
Recept na ječné koláčky ležel připraven v šuplíku a trpělivě čekal, až přijde ta správná doba, a tak se jím vracím po delší době k vám čtenářům na nový web. Když jsem poprvé připravovala kváskové těsto za použití ječné mouky, překvapilo mne, že těsto kynulo s žitným kváskem „jedna báseň“.
To je koneckonců dobře vidět i z obrázků, které jsem nafotila v průběhu přípravy. Začneme prvním krokem, kde si založíme startovací těsto ze žitného kvásku a ječné mouky a vody. To si připravíme nejlépe večer, protože kvásek potřebuje čas, aby ječnou mouku prokvasil. To vidíte na dalším obrázku, kde startovací těsto je již v pohotovosti.
Ráno „popojedeme“ s přípravou těsta. V teplé vodě si rozpustíme sušený ovesný nápoj a v něm ještě zatepla i med a pak přidáme panenský slunečnicový olej. Vzniklou tekutinu necháme zchladnout do vlažné teploty. Touto tekutinou zředíme startovací těsto a pak do mísy přidáme a rozmícháme odváženou ječnou mouku. Těsto dobře promícháme, provzdušníme a necháme kvásek pracovat. Mísu přikryjeme ubrouskem.
Nyní nastává ta správná doba na přípravu nádivky. Sušené švestky zalijeme vařící vodou a necháme bobtnat. Pakliže máme švestky hodně vyschlé, je dobré tento krok udělat s předstihem hned při přípravě startovacího těstíčka den předem večer. Krásně nám do rána změknou.
Osobně kupuji sušené švestky ve zdravé výživě a ty jsou měkké a vazké a tak jsou za chvíli v horké vodě rozměklé. Jakmile jsou tedy změklé, rozmixujeme je i s vodou, ve které se namáčely, na kaši a přidáme současně i uvedené koření pro krásnou vůni. Vyklopíme do hrnce a velmi krátce povaříme. Zahustíme pak mletými oříšky, kukuřičnou strouhankou, osladíme medem a je to :-) Necháme prochladnout.
1. krok večer – příprava startovacího těsta
Startovací těsto za 12 hodin (2. den)
2. krok – příprava těsta
Těsto necháme odpočívat přikryté plátěným ubrouskem.
Po odkrytí za 3,5 hodiny vidíme, jak se nám těsto zvedá a krásně kyne :-)
Nyní přistoupíme k dalšímu kroku a to je již závěrečné zahuštění těsta a jeho následné přemístění na vál, kde budeme pokračovat rukama.
Do nakypřeného těsta tedy přidáme poslední množství mouky, ovoníme aromatickým citrónovým olejem a nejdříve zpracujeme vařečkou v míse a pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme povrch moukou, abychom se k těstu nelepili a zpracujeme je v silný válec, který rozdělíme na dva stejné díly. Každý díl si nakrájíme na malé kousky, prostě půlíme, půlíme a zbylé díly rozdělíme na tři kousky. Takto docílíme 12 stejných kousků z každé poloviny těsta.
Kousky obalíme v mouce a vytvarujeme v koláčky, které klademe na plechy, vyložené papírem na pečení. S těstem se pracuje moc hezky, je hlaďounké jako hedvábí.
Podklady na koláčky necháme cca půl hodiny nakynout. Kynou stejně téměř před očima :-) a pak na ně lžičkou navrstvíme nádivku a ozdobíme oloupanou mandlí.
Připravené plechy vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut až hodinu, zhruba při 175 °C. Je dobré na jednom koláčku rozlomením pak ověřit, jak nám trouba peče. Moje plynová trouba má teplotní výkyvy a tak pečení sleduji. Bylo by škoda přijít o toto dílo. Upečené koláčky necháme prochladnout.
Jsme trpěliví :-) Jen studené pečivo bude dobře stravitelné.
Přeji všem, co se vydají v mých šlépějích a tyto koláčky zkusí, aby se jim povedly a také jim chutnaly.