Ječné kváskové koláčky

24 koláčků na 2 plechy, celkem asi 1,5 kg pečiva | Při oslabené slinivce lze ochutnat 2 až 3 koláčky při jednom jídle, více nedoporučuji.  Nádivka obsahuje ořechy.

Ingredience:

1. krok – 1. den večer

2. krok – 2. den dopoledne

  • 300 ml vlažné vody + 50 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“  nebo 350 ml ovesného nápoje od firmy Alnatura
  • 40 g panenského slunečnicového oleje
  • 100 g medu (rýžového sirupu)
  • 250 g jemné celozrnné ječné mouky

3. krok – za 3,5 hodiny po 2. kroku

  • 300 g  jemné celozrnné ječné mouky
  • pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“
  • 60-70 g jemné celozrnné  ječné mouky na vál

Nádivka na koláčky:

  • 100 g sušených švestek + 200 ml vařící vody
  • 60 g mletých  vlašských ořechů
  • 20 g kukuřičné strouhanky
  • 1 lžička skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“´
  • 2-3 lžíce medu nebo rýžového sirupu

Ozdoba na koláčky:

  • 24 oloupaných mandlí

Recept na ječné koláčky ležel připraven v šuplíku a trpělivě čekal, až přijde ta správná doba, a tak se jím vracím po delší době k vám čtenářům na nový web. Když jsem poprvé připravovala kváskové těsto za použití ječné mouky, překvapilo mne, že těsto kynulo s žitným kváskem „jedna báseň“.

To je koneckonců dobře vidět i z obrázků, které jsem nafotila v průběhu přípravy. Začneme prvním krokem, kde si založíme startovací těsto ze žitného kvásku a ječné mouky a vody. To si připravíme nejlépe večer, protože kvásek potřebuje čas, aby ječnou mouku prokvasil. To vidíte na dalším obrázku, kde startovací těsto je již v pohotovosti.

Ráno „popojedeme“ s přípravou těsta. V teplé vodě si rozpustíme sušený ovesný nápoj a v něm ještě zatepla i med a pak přidáme panenský slunečnicový olej. Vzniklou tekutinu necháme zchladnout do vlažné teploty. Touto tekutinou zředíme startovací těsto a pak do mísy přidáme a rozmícháme odváženou ječnou mouku.  Těsto dobře promícháme, provzdušníme a necháme kvásek pracovat. Mísu přikryjeme ubrouskem.

Nyní nastává ta správná doba na přípravu nádivky. Sušené švestky zalijeme vařící vodou a necháme bobtnat. Pakliže máme švestky hodně vyschlé, je dobré tento krok udělat s předstihem hned při přípravě startovacího těstíčka den předem večer. Krásně nám do rána změknou.

Osobně kupuji sušené švestky ve zdravé výživě a ty jsou měkké a vazké a tak jsou za chvíli v horké vodě rozměklé. Jakmile jsou tedy změklé, rozmixujeme je i s vodou, ve které se namáčely, na kaši a přidáme současně i uvedené koření pro krásnou vůni. Vyklopíme do hrnce a velmi krátce povaříme. Zahustíme pak mletými oříšky, kukuřičnou strouhankou, osladíme medem a je to :-)  Necháme prochladnout.

1. krok večer – příprava startovacího těsta

Startovací těsto za 12 hodin (2. den)

2. krok – příprava těsta

Těsto necháme odpočívat přikryté plátěným ubrouskem.

Po odkrytí za 3,5 hodiny  vidíme, jak se nám těsto zvedá a krásně kyne :-)

Nyní přistoupíme k dalšímu kroku a to je již závěrečné zahuštění těsta a jeho následné přemístění na vál, kde budeme pokračovat rukama.

Do nakypřeného těsta tedy přidáme poslední množství mouky, ovoníme aromatickým citrónovým olejem a nejdříve zpracujeme vařečkou v míse a pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme povrch moukou, abychom se k těstu nelepili a zpracujeme je v silný válec, který rozdělíme na dva stejné díly. Každý díl si nakrájíme na malé kousky, prostě půlíme, půlíme a zbylé díly rozdělíme na tři kousky. Takto docílíme 12 stejných kousků z každé poloviny  těsta.

Kousky obalíme v mouce a vytvarujeme v koláčky, které klademe na plechy, vyložené papírem na pečení.  S těstem se pracuje moc hezky, je hlaďounké jako hedvábí.

Podklady na koláčky necháme cca půl hodiny nakynout. Kynou stejně téměř před očima :-) a pak na ně lžičkou navrstvíme nádivku a ozdobíme oloupanou mandlí.

Připravené plechy vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut až hodinu, zhruba při 175 °C. Je dobré na jednom koláčku rozlomením pak ověřit, jak nám trouba peče.  Moje plynová trouba má teplotní výkyvy a tak pečení sleduji. Bylo by škoda přijít o toto dílo.  Upečené koláčky necháme prochladnout.

Jsme trpěliví :-) Jen studené  pečivo bude dobře stravitelné.

Přeji všem, co se vydají v mých šlépějích a tyto koláčky zkusí, aby se jim povedly a také jim chutnaly.

Poznámka: Tyto koláčky jsem si také ochutnala, i s oslabenou slinivkou, a v množství tak 2-3 kousků mi neublížily. Chuťově  jsou jiné než ze špaldové pšeničné mouky, ale v tomto směru jsou zdravější, protože pšenice jde spíš na tuky, kdežto po ječmeni sílí svaly :-)

Koláčky jsou určitě méně sladké a ty, co mají rádi sladké pečivo, raději dopředu upozorňuji, aby si do nádivky dali medu či sladu více. Mně tedy dostačovalo uvedené množství, ale to již záleží na vaší chuti :-). Kdo delší dobu nejí cukr a sladkosti, tak tomu přijdou sladké dostatečně. Ovšem nelze je srovnávat s přeslazenými kynutými koláčky, které jsou k dostání v obchodě.

Tam, kde dávám do receptu med, jde určitě zvolit i rýžový sirup nebo i jiný obilný, který preferujete.  Já ráda pracuji s medem, protože ho mám dostatek. Jenom nedoporučuji do kváskového těsta na oslazení použít Sladěnku, ať již tekutou nebo práškovou (do jiných těst ano, to lze). Sladěnka díky enzymům, které jsou sice velice prospěšné, ruší proces kvašení. Ověřovala jsem to a měla jsem těsto jako brousek, ale myslím si, že ji můžete dát třeba do nádivky. Nádivka se procesu kynutí tak moc nezúčastní :-) Sice se těsta dotýká, ale myslím si, že to již není na závadu.

Omlouvám se za kvalitu některých fotografií. Nemám vždy ideální podmínky k dokumentaci své tvorby, nejsem ani profesionální fotograf, spíš amatér, ale stále se učím :-)

Sdílení

    19 197 zobrazení článku
    O autorce
    22 komentářů
    1. Magda Odpovědět
      Zdravím Vás, milá Alemari, mám dotaz k nádivce na koláče. Ty rozměklé švestky rozmixujete i s tou vodou, nebo ji slijete? Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím též, ano i s tou vodou. Vidím, že jsem se vyjádřila nepřesně. Upravím to v textu. Díky. Alemari
    2. Magda Odpovědět
      Tak jsem právě ječné koláčky dopekla, vypadají moc hezky a dobré jsou také moc. Určitě se k nim vrátím. S těstem se krásně pracovalo, ani jsem ho nemusela obalovat v mouce, protože na vále se mi vůbec nelepilo. Děkuji za recept, Alemari.
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo, milá Magdo. Jsem moc potěšena, že jste si recept ověřila. Ono by šlo z tohoto těsta i ledacos jiného, možná i závin by nebyl špatný :-)
    3. Ala Odpovědět
      Dobré ráno:-) tak jsem se včera konečně vrhla na tyto hezké koláčky:-), chvíli jsem si je tady už prohlížela a moc mě upoutaly, už asi jenom z toho důvodu, že jsou z ječné mouky, kterou jsem do jídelníčku také nyní zavedla a hlavně jsem si ji moc oblíbila, pro svojí chuť, atd. musím říci, že mně i moc chutnají ječné vločky...:-) a tak jsem včera konečně začala péct tyto Vaše koláčky, sice radši jen z poloviční dávky, trochu jsem se obávala, co mi na to doma řeknou a tak Vám nyní po dnešní snídani můžu napsat, jak to dopadlo:-) Nejprve Vám, ale musím opravdu poděkovat, těsto na zpracování prostě super, krása a nádhera v jednom... Ale abych se vrátila ke koláčkům, tak dopadly skvěle, sice dělám asi menší, tak jsem jich měla 14, ale to je detail (musím říci, že to mám i u Vašich placiček, vždy větší počet:-D) nevím, jestli jsem neměla náplň trochu více švestkovou, protože jsem ji měla tmavší, ale možná to bylo ovlivněno i stářím sušeného ovoce...ale každopádně doma rodičům moc chutnaly a to jsem dělala tuto variantu bez přidání dalšího oslazení nebo více medu, a hlavně Vám musím sdělit, a to už možná si z mých předešlých vzkazů pamatujete, že já trochu bojuji poslední roky se sladkým, ale dnes jsem také ochutnala a musím říci, že super:-). Je tam vlastně vše, co jím nyní a žádný cukr, jen ten med, ale bez něj by to už asi nebylo ono a sladkost tech švestek, ale i to se dalo a musím říci, že jsem to tedy zvládla a moc jsem si pochutnala...takže na závěr vyčerpávajícího (a to asi hlavně pro Vás, až to budete číst) komentáře, ještě jednou VELKÉ DÍKY:-). Moc ráda podle Vás vařím nebo se nechávám inspirovat, a určitě tyto koláčky zkusím i pozměnit do slané zeleninové podoby...přece jenom:-) ale moc dík a těším se na další skvělé a zajímavé recepty...krásný den:-)Ála
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Alo, za podrobnou referenci :-) Tak to je skvělé, že se Vám podařily a že jste si na nich i pochutnala. Ano, na slano bych to také viděla, třeba s náplní ze zelí, rajskou či špenátu, třeba i houby nebo jen žampiony. Ty s rajčaty nebo špenátem možná i posypané pak trošku strouhaným sýrem, tak v polovině pečení. Hmm? :-) Něco jako pizza. Těsto by na to šlo určitě použít. Dala bych místo medu do těsta trošku soli a možná by to kynutí trvalo trochu déle, ale snad by též vykynulo, i bez té sladké podpory. Tedy, to si jen myslím, jak mne to nyní napadá, nemám to ověřeno. To nechám již na Vás :-) Zdravím a děkuji za milý komentář. Alemari.
    4. Kareline Odpovědět
      Dobry vecer mila Alemari:) Dekuji za receptik, jak tu brouzdam mezi Vasemi strankami, vidim obvykle, ze Tu vetsinu ingredienci nesezenu, ale jecnou mouku tu k dostani mam az, az a mam schovany suseny kvasek, z mych nezdarenych kvaskovacich pokusu (zrejme jsem nemela k dizpozici kvalitni zitnou mouku...nojo, no :D)....Toz snad to pujde s jecnou, tu muzu mit bio:). Zrovna se mi hodi i kolacky, moje dcerka si tuhle po kolaccich zatouzila;) Krasny vecer:)
      • Alemari Odpovědět
        Krásný večer milá Kareline, ráda Vás tu vidím a cením si toho, že mi píšete z takové dálky :-) Budu Vám držet palce, aby se Vám tyto koláčky povedly, jsou moc dobré...Posílám mnoho pozdravů Vám i celé rodince :-) Alemari
    5. Lulu Odpovědět
      Krasny podvecer Alemari! Tak jsem prave dopekla prvni varku s domacimi svestkovymi povidly slazenymi povarenymi a rozmixovanymi rozinkami (musela jsem improvizovat, jelikoz jsem myslela, ze na druhy plech mam doma vic jablecnych povidel nez jsem opravdu mela, takze jsem jeste rychle delala makovou napln) a musim rict, ze jsou opravdu skvele! Na druhou varku (domaci jablecna povidla a mak slazeny rozinkami) jsem trochu ztlumila troubu, protoze na horkovzdusnych 175 to bylo prilis. Tak ted zkousim 160 a uvidime. Jeste k testu, doma jsem si umlela cerstvou jecnou mouku a tak kvasek nepotreboval tak dlouho dobu a i mouky bylo potreba trosku mene - byla hodne sava. S testem se pracovalo opravdu skvele! Diky za recept!
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jste mne potěšila, milá Lulu, že jste se podělila se svými zkušenostmi. Inu, v každé troubě se to peče jinak a ti, co mají horkovzdušnou jako Vy, určitě Váš poznatek o teplotě uvítají. Jsem moc ráda, že se Vám koláčky povedly. Přeji hodně úspěchů při dalším pečení. Alemari
    6. Monika Odpovědět
      Milá Alenko, tak to je jediný recept, který se mi od Vás nevyvedl. Tak si pochutnaly slepičky. Nepovedl se mi kvásek a pak to šlo jedno za druhým, ale nedám se a vyzkouším to, až bude měsíc dorůstat, připadá mi, že měsíc má na kvásek taky vliv. Hezký den.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Moniko, tak to je mi líto, ale nic nesmutněte, příště se to podaří. Aspoň, že někdo si pochutnal :-)Ano, i ten měsíc může mít vliv. Uvidím, co dnes na NOV, zda se mi podaří zadělat na chléb, zda mi těsto vykyne. Stále se učíme...Alemari
    7. Radka Odpovědět
      Dobrý den milá Alemari, ráda a často vařím dle Vašich receptů, ale protože jsme v domácnosti dva, často nestihneme uvedené množství spotřebovat. Lze ječné koláčky zamrazit ? Předem děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Radko. Ano, lze je zamrazit...a pak nechat volně rozmrazit nebo i trochu rozpéci v troubě...:-)
    8. Máša Odpovědět
      Dobrý večer, milá Alemari, děkuji za recept, dnes jsme s dcerkou dopoledne pekly koláčky a povedly se! Jedině, udělala jsem nádivku z datlí a meruněk, ale to těsto jsem zpracovávala přesně podle návodu a pracovalo se mi s nim hezky. Asi to bude tím, ze nekyne tak aktivně a nelepí se tak moc na ruce. Když zpracovávám těsto na žitný nebo špaldový chleb, je to boj:) vždy tam ve výsledku dám více mouky než je uvedeno v receptu. Ale ječné koláčky se krásně tvarovaly. Líbí se mi jejích výrazná chuť.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za zprávičku, že se povedly, milá Mášo. Vaše nádivka mohla být velice dobrá, zde záleží na každém, co má právě po ruce nebo co preferuje. S tou moukou u chlebů se netrapte, prostě, každý den jsou jiné podmínky, také není mouka jako mouka, každá chce své a i mně se občas stane, že tam dám víc mouky než kdysi a už se tomu vůbec nedivím, jen se pak vrátím k receptu a uvedu do ingrediencí interval v množství mouky :-) Stále se učíme a vše se vyvíjí a mé recepty nejsou dogma, spíš jen návod, že je to možné...:-) Alemari
    9. Jana Odpovědět
      Milá Alemari, čím bych mohla zahustit kromé kukuř. strouhanky, prosím? Lze použít rýŽovou mouku například? Děkuji, chystám se na ně:-)
      • Alemari Odpovědět
        Ano, to můžete :-) Instantní i obyčejnou..Povařením se to zahustí v obojím případě. Alemari
    10. Eva Odpovědět
      Paní Alemari, děkuji za bezva recept, s těstem se pracovalo opravdu skvěle. Jen měly koláčky hodně silnou, jakoby chlebovou kůrku, i když jsem v průběhu pečení do trouby stříkala vodu. Dá se to řešit snížením teploty? Pekla jsem to na těch 175 cca 45 minut. Mám obyčejnou elektrickou troubu. Díky ☺
      • Alemari Odpovědět
        Milá Evi, přeji dobrý den. Přemýšlím nad tím jak Vám poradit a moc mne nenapadá. Nemám el. troubu, tak neznám až zas tak dobře rozdíly v pečení. Jen co vím, že plynová trouba při spalování plynu vyvíjí vlhkost a tak tolik nevysušuje. Snad o něco málo zkrátit dobu pečení? Je velmi pravděpodobné, že elektrická trouba dobře drží teplotu a máte je upečené dříve a pak se vysušují. Asi to chce zkoušet. Z jednoho pokusu bych ještě nesoudila. Držím palce! To vychytáte! Alemari
        • Eva Odpovědět
          Díky moc, včera jsem pekla 30 minut na 160 stupňů a stačilo to! ☺
          • Alemari Odpovědět
            Jste šikulka! Gratuluji !

    Napsat komentář: Magda Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *