
Klasické omelety se většinou připravují z pšeničné mouky, která obsahuje dostatek lepku. Ječná mouka obsahuje lepku méně, a proto je dobré nechat připravené těsto na omelety před pečením déle odpočívat.
Ječnou mouku necháme bobtnat, rozmíchanou ve vlahém sojovém „mléce“ alespoň 1–2 hodiny.
Delší doba určitě nebude také na škodu. Odměnou nám budou jemné, lehce nasládlé omelety, které jsou dobře stravitelné, obzvláště když je upečeme na včelím vosku místo na oleji.
Nejdříve si připravíme sojový nápoj. Odvážené množství sušeného nápoje většinou rozpustím v trošce horké vody, cca 100 ml a pak k tomuto množství doliji na váze vodu studenou tak, aby celkové množství „mléka“bylo 400 g. V případě použití tekutého sojového nápoje není ohřívání nutné, můžeme přímo pokračovat dál.
V takto připraveném vlahém nápoji rozmícháme metlou nebo kvedlačkou ječnou mouku. Přidáme jeden žloutek z vajíčka a špetku soli. Hmotu necháme odležet. Po uplynutí potřebné minimální doby si ušleháme s jednou lžící studené vody a se špetkou soli tuhý sníh z bílku, který zamícháme buď šlehačem nebo metlou do litého těsta.
Zahřátou pánev „vymastíme“ včelím voskem a pak na ni naběračkou (o obsahu cca 100–130 ml) lijeme v silnější vrstvě těsto, které nakloněním rozlijeme do okrajů. Omelety jsou ale na obracení trochu náročnější, protože jsou křehké a rády se trhají. Mám vyzkoušeno, že je potřeba z první strany omeletu při mírném plameni péci déle, aby celá zatuhla, ale ještě se nepřipálila. Opatrně při pečení odhrnujeme kraje a zkoušíme, kdy půjde obrátit.
Pak, až se odlepuje po celém dně a máme ji uvolněnou, ji opatrně obracečkou podebereme a rychlým pohybem obrátíme. Z druhé strany již pečeme omeletu kratší dobu. Těžko se mi udává čas, protože je vše závislé od množství těsta a také teploty plamene. Prostě, zde platí dvojnásob, že od omelet neodcházíme. Musíme je hlídat.
Na talíři potřeme hotovou omeletu buď borůvkovým džemem bez cukru anebo si v trošce vody podusíme čerstvé borůvky, které můžeme přisladit medem nebo javorovým sirupem. Můžeme je také potřít i jinou marmeládou bez cukru a nasypat do nich borůvky čerstvé, které se takto nebudou kutálet po talíři, ale přilepí k marmeládě. :-)
Omelety přehneme a můžeme je podávat polité rostlinnou smetanou a ozdobené ještě i jahodami. Čerstvými nebo mraženými.
Ve sváteční den se také hodí k omeletám Jahodová zmrzlina se stévií.