Jemná křenová tofu pomazánka

miska – cca 400 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu zvolit jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji a také je potřeba zvolit jiné podkladové pečivo než je na fotce.

Ingredience:
  • 230 g tofu natural
  • 35 ml sojového nápoje „Kalma“ natural
  • 20–30 g strouhaného křenu
  • 2 lžíce řepkového oleje (popř. slunečnicový nebo sezamový)
  • 60–70 g jemně krájené cibulky
  • 1 lžička kvalitní sojové omáčky „Tamari“ nebo „Johsen Shoyu“
  • ½ –1 lžičku umeocta (popř. trochu citrónové šťávy)
  • 1–2 lžičky BIO hořčice
  • mořská sůl

Jemnou a přitom pikantní „nemléčnou“ pomazánku můžeme připravit i z tofu natural. Koupíme co největší kostku nebo i dvě menší a oddělíme si 200 g, které rozdrobíme do nožového sekacího robotu. Robot pustíme a hned mu usnadníme chod přídavkem dvou lžic oleje a odměřeného množství tekutého sojového nápoje natural.

Nemáme-li sojové mléko v tekuté podobě, můžeme ještě použít i nějaký sušený sojový nápoj, ale natural, bez příchuti, který přidáme v množství jedné vrchovaté lžíce s trochou vody do mixéru na prohloubení mléčné chuti.

Cibulku si nakrájíme na velmi jemno a spaříme. Dáme vychladit a přidáme až prochladlou. Společně s cibulkou přidáme i ostatní uvedené ingredience a mixujeme do konzistence pomazánky.

Strouhaný nebo umixovaný křen a také hořčici přidáváme dle vlastní chuti. Chod mixéru musíme několikrát přerušit a setřít ze stěn nádoby odmrštěné složky na střed k nožům.

Je-li pomazánka řidší, tak na zahuštění přidáme při chodu mixéru ještě další tofu natural – cca 30 g. Tento přídavek nám pomazánku zahustí do požadované konzistence.

Křenovou tofu pomazánku mažeme na kváskový žitný chléb. K chlebu je výborné přidat dostatek čerstvé zeleniny, která ještě pikantnost křenu umocní.

Poznámka: Tato pomazánka je velice šetrná k trávení a přídavek křenu vlastně trávení dobře podporuje. Je vhodná i pro oslabenou slinivku. I když je tofu rostlinná bílkovina a v podobě pomazánky jsem si ji dala s žitným kváskovým chlebem, strávila jsem tuto stravu velmi dobře. Samotná pomazánka je při použití sojové omáčky „Tamari“  bezlepková.

Pomazánku jsem vyzkoušela i druhý den jako křenový studený krém k vařené kořenové zelenině. S teplou zeleninou se tato pomazánka také velice dobře doplňuje a je to chutná dietní večeře.

14 975 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*