
Jemnou a přitom pikantní „nemléčnou“ pomazánku můžeme připravit i z tofu natural. Koupíme co největší kostku nebo i dvě menší a oddělíme si 200 g, které rozdrobíme do nožového sekacího robotu. Robot pustíme a hned mu usnadníme chod přídavkem dvou lžic oleje a odměřeného množství tekutého sojového nápoje natural.
Nemáme-li sojové mléko v tekuté podobě, můžeme ještě použít i nějaký sušený sojový nápoj, ale natural, bez příchuti, který přidáme v množství jedné vrchovaté lžíce s trochou vody do mixéru na prohloubení mléčné chuti.
Cibulku si nakrájíme na velmi jemno a spaříme. Dáme vychladit a přidáme až prochladlou. Společně s cibulkou přidáme i ostatní uvedené ingredience a mixujeme do konzistence pomazánky.
Strouhaný nebo umixovaný křen a také hořčici přidáváme dle vlastní chuti. Chod mixéru musíme několikrát přerušit a setřít ze stěn nádoby odmrštěné složky na střed k nožům.
Je-li pomazánka řidší, tak na zahuštění přidáme při chodu mixéru ještě další tofu natural – cca 30 g. Tento přídavek nám pomazánku zahustí do požadované konzistence.
Křenovou tofu pomazánku mažeme na kváskový žitný chléb. K chlebu je výborné přidat dostatek čerstvé zeleniny, která ještě pikantnost křenu umocní.