Jemná zeleninová polévka s červenou čočkou

4 porce

Ingredience:
  • 350 g polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 větší cibule (100–130 g)
  • 60 g česneku
  • 150 g červené čočky
  • 2 vrchovaté lžičky sušené majoránky
  • 7 kuliček nového koření
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 vrchovatá lžička koření „Horalka“
  • 2 l vody
  • mořská sůl
  • trochu panenského oleje (řepkový, slunečnicový apod.)
  • petrželová nať

Tato jemná polévka je velice vhodná do dietního režimu pro oslabenou slinivku, ale i do dětského jídelníčku. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny a minerály. Na přípravu není složitá, vzhledem k tomu, že červená čočka nepotřebuje žádné namáčení.

Chuťově je obohacena použitým novým kořením a majoránkou, která usnadňuje společně s mletým kmínem trávení. Pikantnost polévky je posílena uvařeným česnekem a cibulí.

Všechny ingredience zalijeme v hrnci vodou a dáme vařit.

Od varu vaříme asi 15-20 minut, až je všechna zelenina i červená čočka měkká. Z vývaru vyjmeme kuličky nového koření a polévku necháme prochladnout.

Prochladlou polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký řídký krém.

Pak ji vrátíme do hrnce, omastíme trochou panenského oleje a nakonec přidáme čerstvou nebo mraženou petrželovou nať a můžeme podávat.

Poznámka: Velice jemná polévka příjemně zasytí a „pohladí“  i oslabenou slinivku. S jejím trávením jsem neměla žádné problémy a proto ji mohu vřele doporučit. Kdo má rád, může si k ní přidat i kousek celozrnného pečiva.

Pro slabší trávení jsou vždy vhodné krémové polévky, které nejsou mnoho kořeněné a když, tak spíš bylinkami napomáhajícími tvorbě trávicích enzymů.

Sdílení

    24 773 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. doskocka Odpovědět
      Milá Alemari, chtěla bych Vám moc poděkovat za tyto stránky. Hodně se tu inspiruji a díky Vašim vynikajícím receptům pomalu přeorientovávám na zdravou stravu i manžela. Dcerce vařím pouze dle zásad zdravé výživy - až na naprosté vyjímky. Nejí nic s bílým cukrem atd.. S pečivem je to zatím težké, protože malé děti ještě celozrnné pečivo nestráví. Ale třeba uzeniny také nezná, vyjma opravdu kvalitní šunky (max. 1x týdně 1-2 plátky)... no dělám to dle nejlepšího vědomí a svědomí, snad dobře.. Ještě jednou velké díky za spoustu inspirace! Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Pěkný večer přeji milá paní Lenko. (Měla bych napsat správně Doskocko :-), ale když jste již uvedla své jméno, dovolím si Vás jmenovat.) Moc Vám děkuji za Váš komentář. Těší mě, že se Vám daří v rodině prosazovat zásady zdravější výživy a že Vám mohu být v něčem inspirací. S tím pečivem to máte pravdu, ale zase pro dítě můžete hodně pečivo nahradit třeba kašemi a pudingy. Uzeniny dooprady nejsou vhodné, řekla bych pro nikoho, natož pro malé děvčátko. S tou šunkou to určitě nepřeháníte a děláte jenom dobře. Ale i tak bych ji asi postupně eliminovala z jídelníčku. Ale každý má jinou rychlost přechodu na zdravější stravu a tak vše pozvolna. Nic se nemá dělat násilím, ani dobro :-) Mějte se moc pěkně a držím palce ať se daří a jste jen zdrávi. Alemari
    2. Lucka Odpovědět
      Dobrý den, jsem jak Alenka v říší divů, díky tomuto receptu jsem poprvé vyzkoušela a ochutnala červenou čočku a jsem opravdu ohromená! Jak jednoduché, rychlé jídlo, a přitom vynikající! Takže ta nejlepší kombinace :-) Díky za to.
      • Alemari Odpovědět
        Ano, někdy je v jednoduchosti krása :-). Díky za zprávu, že chutnalo. Alemari
    3. Marie Odpovědět
      Dobrý večer paní Alemari, Vaše čočková polévka mě zcela nadchla! Přidala jsem do ní ještě kousek čerstvého kořene z kurkumy, protože jsem ho zrovna měla a kvůli lepší stravitelnosti. Zařadím ji do našeho jídelníčku. I manžel si liboval! Už se těším, až vyzkouším další polévky od Vás! Díky a zdravím. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Mlá Marie, zdravím a děkuji za komentář. Ano, kurkumu lze přidat, kdekoliv to jen jde, aspoň trochu...Je velice léčivá...Vřele souhlasím. Zdravím též. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *