
Dietní zeleninové rizoto zařazuji mezi kvalitní pokrmy nejen pro oslabenou slinivku, ale pro všechny, kteří chtějí trochu odlehčit svému trávení, obzvláště po svátcích. Pakliže ještě neznáte rýži Basmati, možná vás osloví svojí oříškovou příchutí a pak již na ni ztěžka kdy zapomenete.
Příprava se svoji jednoduchostí přímo nabízí do dnů, kdy máme málo času anebo si toto jídlo potřebujeme připravit s sebou do práce do termotašky nebo do krabičky na cestu.
Odvážené množství rýže promyjeme ve studené vodě, scedíme a v hrnci zalijeme kvalitní, máte-li tak i filtrovanou, vodou v množství 500 ml a společně s najemno pokrájenou mrkví dáme vařit. V hrnci vše osolíme a přidáme špetku sušené bazalky, mletý kmín a trochu olivového oleje pro lepší rozpuštění provitaminu z mrkve. Brokolici si rozeberme na růžičky a nejdříve pokrájíme stonečky od jednotlivých růžiček a dáme je vařit též na začátku. Velký hlavní stonek od brokolice do rizota nedáváme, ten si necháme na přípravu nějakého zeleninového vývaru.
Vodu uvedeme do varu a vše v hrnci jednou ode dna promícháme. Rýži se zeleninou vaříme přikryté nebo trochu poodkryté mírným varem a po 12 minutách přidáme nakrájené vršky růžiček z brokolice. Ty jen poklademe na povrch. Mezi prsty promneme špetku sušeného libečku a rizoto jím dochutíme. Ještě podlijeme asi tak 50 ml vařící vody a dodusíme pod pokličkou 10 minut. Hlídáme, aby se nám voda nevyvařila úplně všechna, ale po zmíněné době bude odpařena až na dno a i brokolice bude měkká.
Při vaření nemusíte míchat. Vše se promíchá až po uvaření a na závěr celé rizoto ještě omastíme kvalitním panenským lněným olejem, který dodá příjemnou chuť celému pokrmu, nehledě na tělu velice prospěšné další nenasycené mastné kyseliny.
Těm, co mají problémy se slinivkou, ale v současnosti ji mají v klidovém stadiu, a pro ostatní pro větší zpestření celého pokrmu, doporučuji posypat rizoto na talíři několika oloupanými, na sucho lehce orestovanými, mandlemi. Ty dodají jídlu zase další chuťový rozměr. :-)
Jako osvěžující přílohu jsem zvolila kysané bílé zelí, které lehce posypeme sušeným nebo i čerstvým koprem.