Jemné rizoto z rýže Basmati

2 porce

Ingredience:
  • 120 g rýže Basmati
  • 500 ml vody
  • mořská sůl
  • špetka sušené bazalky
  • 150 g brokolice
  • 120 g mrkve
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky panenského olivového oleje
  • 20 g oloupaných mandlí
  • ½ lžičky panenského lněného oleje na závěr

Dietní zeleninové rizoto zařazuji mezi kvalitní pokrmy nejen pro oslabenou slinivku, ale pro všechny, kteří chtějí trochu odlehčit svému trávení, obzvláště po svátcích. Pakliže ještě neznáte rýži Basmati, možná vás osloví svojí oříškovou příchutí a pak již na ni ztěžka kdy zapomenete.

Příprava se svoji jednoduchostí přímo nabízí do dnů, kdy máme málo času anebo si toto jídlo potřebujeme připravit s sebou do práce do termotašky nebo do krabičky na cestu.

Odvážené množství rýže promyjeme ve studené vodě, scedíme a v hrnci zalijeme kvalitní, máte-li tak i filtrovanou, vodou v množství 500 ml a společně s najemno pokrájenou mrkví dáme vařit. V hrnci vše osolíme a přidáme špetku sušené bazalky, mletý kmín a trochu olivového oleje pro lepší rozpuštění provitaminu z mrkve. Brokolici si rozeberme na růžičky a nejdříve pokrájíme stonečky od jednotlivých růžiček a dáme je vařit též na začátku. Velký hlavní stonek od brokolice do rizota nedáváme, ten si necháme na přípravu nějakého zeleninového vývaru.

Vodu uvedeme do varu a vše v hrnci jednou ode dna promícháme. Rýži se zeleninou vaříme přikryté nebo trochu poodkryté mírným varem a po 12 minutách přidáme nakrájené vršky růžiček z brokolice. Ty jen poklademe na povrch. Mezi prsty promneme špetku sušeného libečku a rizoto jím dochutíme. Ještě podlijeme asi tak 50 ml vařící vody a dodusíme pod pokličkou 10 minut. Hlídáme, aby se nám voda nevyvařila úplně všechna, ale po zmíněné době bude odpařena až na dno a i brokolice bude měkká.

Při vaření nemusíte míchat. Vše se promíchá až po uvaření a na závěr celé rizoto ještě omastíme kvalitním panenským lněným olejem, který dodá příjemnou chuť celému pokrmu, nehledě na tělu velice prospěšné další nenasycené mastné kyseliny.

Těm, co mají problémy se slinivkou, ale v současnosti ji mají v klidovém stadiu, a pro ostatní pro větší zpestření celého pokrmu, doporučuji posypat rizoto na talíři několika oloupanými, na sucho lehce orestovanými, mandlemi. Ty dodají jídlu zase další chuťový rozměr. :-)

Jako osvěžující přílohu jsem zvolila kysané bílé zelí, které lehce posypeme sušeným nebo i čerstvým koprem.

Poznámka: Při déletrvajících problémech se slinivkou přídavek restovaných mandlí, byť na sucho, musíte zvážit již sami. Pokrm bez mandlí je velice šetrný k našemu trávení a když mám sama klidové období, pár mandlí, jemné rozmělněných s jídlem mi nedělá žádné problémy. Musíte však sami procítit, co vám vaše tělo napoví a dle toho se rozhodnout.

Rýže Basmati patří k nejkvalitnějším a asi i k nejchutnějším rýžím na světě vůbec. Doma ji milujeme nejen pro její chuť, ale i pro její snadnou přípravu. V tomto jídle je více rozvařena, není sypká, ale jen tak může vyhovovat pro oslabené trávení. Bude již na vás záležet, do jaké konzistence si ji uvaříte, ale myslím si, že vám bude chutnat i „al dente“.

Sdílení

    47 728 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. beatris Odpovědět
      Dobrý večer Alemari. Zeleninové rizoto mám moc ráda a chtěla jsem se zeptat, zda by toto rizoto šlo uvařit též z jasmínové rýže. Tato rýže je též velice chutná. Děkuji.
    2. Alemari Odpovědět
      To víte, že šlo, milá Beatris. Jasmínovou rýži jsem též již vařila a jedla, je moc chutná, ale nevím proč, přikláním se více k basmati. Ale každý si uvaří z toho, co má rád. Též by šla použít rýže parboiled, ale ta se tak nerozváří. Rizoto mám ráda kompaktní, ne sypké. Alemari
    3. Veronika Odpovědět
      Rychlé, jednoduché a výborné! Mám ráda jídla z jednoho hrnce a překvapilo mě, jak kmín dodá příjemnou chuť. Bazalku jsem použila čerstvou, na začátku jsem ještě osmažila na ghí malou cibulku, na konci přidala lžičku misa a místo lněného oleje jsem sáhla po sezamovém. Rovněž jsem použila výše zmíněnou rýži parboiled a rizoto bylo pro změnu příjemně sypké. Většinou na rizoto používám rýži arborio, která víc lepí, ale řekla bych, že rýže jakákoli je vždy dobrá volba. Díky za další zdravý a chutný recept, určitě se zařadí do našeho jídelníčku. Škoda, že takto nevaří v dětských jídelnách... Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Veroniko,... ano, škoda, ale třeba ta doba přijde :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *