Jemný hlávkový salát s mozarellou

2 porce | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem.

Ingredience:
  • 250 – 300 g hlávkového salátu (1 menší hlávka)
  • 170 g rajčat
  • 100 g mladé cibulky i s natí
  • 120 g mozarelly
  • ½ rovné lžičky sušené bazalky (výborná i čerstvá, máme-li)
  • 6 g čerstvého sekaného kopru
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1,5 lžičky umeocta
  • 1 dětská polévková lžička panenského olivového oleje
  • mořská sůl

Hlávkový salát je možné připravit na mnoho způsobů. Všechny varianty budou chutné, pokud použijeme dobré suroviny a zvolíme postup, který neznehodnocuje vitamíny. Při přípravě již nepoužívám cukr ani klasický ocet na zálivku.

Salát také neomašťuji pokrájenou a čerstvě vyškvařenou slaninou. Takto jsem sice byla vychována, ale naučený postup, při kterém se salát horkou slaninou vlastně spařil a byl pak nechutně mastný, jsem brzy zamítla. Tělu nic nedával a spíš ho zatěžoval nevhodnou volbou zálivky a též škvařeného tuku.

Pro přípravu jemného a pro slinivku šetrného salátu zeleninu co nejvíce ošetříme tak, aby byla dobře stravitelná. V praxi to znamená, že rajčata před nakrájením spaříme vařící vodou a oloupeme slupku a pokrájenou mladou cibulku také krátce spaříme. Pro její aróma raději oželíme nějakou ztrátu vitamínů, ale zlepšíme její stravitelnost odstraněním nadýmavých látek.

Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které pečlivě promyjeme a pak pokrájíme na drobné přířezy nebo na jemno natrháme. Připravenou zeleninu smícháme, mírně osolíme, posypeme kořením a bylinkami, sušenými i čerstvými a okyselíme umeoctem.

K zelenině přidáme na kostky pokrájenou mozarellu, vše ochutíme sojovou omáčkou Tamari a těsně před podáním ještě salát pokapeme kvalitním olivovým olejem, nejlépe extra virgin. Hned po přípravě salát servírujeme, protože oddalováním spotřeby ztrácí zelenina při postupné oxidaci vitamíny a i chuťové kvality.

Salát je výborný jak samotný, pak je to vlastně dělená strava, anebo i s celozrnným kváskovým pečivem.

Poznámka: Přídavek kopru k hlávkovému salátu je vcelku netradiční způsob ochucení. Kopr jsme u nás doma používali spíš jenom na okurky, ale kupodivu s hlávkovým salátem vynikne jeho chuť mnohem víc.

Připravený salát je v uvedeném složení dobře stravitelný i pro oslabenou slinivku a s vhodným pečivem jej můžeme zařadit též do bezlepkové diety.

37 251 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*