
Tento osvěžující letní salát je bez cibulky a je velmi jemný. Jednak konzistencí zeleniny a jednak obsahem jemného sýru ricotta a netučného jogurtu v dresingu. Mrkev, ředkvičky i mladou kedlubnu nastrouháme na jemno. Mladé zelí nakrouháme zvlášť, také co nejvíce na jemno.
Máme-li zelí čerstvé, mladé a křehké, nemusí se ani spařovat, necháme ho syrové. Ale v jiném ročním období, kdy zelí již nemá salátovou křehkost, je lépe je pro dobré strávení krátce spařit vařící vodou, rychle vodu slít a zelí vychladit. Pak je teprve přidáme do salátu.
Veškerou zeleninu si ve větší míse dobře promícháme, zlehka osolíme a přidáme sušené bylinky. Bylinek nedáváme mnoho, tak špetku od každého druhu. Salát okyselíme umeoctem a pokapeme kvalitním olejem. Sýr ricotta zvlášť rozmícháme s jogurtem a do tohoto „sýrového dresingu“ vmícháme kopr.
Nakonec promíchanou zeleninu zalijeme připraveným sýrovým dresingem a všechny ingredience spojíme.
Pak už jenom salát vychladíme a podáváme. Na miskách ho můžeme ještě trochu přizdobit třeba ředkvičkou a petrželkou.
Kdo chce, tak si k salátu vezme celozrnné pečivo a kdo stravu dělí, tak si může dát salát samotný.