Recept na toto jednoduché a velmi pěkné ořechové cukroví jsem získala od kolegyně z práce, ale byl plný cukru a klasické strouhanky z rohlíků. Po úpravě a záměně neprospěšných surovin vzniklo, alespoň podle mne, zdravější cukroví.
Ze všech surovin, kromě jednoho žloutku, vytvoříme na vále těsto, které „ovoníme“ pomerančovým aromatickým olejem. Dobře propracujeme prohnětením. Samostatný žloutek přidáme, jen je-li těsto moc suché.
Z hmoty vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejně malé kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které vždy tři slepíme k sobě lískovým oříškem.
Pro snazší manipulaci s cukrovím spojuji tři těstové kuličky lískovým oříškem až na plechu. Je nutno dávat oříšky neloupané, protože oloupané by při pečení ztmavly. Takto je oříšek při pečení chráněn slupkou, kterou pak odstraníme. A takto tedy vypadají před pečením :-)
Pozorně pečeme na pečícím papíře v mírné troubě (cca 200 °C) 10–15 minut až jetelíčky naskočí a slupka oříšku popraská. Je dobré vyzkoušet na jednom kousku, jak je upečený.
Po upečení nesundáváme jetelíčky hned z plechu, mohly by se nám rozlomit. Počkáme až vychladnou a potom též sloupneme špičkou nože opatrně slupku z oříšku, aby cukroví vypadalo lépe.
Cukroví je náročnější na přípravu, ale vypadá na míse velice efektně.
Edit. Alemari