Jetelíčky bez cukru

1 plech | Při oslabené slinivce opatrně, jen pár kousků. | Pro bezlepkovou dietu použít sojový nebo rýžový nápoj, ovesný obsahuje pařenou ovesnou mouku.

Ingredience:
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 1 celé vejce,
  • 1 žloutek (ten většinou ani být nemusí, jen je-li těsto suché)
  • 50-60 g mixované kukuřičné strouhanky nebo hladké kukuřičné mouky
  • 100 g sušeného ovesného nápoje (popř. kaštanové mouky)
  • 50 g fruktózy
  • 3 kapky pomerančového nebo citrónového arom. oleje „Just“
  • celé lískové oříšky (jsou-li drobné, tak cca 60 g, velké až 100 g)

Recept na toto jednoduché a velmi pěkné ořechové cukroví  jsem získala od kolegyně z práce, ale byl plný cukru a klasické strouhanky z rohlíků. Po úpravě a záměně neprospěšných surovin vzniklo, alespoň podle mne, zdravější cukroví.

Ze všech surovin, kromě jednoho žloutku, vytvoříme na vále těsto, které „ovoníme“  pomerančovým aromatickým olejem. Dobře propracujeme prohnětením. Samostatný žloutek přidáme, jen je-li těsto moc suché.

Z hmoty vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejně malé kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které vždy tři slepíme k sobě lískovým oříškem.

Pro snazší manipulaci s cukrovím spojuji tři těstové kuličky lískovým oříškem až na plechu. Je nutno dávat oříšky neloupané, protože oloupané by při pečení ztmavly. Takto je oříšek při pečení chráněn slupkou, kterou pak odstraníme. A takto tedy vypadají před pečením :-)

Pozorně pečeme na pečícím papíře v mírné troubě (cca 200 °C10–15 minut až jetelíčky naskočí a slupka oříšku popraská. Je dobré vyzkoušet na jednom kousku, jak je upečený.

Po upečení nesundáváme jetelíčky hned z plechu, mohly by se nám rozlomit. Počkáme až vychladnou a potom též sloupneme špičkou nože opatrně slupku z oříšku, aby cukroví vypadalo lépe.

Cukroví je náročnější na přípravu, ale vypadá na míse velice efektně.

Poznámka:  Jetelíčky snese i nemocná slinivka, ale i zde opatrně i když je cukroví bez bílého cukru. Cukroví z ořechů může být ve větším množství také hůře stravitelné.

Nemáme-li kukuřičnou strouhanku a nedržíme bezlepkovou dietu, můžeme místo ní použít i hrubou špaldovou mouku BIO.

V poslední době tyto jetelíčky peču více z hladké kukuřičné mouky, protože strouhanka bývá instantní a ta se musí namixovat. Je jinak hrubá a v jetelíčkách pak jsou takové „křupinky“ :-)

Při každém pečení tohoto cukroví zkouším jetelíčky vždy s nějakou změnou. Posledně jsem dala kukuřičné mouky 100 g a ovesného nápoje pouze 50 g a místo přidaného žloutku jsem dala lžíci tekutého bílku. Sice se to trošku lepilo, ale troška mouky při zpracování těsta navíc vše napravila a kuličky šly dobře uválet v dlaních a držely při sobě. Mé recepty můžete libovolné přetvářet dle svého uvážení :-).

23 521 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. Ravella Odpovědět
    Milá Alemari, tyto jetelíčky patřily letos vedle makových a rýžových koulí ke třetímu nejoblíbenějšímu (a nejhezčímu) cukroví :) . Použila jsem hladkou kukuřičnou mouku a všem velice chutnaly. Příště zkusím citrónový olej místo pomerančového, určitě budou neméně dobré! A pracné se mi vůbec nezdály, to s vykrajovaným cukrovím je, dle mého názoru, práce více. Děkuji za tento úžasný recept, který také rozšířil náš seznam osvědčeného cukroví. Přeji krásný den, Ravella
    • Alemari Odpovědět
      Ano, ano, tu kukuřičnou hladkou mouku také již delší dobu používám místo strouhanky. To Vás napadlo moc dobře, milá Ravello. Dle mého soudu bývala kukuřičná strouhanka dříve jemnější a nyní má tvrdé kousky, takže jsem ji dokonce jednou musela i namixovat. Ještě tuto varinatu, kterou jsem používala již i na kurzech, doplním k receptu do ingrediencí, což jsem zapomněla. Je to s hladkou kukuřičnou moukou i lepší. A je vidět, že kolektivní podvědomí funguje :-) a lidi napadají stejné věci :-) Jinak je mám také moc ráda a jetelíčky patří k mým oblíbeným. Zdraví Alemari
  2. Petra Odpovědět
    Dobrý den, děkuji za tyhle úžasné stránky, které jsou pro mne inspirací, některé recepty si pozměním podle dostupných surovin doma a zatím vždy skvělý výsledek, např. tenhle recept jsem pozměnila, dala jsem pouze žloutky, dala sójové sušené mléko a použila jako sladilo kokosový cukr a upekla celé jako vanilkové rohlíčky a výsledek super. Dělám i hodně Vašich receptů z žitného kvásku a třeba chleba už jíme jenom upečený doma. Moc děkuji a přeji hodně inspirace do nového roku 2017.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám milá Petro za Vaše slova a přání závěrem. Přeji hodně zdraví a úspěchů v roce 2017. Těší mne, že čtete moje stránky. Zdraví Alemari
  3. Zu Odpovědět
    Dobrý den, neporadila byste mi prosím, zda se tohle těsto hodí na upečení plněných košíčků? Připadá mi že by mohlo držet... Díky.

    Edit. Alemari

    • Alemari Odpovědět
      Zu, dobrý den přeji. Nemám na webu fórum, proto je možné se dotazovat pouze mne. Dovolila jsem si z toho důvodu dotaz editovat. Těsto jsem do košíčků nezkoušela, takže nemohu říci, jak se bude chovat... Možná, když košíčky dobře vymastíte, půjdou po upečení vyklopit. Zatím to nelze u mne vyzkoušet, jsem v jiném režimu a nepracuji v kuchyni. Držím palce, třeba se to povede. Co mám vyzkoušené, jsou tyto košíčky, recept je zde. Zdravím. Alemari.

Zanechte odpověď

*