Kakaová rýžová zmrzlina

2 porce

Ingredience:
  • 100 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 400 ml vody nebo 500 ml rýžového nápoje tekutého
  • 30 g hladké rýžové mouky
  • 10 g kakaa (např. „Fair Trade“ zbavené tuku)
  • 2 rovné lžíce tekutého medu (cca 50 g)

I v chladném období ve vyhřátém bytě může přijít vhod mražená pochoutka. Doma připravená kakaová zmrzlina sice nemá krémovitou konzistenci, ale chuťově je velice podobná čokoládovému „nanuku“ a naši touhu po něčem dobrém určitě uspokojí.

Její příprava je podobná přípravě pudingu. V první fázi si odvážíme sušený rýžový nápoj, který rozpustíme cca v 200 ml horké vody. Pak teprve dolijeme 200 ml vody studené a získáme dobře rozpuštěné přesycené rýžové mléko. Zvýšené množství sušeného rýžového nápoje nám zajistí dosažení lahodně smetanové příchuti zmrzliny. Připravujeme-li zmrzlinu přímo z kupovaného tekutého rýžového nápoje, bude méně smetanová, ale také bude dobrá.

Polovinu nápoje vlijeme do hrnečku a dáme vařit. V něm rozpustíme 10 g kakaa a ve zbývajícím polovičním množství rýžového nápoje rozkvedláme hladkou rýžovou mouku„Mléko“ s moukou přilijeme do hrnečku, kde jsme přivedli k varu první polovinu nápoje s kakaem a uvaříme kakaovou kašičku, kterou povaříme zhruba 2 minuty.

Do chladnoucí kaše vmícháme med a teplý puding nalijeme do tvořítek na led a necháme nejdříve v místnosti zchladnout. Po vychladnutí vložíme tvořítka s pudingem do mrazničky, kde necháme zmrzlinu dokonale ztuhnout.

Před podáním tvořítka pod teplou vodou nahřejeme a zmražené kakaové kostičky vyklopíme do připravených pohárů a můžeme podávat.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka: Osobně mi tato zmrzlina hodně připomíná kakaového ledňáčka z doby mého mládí. Jistě, není to zmrzlina z obchodu a nepřekypuje tukem, ale svoji chutí nám může kupované zmrzliny dobře nahradit, a navíc nás bude hřát pocit, že si do těla nedáváme nekvalitní tuky a problematické cu­kry…

Tato zmrzlina je vhodná i do diety při alergii na kravské mléko anebo lepek. S oslabenou slivnikou ji můžeme ochutnat jedině hodně rozmrazenou. Oslabená slinivka moc nemiluje studené pokrmy, proto ji raději do diety pro slinivku neuvádím.

Ještě dodávám, že kakaová zmrzlina není určena do redukční diety. Obsahuje kalorické ingredience a je určena pro zdravé mlsání těm, co hubnout nepotřebují.

Mám poznatek, že když zmrzlinu tzv „ošidíme“ a připravíme ji více „vodovou“, tak se nám v ní při mražení vytvoří ledová tříšť, prostě voda zmrzne samostatně a znehodnotí výsledek. Při zachování ingrediencí v uvedeném poměru se toto nestane a zmrzlina je kompaktní.

Sdílení

    15 749 zobrazení článku
    O autorce
    12 komentářů
    1. KK Odpovědět
      Dobrý večer, tak zmrzlina právě "čeká" na zchladnutí a dání do mrazáku.... Pouze místo rýžové mouky, kterou jsem neměla, jsem použila jáhlovou, místo medu rýžový sirup a místo kakaa karob :) . Hmota byla celkem hustá, tak jsem zvědavá, jakou to bude mít výslednou konzistenci - nikdy nevim, jak dlouho to v mrazáku nechat (a jestli to má vůbec vliv), aby to nebylo krystalkovité, ale pěkně vláčné...Děkuji za další zajímavý recept!
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá KK, tak držím palce, ať to dopadne dobře i při Vaší kombinaci ingrediencí. Zvolila jste dle mého též dobré suroviny, pouze nevím, jak uspějete s tou jáhlovou moukou. Jestli si ji děláte sama, tak to je dobře, ale já mám bohužel špatnou zkušenost, že kupovaná bývá hořká... Ale držím palce, aby to ve Vašem případě tak nebylo a pochutnala jste si pak též. Volbu doby v mrazáku a její vliv na kvalitu zmrzliny jsem zatím netestovala. Většinou má co dělat, aby zmrzla :-), když se na ni čeká...:-)), ale někdy ji tam mám i zapomenutou a na kvalitě jí to neubírá... Zdravím. Alemari.
    2. strejcinka Odpovědět
      Dobrý den, tahle zmrzlina je úžasná, kakao jsem trošku namíchala s karobem a místo medu jsem použila fruktózu (nechtělo se mi do sklepa :-) Snědli jsme ji prakticky na posezení, takže mě čeká o víkendu repete... Děkuji moc za recept.
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo, milá Strejčinko :-). Na to repete asi bude vhodná doba se současným stavem veder :-) Mějte se hezky. Alemari.
    3. Přezůvky Odpovědět
      Tahle zmrzka je docela fajn, udělala jsem ji dokonce 2x... Ale víc už asi nebudu mít potřebu, není to pro mě nějaká úplná "bomba". :)
      • Alemari Odpovědět
        Chápu milé Přezůvky. Snažím se spíš o rozšíření sortimentu zdravějších zmrzlin, ani ne tak o nějaké „bomby“ :-) A.
    4. Petra Nov. Odpovědět
      Na zmrzlině jsem si pochutnala, ani příteli jsem nenechala :-)
      • Alemari Odpovědět
        Díky milá Petro, to hovoří za vše :-) Alemari
    5. Lucasinka Odpovědět
      Chci se zeptat, zda mohu pouzit klasicke ryzove mleko. Susene se v nasich koncinach prodava jen kravske polotucne. Dekuji za odpoved.
      • Alemari Odpovědět
        Ano, sice nebude v tak syté smetanové podobě, ale jelikož je tu voda a sušené mléko, tak jejich hmotnost představuje hmotnost i tekutého rýžového nápoje. Alemari
    6. Katujka Odpovědět
      Zdravím, dnes jsem se rozhodla, že vyzkouším nějakou z Vašich zmrzlin, všechny vypadají úžasně (brzy zkusím meruňkovou)! Nakonec padla volba na tuto kakaovou.. Zrovna minulý týden jsem si koupila sušené mléko - akorát ovesné a tak jsem místo kakaové rýžové zmrzliny kakao nahradila karobem, rýžové mléko ovesným a mouku jsem dala také ovesnou. Vyšlo to skvěle! Hodně mě překvapil ten pudink, určitě ho někdy zkusím "jen tak" bez mražení, protože to vypadalo skvěle a moc lákavě, kdybych nebyla po obědě, asi by se to do mrazáku ani nedostalo :D A tak všem, kteří mohou, doporučuji také tuto variantu a příště zkusím i variantu z pohankového nápoje a pohankové mouky, děkuji mnohokrát za úžasný recept a nejen tento, Vaše recepty mě inspirují k vyzkoušení dalších a dalších potravin a kombinací, děkuji moc. Katujka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Katujko, :) nu, nestačím se divit, jak krásně tvoříte a zkoušíte. Jste šikulka. Určitě lze zmrazit ledacos, jenom v případě Vašeho receptu je potřeba dát pozor na ten obsah lepku, s ovesnou moukou to již nebude recept na bezlepkovou zmrzlinu. Raději na to zde ještě upozorňuji. Ovesný puding je výborný, na webu ho také najdete...Držím palce do dalšího zkoušení :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *