Kakaové pohankové řezy

1 plech

Ingredience:
  • 200 g pohanky lámanky
  • 600 ml vody na pohanku
  • 80 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany
  • 15–20 g kakaa (popř. karobu)
  • 8 kapek pomerančového aromatického oleje „Just“ (nemusí být)
  • 2–3 rovné lžíce medu
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 1 rovná lžička mletého fenyklu
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky kardamonu
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mletého nebo tlučeného hřebíčku
  • 2 celá vejce
  • 100 g nesířených sušených meruněk
  • 65 g vlašských ořechů (půlek) na ozdobu
  • trošku oleje na vymaštění plechu
  • kukuřičná strouhanka na vysypání
  • špetka mořské soli k bílkům

Tato pohanková buchta je připravena z bezlepkových surovin, takže může rozšířit jídelníček nejen lidem s oslabenou slinivkou, ale i těm, co drží dietu při onemocnění celiakií. Dle odezvy v rodině však bude určitě chutnat i všem ostatním, co si chtějí jenom zdravě zamlsat.

Nejdříve si uvaříme pohanku. Na přípravu pohankového pečiva ráda používám pohanku lámanku, protože je po uvaření více kompaktní a není ji třeba ještě spojovat nějakou moukou, byť třeba pohankovou.

Pohanku odvážíme a zalijeme odměřeným množstvím vody. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, která nám vynese na povrch případné nečistoty a povaříme jenom 2 minuty a dáme na 45 minut do peřin, aby nám všechna v teple změkla.

Výhoda této přípravy tkví v tom, že pohanku nevaříme a tak ji nemusíme hlídat. Voda se vstřebá.

Před samotnou přípravou těsta je také vhodné sušené meruňky nechat trochu nabobtnat v trošce teplé vody. Změklé meruňky si drobně nakrájíme.

Tekutinu z meruněk nevyléváme, můžeme ji případně použít na rozředění těsta.

Připravenou změklou pohanku vyklopíme do mísy a přidáme sušený sojový nápoj s příchutí smetany, kakao nebo karob, veškeré koření, jemně nakrájené meruňky, med, olej a promícháme.

Teď, ještě před přidáním vajíčka můžeme ochutnat, zda nám bude sladkost dostačovat. Kdo chce, přisladí si medem dle své chuti.

Vajíčka roztlučeme a oddělíme bílky. Žloutky dáme do těsta a promícháme. Těsto ještě ovoníme aromatickým pomerančovým olejem, ale kdo nemá, nemusí.

Je-li těsto moc hutné, trošku ho naředíme vodou z meruněk. Z bílků ušleháme s troškou soli a jednou lžící studené vody tuhý sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta.

Těsto vyklopíme na plech, vymaštěný a vysypaný kukuřičnou strouhankou nebo pohankovou krupicí. Je také možné vyložit plech papírem na pečení a těsto nalít přímo na něj. Těsto na plechu rozetřeme v nižší vrstvě a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.

Plech vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme při 150-175 °C zvolna zhruba 1 hodinu. Prochladlou buchtu nakrájíme na řezy a podáváme ke svačině k čaji.

Poznámka: Plech na pečení osobně už nevymašťuji, ale vyložím jej papírem na pečení. Mám zkušenost, že se takto pečivo lépe po upečení krájí a servíruje. Většinou při krájení nejdřív buchtu odkrojím od okrajů a pak ji i s papírem nakrájím. Papír jde dobře z jednotlivých kousků sloupnout.

Tato buchta je velmi chutná a vyhovuje i pro oslabenou slinivku, když ji moc neosladíme. Meruňky jsou na doslazení vhodnější a tak s medem můžeme pro slinivku šetřit. Přidala jsem medu dvě lžíce a byla sladká dost.

19 674 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. lesněnka Odpovědět
    Krásné poledne milá Alemari. Pohanková buchta dle Vašeho receptu se povedla, byť jsem si ji opět trochu upravila. Ubrala jsem trochu koření a naopak přidala dvě lžíce mletého kokosu, kvůli dětem a nahoru jsem nastrouhala jablíčko, bo letošní ořechy jsem ještě nesehnala a trošku posypala rapadurou. Koláček je výborný a už se těším na ty ořechy! Krásný den přeji. S díky Jana z PR.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, že se buchta povedla. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*