
Tato pohanková buchta je připravena z bezlepkových surovin, takže může rozšířit jídelníček nejen lidem s oslabenou slinivkou, ale i těm, co drží dietu při onemocnění celiakií. Dle odezvy v rodině však bude určitě chutnat i všem ostatním, co si chtějí jenom zdravě zamlsat.
Nejdříve si uvaříme pohanku. Na přípravu pohankového pečiva ráda používám pohanku lámanku, protože je po uvaření více kompaktní a není ji třeba ještě spojovat nějakou moukou, byť třeba pohankovou.
Pohanku odvážíme a zalijeme odměřeným množstvím vody. Přivedeme k varu, sebereme pěnu, která nám vynese na povrch případné nečistoty a povaříme jenom 2 minuty a dáme na 45 minut do peřin, aby nám všechna v teple změkla.
Výhoda této přípravy tkví v tom, že pohanku nevaříme a tak ji nemusíme hlídat. Voda se vstřebá.
Před samotnou přípravou těsta je také vhodné sušené meruňky nechat trochu nabobtnat v trošce teplé vody. Změklé meruňky si drobně nakrájíme.
Tekutinu z meruněk nevyléváme, můžeme ji případně použít na rozředění těsta.
Připravenou změklou pohanku vyklopíme do mísy a přidáme sušený sojový nápoj s příchutí smetany, kakao nebo karob, veškeré koření, jemně nakrájené meruňky, med, olej a promícháme.
Teď, ještě před přidáním vajíčka můžeme ochutnat, zda nám bude sladkost dostačovat. Kdo chce, přisladí si medem dle své chuti.
Vajíčka roztlučeme a oddělíme bílky. Žloutky dáme do těsta a promícháme. Těsto ještě ovoníme aromatickým pomerančovým olejem, ale kdo nemá, nemusí.
Je-li těsto moc hutné, trošku ho naředíme vodou z meruněk. Z bílků ušleháme s troškou soli a jednou lžící studené vody tuhý sníh, který opatrně vmícháme do připraveného těsta.
Těsto vyklopíme na plech, vymaštěný a vysypaný kukuřičnou strouhankou nebo pohankovou krupicí. Je také možné vyložit plech papírem na pečení a těsto nalít přímo na něj. Těsto na plechu rozetřeme v nižší vrstvě a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.
Plech vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme při 150-175 °C zvolna zhruba 1 hodinu. Prochladlou buchtu nakrájíme na řezy a podáváme ke svačině k čaji.