
Původní kakaovo-kokosové řezy lze připravit z jiného druhu surovin a též s vyloučením rafinovaného cukru. Místo bílé mouky volíme jenom celozrnnou, kokos z velké části „odlehčíme“ okarou a kakao nahradíme karobem. Buchtu trochu osladíme fruktózou.
Chceme-li ji mít sladší a přesto dietní, přisladíme ji ještě nekalorickým bylinným sladidlem „Sladkým polibkem“, který je stálý i při vyšších teplotách a chuťově se nemění. Protože buchta je těžšího charakteru, pomůžeme ji nadlehčit kypřicím práškem bez fosfátů.
Všechny suroviny si připravíme do místnosti, aby měly jednotnou teplotu. Do větší a hlubší mísy si postupně odvážíme obě celozrnné mouky a rozmícháme do nich kypřidlo.
Ve vlažné vodě v samostatné nádobě rozpustíme rýžový nebo sojový nápoj, přidáme karob, celá vejce a kvalitní rostlinný olej místo másla. Vše dobře rozmícháme a ještě osladíme fruktózou a sladidlem.
Takto připravenou tekutinou zaděláme těsto, do kterého posléze zapracujeme kokos a okaru.
V závěru těsto dochutíme aromatickým citrónovým olejem. Kašovitou hmotu vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a vložíme do mírně předehřáté trouby.
Prvních 15 minut pečeme zvolna při teplotě asi 170°C. Pak teplotu zvýšíme na 175 -190°C a při této teplotě buchtu dopečeme. Celková doba pečení bude 50-60 minut v závislosti na teplotě a výšce lité buchty.
Po upečení necháme prochladnout a pak nakrájíme řezy, které ozdobíme třeba tvarohovým krémem dle receptu Tvarohové potěšení, ale bez obarvení kurkumou. Navrch dáme kousky sušené švestky nebo jiného sušeného ovoce.