Karobové kernoto

2 porce

Ingredience:
  • 140 g špaldového kernota + 500 ml vody
  • 30 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 10 g karobu
  • 30 g rozinek sultánek
  • 30 g medu (dle chuti)
  • 1 lžička (cca 5 g) panenského oleje z vlašských ořechů
  • pár oříšků na ozdobu
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“

Špaldové kernoto lze připravit jako výživnou snídani na sladko na způsob müsli. V ranních hodinách totiž naše tělo tráví sacharidy z obilovin nejlépe. Odvážené množství špaldového kernota propereme ve studené vodě, scedíme, zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Lehce přisolíme.

Od varu vaříme velmi mírným varem, kernoto musí jenom probublávat, asi 30 minut. V začátku varu párkrát promícháme a pak již vaříme bez míchání. Mám vyzkoušeno, že až se voda vyvaří, je kernoto dostatečně měkké.

Ke konci varu, když je ještě nějaká tekutina kolem měkkého zrna, přisypeme sušený sojový nápoj, který se krásně rozpustí a též současně přimícháme i karob. Ten dodá této nevšední snídani kakaový vzhled i příchuť.

Hrozinky přidáváme jak kdo má rád. Buďto je přisypeme ve druhé třetině varu nebo je dáme až nakonec, chceme-li je mít trošku na skus tvrdší a ne rozvařené.

Kernoto odstavíme z plotny a necháme prochladnout. Do hotového zamícháme trochu medu a pár kapek aromatického citrónového oleje, který nám „karobovo-kernotovou“ snídani velice chuťově obohatí. Kdo potřebuje posílit tukovou složku pokrmu přidá si kvalitní ořechový olej z prvního lisování nebo trochu vlašských ořechů.

Servírujeme do misek a zdobíme vlašskými oříšky. Pokrm je velice chutný teplý, ale může vám chutnat i studený.

Poznámka: Karobové kernoto jsem s oslabenou slinivkou dobře strávila a mohu říci, že mne velice chutnala tato varianta na sladko. Uvařená zrna mají sama již chuť oříšků, takže se ani žádné ořechy přidávat nemusí a člověk má pocit, že je jich tam plno.

Kernoto stojí za to si připravit i ve větším množství dopředu, protože z něj lze rychlým orestováním třeba i na cibulce či česneku připravit dobrou přílohu k dušené zelenině, ale je chutné i na studeno. Kdo má rád obiloviny v jakékoliv úpravě, dá mi za pravdu, že špaldové kernoto lze zařadit mezi „bonusové“ přílohy, co se týče chutě i snadnosti přípravy.

14 677 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. bigosek Odpovědět
    Paní Alemari, zapomněla jsem Vám napsat, že jsem vyzkoušela i tenhle recept. Vlašské ořechy jsem nedala (nemám je ráda a mandle jsem neměla), místo rozinek jsem dala sušené brusinky. Snídaně byla super, nicméně mé chuťové buňky jsou ovlivněny tím, že nemám ráda klasickou čokoládu, takže nedokážu rozlišit, jestli karob je čokoládová náhražka a nebo takhle vlastně chutná. Tahle snídaně mi chutnala "čokoládově" a smetanově, ve spojení se sušeným ovocem a medem, hmmm, trefila jste se mi do chuti:-) Chci se zeptat, kde kupujete olej Just? Předpokládám, že se jedná o ten éterický Just, co jsem našla na netu. Já do té své snídaně dala "jen" čerstvý citron, ale to asi nebylo přímo ono, protože citronová chuť jaksi nebyla moc znát. Díky Kateřina
    • Alemari Odpovědět
      Pokud jste našla na netu éterický olej JUST, tak to bude ten správný. Více o těchto olejích píšu i v článku Jak nahradit citrónovou kůru, uvedeném v kategorii Suroviny. Můžete porovnat, zda myslíme stejný, ale asi jiný není :-) Kupuji ho od poradkyně Justu v Brně. Podívejte se po nejbližších poradcích či organizátorech na jejich stránkách... Alemari
  2. Tereza Šo Odpovědět
    Dobrý den, myslíte, že by bylo možné tento pokrm uvařit večer a ráno jej ohrát v mikrovl.toubě? Chtěla bych ho jíst teplý, ale ráno nemám čas jej tak dlouho vařit....děkuji (je mi jasné, že mikrovlnku neschvalujete, mně jde jen o tom, zda by to technicky šlo :))
    • Alemari Odpovědět
      Technicky by to šlo, o prospěšnosti tedy nehovořím :-(. Což to raději ráno podlít trochu vodou a zahřát a prohřát parou?
  3. Lucka Odpovědět
    Protože miluju mák a nějak mi nesedí dát si k snídani nudle s mákem :-), tak jsem to zkusila se špaldovým kernotem a je to výborné. Uvařila jsem si kernoto, vsypala vanilkový suš.sojový nápoj, přimíchala mletý mák a med a k tomu špaldové kafe a bomba :-). Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Proč ne, to může být dobré :-) Alemari

Zanechte odpověď

*