Špaldové kernoto lze připravit jako výživnou snídani na sladko na způsob müsli. V ranních hodinách totiž naše tělo tráví sacharidy z obilovin nejlépe. Odvážené množství špaldového kernota propereme ve studené vodě, scedíme, zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Lehce přisolíme.
Od varu vaříme velmi mírným varem, kernoto musí jenom probublávat, asi 30 minut. V začátku varu párkrát promícháme a pak již vaříme bez míchání. Mám vyzkoušeno, že až se voda vyvaří, je kernoto dostatečně měkké.
Ke konci varu, když je ještě nějaká tekutina kolem měkkého zrna, přisypeme sušený sojový nápoj, který se krásně rozpustí a též současně přimícháme i karob. Ten dodá této nevšední snídani kakaový vzhled i příchuť.
Hrozinky přidáváme jak kdo má rád. Buďto je přisypeme ve druhé třetině varu nebo je dáme až nakonec, chceme-li je mít trošku na skus tvrdší a ne rozvařené.
Kernoto odstavíme z plotny a necháme prochladnout. Do hotového zamícháme trochu medu a pár kapek aromatického citrónového oleje, který nám „karobovo-kernotovou“ snídani velice chuťově obohatí. Kdo potřebuje posílit tukovou složku pokrmu přidá si kvalitní ořechový olej z prvního lisování nebo trochu vlašských ořechů.
Servírujeme do misek a zdobíme vlašskými oříšky. Pokrm je velice chutný teplý, ale může vám chutnat i studený.