Recept na karobové lístečky jsem vloni před Vánocemi již nestihla vydat na web a tak to napravuji. Lístečky mohou rozšířit sortiment zdravého cukroví lidem, co drží bezlepkovou dietu, ale koneckonců si jej mohou zařadit mezi vánoční mlsání i další zájemci.
Suché suroviny odvážíme a smícháme v míse. Pak přidáme další ingredience, které nám vše spojí a zpracujeme, nejdříve v misce a pak na vále rukama vše v tvárné těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné, asi tak centimetrové, dílky.
Nakrájené kousky již v rukou nijak nemačkáme, jenom každý ukrojený dílek položíme naležato a dvěma prsty zmáčkneme do špičky do tvaru lístečku a nahoru vtiskneme mandli, buďto celou nebo postačí i půlka…
Okraje těsta u každého kousku trošku přehrneme přes mandli, aby nám po upečení z lístečku nevypadla.
Je ale možné vše i dodatečně napravit a „přilepit“ ji nazpět marmeládou bez cukru nebo trošku medem…:-)
Lístečky klademe na plech na pečící papír a pečeme je v mírné troubě při teplotě 180°C 20–25 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením a prohlédnutím či ochutnáním jednoho kousku.
Upečené lístečky po vychladnutí sundáme opatrně z plechu a klademe na podnos. Pro ty, co mají raději sladší cukroví, je můžeme pro vánoční příležitost lehce pocukrovat namixovanou fruktózou, která je v tomto případě určitě vhodnější než bílý rafinovaný cukr. Budou pak jako zasněžené :-) …
Když by se vám nevedly lístečkové tvary, můžete z těsta připravit i jiné. Třeba rohlíčky nebo i esíčka.