Karobové lístečky

cca 1 plech | Při oslabené slinivce raději jen pár kousků na ochutnání.

Ingredience
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 25 g sušeného sojového nápoje s vanilkovou příchutí + 20 ml vody
  • 60 g strouhaných vlašských ořechů
  • 10 g karobu (svatojánský chléb) místo kakaa
  • 40 g medu
  • 30 g kvalitního panenského oleje (slunečnicový, sezamový, ořechový)
  • 20 g fruktózy (ovocný cukr)
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky kardamonu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • vyloupané mandle nebo i ořechy na ozdobu

Recept na karobové lístečky jsem vloni před Vánocemi již nestihla vydat na web a tak to napravuji. Lístečky mohou rozšířit sortiment zdravého cukroví lidem, co drží bezlepkovou dietu, ale koneckonců si jej mohou zařadit mezi vánoční mlsání i další zájemci.

Suché suroviny odvážíme a smícháme v míse. Pak přidáme další ingredience, které nám vše spojí a zpracujeme, nejdříve v misce a pak na vále rukama vše v tvárné těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné, asi tak centimetrové, dílky.

Nakrájené kousky již v rukou nijak nemačkáme, jenom každý ukrojený dílek položíme naležato a dvěma prsty zmáčkneme do špičky do tvaru lístečku a nahoru vtiskneme mandli, buďto celou nebo postačí i půlka…

Okraje těsta u každého kousku trošku přehrneme přes mandli, aby nám po upečení z lístečku nevypadla.
Je ale možné vše i dodatečně napravit a „přilepit“ ji nazpět marmeládou bez cukru nebo trošku medem…:-)

Lístečky klademe na plech na pečící papír a pečeme je v mírné troubě při teplotě 180°C 20–25 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením a prohlédnutím či ochutnáním jednoho kousku.

Upečené lístečky po vychladnutí sundáme opatrně z plechu a klademe na podnos. Pro ty, co mají raději sladší cukroví, je můžeme pro vánoční příležitost lehce pocukrovat namixovanou fruktózou, která je v tomto případě určitě vhodnější než bílý rafinovaný cukr. Budou pak jako zasněžené :-) …

Když by se vám nevedly lístečkové tvary, můžete z těsta připravit i jiné. Třeba rohlíčky nebo i esíčka.

Poznámka: Tyto lístečky jsou v malém množství stravitelné i pro oslabenou slinivku, ale vymýšlela jsem je především pro lidi, co musí držet bezlepkovou dietu a také současně vyřazují z jídelníčku mléko.
Ochutnat je však mohou určitě všichni.

Pakliže nemáte karob, lze použít místo něj kakaový odtučněný prášek, třebas z obchodu Fair trade.

37 441 zobrazení článku
O autorce
10 Komentářů
  1. Vikina Odpovědět
    Vypadají krásně!
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji, milá Vikino! Alemari
  2. Eva Odpovědět
    Jsou výborné, jako celé tyto stránky :-) Jen jsem musela přidat víc mouky a těsto po odležení vyválela a vykrájela tvary. Letos se snažíme péct zdravé cukroví, tak se inspiruji zde. Nejlepší jsou špaldové sušenky se lněným semínkem, ale ty spíš jako sušenky pro malého syna. Jinak mám upečené ještě linecké a už jsem zkoušela i sezamové kuličky a kernotové koule. Všechno nám moc chutná a někde i ubírám medu, jelikož už jsme odvykli sladkému. Děkuji za výborné recepty.
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá paní Evo. Ano, když člověk míň sladí, začne sladit míň a míň. Je dobře, že i toho medu ubíráte. I já tak občas činím. Ta množství jsou pro ty, co teprve začínají, než si zvyknou na nové chutě :-)...Zdravím. Alemari.
  3. jana Odpovědět
    Dobry den,mam dotaz zda by sla kukuricna mouka nahradit jinou?(nemam zadne zdravotni omezeni) Jana
    • Alemari Odpovědět
      Budo dobré to vyzkoušet, recept jsem tvořila jako bezlepkový, opět nemám vyzkoušenu jinou variantu, to již bude na Vás, ale myslím si, že to půjde :-) Alemari.
  4. Hana Odpovědět
    Dobrý den, dala by se fruktóza nahradit nějakým sirupem? Fruktózu nechci používat, nepřijde mi to jako zdravější alternativa. Jinak moc díky za úžasné recepty, beru se zde mnoho inspirace. Přeji krásný den! Hanka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer Hanko. Fruktózu jsem použila především pro oslabenou slinivku nebo přímo diabetiky. Má totiž nízký GI (glykemický index). Nahradit ji můžete, ale nikdy ne tekutým sirupem. Pokud myslíte nějaký obilný sirup. Nemám to vyzkoušeno, ale lze předpokládat, že fruktóza je v receptu sypká, ale sirup těsto naředí...Zkuste třeba sladěnku v prášku. to by snad jít mohlo. Alemari
  5. siskaborova Odpovědět
    Ahoj ve spolek, vyzkousela jsem rovnou dvojtou davku, ovesny napj nahradila kokosovym susenym mlekem/napojem, olej pouzila sezamovy a mouku bezlepkovou misto ciste kukuricne, fruktoza me v tom taky moc nebavila, ale teda poridila jsem si ji kvuli tomuhle receptu, jinak mam totiz taky jen sirupy..akorat mi jako laikovi nejde do hlavy, kdyz Margit Slimakova ve svem videu proc neni agavovy sirup zdravejsi alternativou ke klasickemu cukru rika, ze je to proto, ze ma vysoky podil fruktozy (az 90%) a jeji stepeni vysiluje slinivku, tak proc je lepsi variantou nez treba datlovy sirup s cca 80% podilem fruktozy (rozdil v konzistenci chapu)? Nicmene vysledek uzasny, velika mnamka, hodlam delat i behem roku, jen se mi teda testo silene lepilo a blbe se s nim delalo, takze to jsou spis hrudky s mandlickou:) Ale to je zrejme diky tem nahrazkam mym. Nebo mate nekdo stejnou zkusenost? Dekuji Alemari za tak fajn stranky, Al.
    • Alemari Odpovědět
      Milá siskoborová :-), není to náhražkami, prostě tvoříte :-). Mé recepty nejsou dogma a příznivcům velice zdravé výživy nemusí vždy sedět. Fruktóza má nižší glykemický index, proto se používá do jídel pro diabetiky, ale ani té se nesmí mnoho. Co dodat? Jen to, že jsem recepty tvořila intuitivně a možná nyní by už mělo některé cukroví i jiné složení. Tam, kde recept inovuji, je vždy uvedeno i náhradní řešení. Zde bych možná vyzkoušela i suchý Sladovit, ale nedělám každý rok vše cukroví, to bych se "upekla" :-) To, že se Vám to lepí může být i moukou...nevím, zkoušela bych trošku více suchých surovin a prostě zkoušet...Co mám ověřeno je to co mám uvedeno. Držím palečky, aby se dále dařilo a klidně vymýšlejte a upravujte si recepty dle svého. O tom to je. Vše se vyvíjí...I názory. Krásné Vánoce přeji. Alemari

Zanechte odpověď

*