Možná již znáte slzovku a možná ještě nikoliv. Připravila jsem ji zde jako ranní kaši, která je vhodná nejen pro oslabenou slinivku, ale pro posilu jakkoliv oslabeného organizmu. Má zvláštní jemnou chuť a přišlo mi vhodné ji zahustit rýžovou krupičkou.
Slzovku odvážíme, promyjeme a zalijeme vodou a dáme cca na 1 až 1,5 hodiny nabobtnat. Vaříme ji v namáčecí vodě. Intuitivně vnímám, že se do ní mohly již dostat některé tělu prospěšné látky. Vaříme pomaličku, přikryté, do měkka cca 20-25 minut. Voda by měla dostačit na uvaření a ještě trošku v hrnci zbýt. Nevyléváme, ale přidáme k ni další vodu nebo přímo rýžový nápoj a odváženou rýžovou krupičku nebo polohrubou mouku a trochu mleté skořice.
Sušené datle nakrájíme nebo nastříháme na malé kousky, které přidáme též ještě před vařením pro oslazení kaše. Pakliže jsme nepoužili rýžový nápoj již hotový tekutý, tak v začátku varu v horké, ještě řídké, kaši rozmícháme a rozpustíme metličkou sušený rýžový nápoj. Kaši za míchání krátce povaříme do zhoustnutí.
Naservírujeme na talíř a polijeme javorovým sirupem. V případě přísnějšího stravovacího režimu ji můžete podávat i bez tohoto dalšího doslazení.