
Ráda snídám ovesnou kaši a když ji náhodou mít nemohu, vnímám, že mi něco na začátek dne chybí. Pro milovníky kaší jsem tentokrát sáhla po bezpluchém ovsu. Výhoda ovsa v podobě zrna tkví jak v delší trvanlivosti tak i v tom, že celé zrno obsahuje maximum výživných látek.
Přípravu kaše si musíme naplánovat předem, ale odměnou nám bude jemná konzistence ovesné kaše, podobná téměř pudingu.
Bezpluchý oves namočíme do vody a v misce jej necháme minimálně 12 hodin bobtnat. Více hodin je lépe. Sama nechávám i 16 hodin a zrno hodně změkne.
Vodu je dobré jednou vyměnit a zrno propláchnout. Poslední vodu z namáčení před přípravou také vylijeme a zrno propláchneme. Ze 60 g ovsa budeme mít po namočení cca 95 – 100 g, což plně postačí na přípravu jedné porce kaše.
Nabobtnané zrno vložíme do mixéru a zalijeme 250 ml čisté studené vody. Dobře rozmixujeme cca 1 minutu v jemnou tekutinu. Vylijeme do nádoby, ve které budeme kaši vařit, a přidáme 200 ml ovesného nápoje a postavíme na sporák.
Přidáme fenykl a skořici a metlou koření dobře v tekutině rozmícháme a za dalšího soustavného míchání kaši zahříváme. Kaši musíme míchat určitě již od začátku zahřívání, neboť škrob obsažený v tekutině by se nám začal u dna srážet a následně by se udělaly žmolky. Na další míchání je pak ale lepší použít vařečku. Škroby již při zahřívání začínají houstnout a tak ani není potřeba kaši vařit, jen přivést k varu a odstavit.
Uvařenou kaši servírujeme na talíř a dosladíme několika rozinkami nebo datlemi. Kdo chce může si kaši ještě dosladit i medem.
Pakliže kaši nalijeme do misky a necháme vychladnout, získáme puding, který můžeme jíst i zastudena.
Dobrou chuť!