
Dužnina této dýně, jejíž název zní tak cizokrajně, je velice léčivá a to především díky obsahu dobře stravitelného polysacharidu, který je velmi vhodný pro lidi s oslabenou slinivkou a též i pro diabetiky.
Čistá kaše z dýně Hokaido, připravena v podobě jemného pyré má nezaměnitelnou chuť. Může Vás oslovit nejen svou chutí, ale i krásnou barvou.
Tato dýně má jako jediná tu výhodu, že se její slupka nemusí loupat, protože při tepelné úpravě krásně změkne. Já osobně však pro sebe s oslabenou slinivkou tuto dýni i tak raději loupu.
Připravené množství očištěné dýně si nakrájíme na středně velké kostky, asi takové, jako když vaříme brambory na přílohu. Zalijeme vodou, přidáme trochu soli, koření „Horalku“ a mletý kmín a dáme vařit. Od varu povaříme cca 15 minut. Pomalým varem vaříme přikryté, abychom všechnu vodu nevydusili. Uvařenou prochladlou dýni namixujeme i s vývarem do podoby jemného krému. Je-li vody málo a mixér nám nechce jet, přidáme trochu horké převařené vody na rozředění, ale jenom tolik, abychom pomohli mixéru v chodu a přitom kaši příliš nezředili.
Kaši podáváme teplou a máme-li touhu něco přikousnout, vhodnou přílohou jsou i ječné omelety, které však podáváme bez jakéhokoliv dalšího dochucení. Kdo má dobré zažívání a chce si kaši vylepšit, může si ji posypat i sekanými oříšky nebo orestovanými mandlemi.
Kaše je nasládle aromatická a velmi dobře stravitelná.
Edit: Alemari