Kaše z předkličovaných obilovin jsou cenným zdrojem výživných látek a pro posílení organizmu bychom je měli zařazovat do svého jídelníčku častěji. V jarním období jsou velmi vhodné, ale doporučuji je nyní připravit i bez zdravého oslazení. Pak je kaše přímo dietetickým pokrmem.
Příprava je snadná, ale vyžaduje plánování dopředu. Musíme si nejdříve předklíčit pšenici špaldu v množství tak na jednu velkou nebo dvě menší porce.
Nevlastním žádné speciální předkličovací misky, zrno namáčím v misce nebo na talíři ve vodě, která tak akorát pokryje zrna a kterou často vyměňuji, určitě tak dvakrát denně. Již po dvou dnech ve vodě a v teplé místnosti mají zrníčka malé klíčky a jsou nabobtnaná a otevírají se. Není je nutno ani nechávat bobtnat více.
V této fázi, kdy došlo k probuzení zrna a k jeho obohacení o enzymy a vitamíny, nabobtnanou špaldu scedíme. Pak ji ještě propláchneme, abychom odstranili kyselinu fytovou, která se uvolnila do vody a není tělu prospěšná, protože odnímá minerální látky.
Nabobtnané zrno dáme do mixéru se 700 ml vody a vše dobře rozmixujeme. Celý obsah mixovací nádoby vylijeme do hrnce, mírně osolíme, přidáme mletý kmín, koření „Horalka“ a zahříváme.
Hustou tekutinu mléčné barvy přivedeme k varu a za míchání krátce povaříme. Kaše začne houstnout. Dlouho nevaříme, jen tolik, aby kaše ztratila svoji syrovost. Ještě v hrnci kaši omastíme panenským lněným olejem a můžeme podávat. Naservírovanou kaši na talíři posypeme sekaným koprem v podobě, jaký máme k dispozici. Čerstvý bude asi nejvhodnější a již se na trhu občas ukazuje. Je sice ze skleníků, ale pro vůni je nejlepší.
Výbornou přílohou tomuto slanému pokrmu je salát z červené řepy v umeoctu, kterým můžeme kaši obložit i přímo na talíři po povrchu. Kaše je rázem velice efektní i na pohled :-). Tato kombinace mne chuťově přímo uchvátila, z tohoto důvodu jsem červenou řepu spojila s kaší i do názvu..
Červená řepa kaši svoji příjemně slanokyselou chutí osvěží a je-li k řepě v salátu přidán i křen, tato pochoutka prostě „nemá chybu“ :-)
Komu by kaše sama o sobě nedostačovala pro plný pocit nasycení, tak doporučuji přikousnout kváskové pečivo. Třeba v podobě špaldového chleba nebo kváskových chlebánků, které budou v řadě receptů brzy následovat. Pečivo je také z obilovin a tak se s kaší dobře doplňuje.