Kaše z naklíčené špaldy s červenou řepou

1–2 porce | Pro oslabenou slinivku je kaše velmi vhodná.

Ingredience:
  • 100 g pšenice špaldy v zrnech (nechat nabobtnat)
  • 700 ml vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 polévková lžíce koření „Horalka“
  • 1 lžíce panenského lněného oleje
  • kopr čerstvý, sušený, mražený
  • špetka mořské soli

Příloha :

Kaše z předkličovaných obilovin jsou cenným zdrojem výživných látek a pro posílení organizmu bychom je měli zařazovat do svého jídelníčku častěji. V jarním období jsou velmi vhodné, ale doporučuji je nyní připravit i bez zdravého oslazení. Pak je kaše přímo dietetickým pokrmem.

Příprava je snadná, ale vyžaduje plánování dopředu. Musíme si nejdříve předklíčit pšenici špaldu v množství tak na jednu velkou nebo dvě menší porce.

Nevlastním žádné speciální předkličovací misky, zrno namáčím v misce nebo na talíři ve vodě, která tak akorát pokryje zrna a kterou často vyměňuji, určitě tak dvakrát denně. Již po dvou dnech ve vodě a v teplé místnosti mají zrníčka malé klíčky a jsou nabobtnaná a otevírají se. Není je nutno ani nechávat bobtnat více.
V této fázi, kdy došlo k probuzení zrna a k jeho obohacení o enzymy a vitamíny, nabobtnanou špaldu scedíme. Pak ji ještě propláchneme, abychom odstranili kyselinu fytovou, která se uvolnila do vody a není tělu prospěšná, protože odnímá minerální látky.

Nabobtnané zrno dáme do mixéru se 700 ml vody a vše dobře rozmixujeme. Celý obsah mixovací nádoby vylijeme do hrnce, mírně osolíme, přidáme mletý kmín, koření „Horalka“ a zahříváme.

Hustou tekutinu mléčné barvy přivedeme k varu a za míchání krátce povaříme. Kaše začne houstnout. Dlouho nevaříme, jen tolik, aby kaše ztratila svoji syrovost. Ještě v hrnci kaši omastíme panenským lněným olejem a můžeme podávat. Naservírovanou kaši na talíři posypeme sekaným koprem v podobě, jaký máme k dispozici. Čerstvý bude asi nejvhodnější a již se na trhu občas ukazuje. Je sice ze skleníků, ale pro vůni je nejlepší.

Výbornou přílohou tomuto slanému pokrmu je salát z červené řepy v umeoctu, kterým můžeme kaši obložit i přímo na talíři po povrchu. Kaše je rázem velice efektní i na pohled :-). Tato kombinace mne chuťově přímo uchvátila, z tohoto důvodu jsem červenou řepu spojila s kaší i do názvu..

Červená řepa kaši svoji příjemně slanokyselou chutí osvěží a je-li k řepě v salátu přidán i křen, tato pochoutka prostě „nemá chybu“ :-)

Komu by kaše sama o sobě nedostačovala pro plný pocit nasycení, tak doporučuji přikousnout kváskové pečivo. Třeba v podobě špaldového chleba nebo kváskových chlebánků, které budou v řadě receptů brzy následovat. Pečivo je také z obilovin a tak se s kaší dobře doplňuje.

Poznámka: Tuto kaši je vhodné podat i jako slanou snídani. Pocit nasycení vydrží v uvedené kombinaci velmi dlouho a přitom je to kaše lehce stravitelná. Lněný olej dodá kaši cenné esenciální mastné kyseliny ve formě kyseliny linolenové a alfa linolenové, které působí v těle jako ochrana buněčné membrány. Vysoký obsah ligninů v lněném oleji působí silně na zvýšení imunity svými antikancerogenními účinky.

Účinné látky ve lněném oleji pomáhají také v cévním a hormonálním systému člověka, snižují hladinu cholesterolu, pomáhají normalizovat tukovou výměnu. Lněný olej nepatří mezi drahé panenské oleje a přitom jeho široké spektrum působnosti není tak docela známo. Dostupnost a jednoduchost jeho použití ho přímo předurčují do oblasti léčby i prevence mnoha civilizačních onemocnění.

13 070 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Eva Odpovědět
    Dobrý den, Alemari, zalíbily se mi Vaše recepty, snad jsou vhodné i na žlučníkové kameny. Co myslíte? Namočila jsem špaldová zrna, ale nevyklíčila mi ani po 4 dnech, Přesto jsem z nich uvařila kaši, ale moc mi nechutná. Může to být jen nezvyk. Nebo nenaklíčená zrna jsou špatná a měla jsem je raději vyhodit? Ještě mám dotaz ohledně klíčení. Mám nakličovací misky, kde se druhý den namočená zrníčka scedí a jen se prolévají vodou. Proč zrní má být dle Vašich receptů ve vodě? Děkuji mockrát za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Evo. Nevím, proč ta zrna nenaklíčila, možná byla staršího data, ale i ta se vždy ještě některá vzbudí. Jistě, může to být i nezvyk. Je mi líto, ale na dálku nezjistím důvod, v čem vězí problém. Co se týče nakličování, stále se učím i já...A zase takový nakličovací odborník :-) nejsem. Klíčím ta zrna na kaše, někdy mungo či něco zkouším a další se také jen pokouším a jak uvádím, nemám nakličovací misky. Proto dávám zrna na talíř do vody, ale jen tak aby je ta voda pokryla...Jistě, v miskách jsou promyta a přikryta a mají tak svou stálou vlhkost, ale když na talíři často vodu vyměňuji, zrna nezplesniví, ale musí se hlídat a nesmí v té vodě plavat, jen promýt a zalít tak akorát...Zprvu nevadí víc vody, zrna bobtnají a mohou být namočena celá, ale pak již jen raději mírně, vzduch potřebují, prostě jen tak, aby někde byl zdroj vlhkosti. Rozdíl v postupu není velký, jen je to dáno tím, že v nakličovacích miskách lze udržet lépe stabilní vlhkost, nejsou zcela otevřené,i když mají nějaké otvory, kdežto na talíři by se mi voda brzy vypařila a zrna by zaschla. Alemari

Zanechte odpověď

*