Velmi výživné kaše získáme z naklíčeného obilného zrna. Žitná kaše z takto upraveného zrna má osobitou chuť, kterou můžeme ještě pozměnit i v další variantě karobem. Žito si naklíčíme nejlépe na talíři tak, že jej zalijeme vodou, kterou dvakrát denně vyměňujeme.
Druhý až třetí den mají zrníčka malé klíčky a žito je připraveno k dalšímu zpracování. Podrobněji se postupu klíčení věnuji v článku Jak naklíčit obilí, luštěniny a semínka. Zde můžete nahlédnout na připravené předklíčené žitné zrno.
Naklíčená zrníčka před použitím propláchneme vodou. Nejlépe na větším sítku. Vyklepneme je do mixovací nádoby a zalijeme je 600–700 ml vody. Mixujeme vysokými otáčkami minimálně 3 minuty, až jsou všechna zrníčka rozmixována na jemno a dobře rozptýlena v tekutině.
Při mixování přidáme lžičku mleté skořice a trochu mletého fenyklu pro dobré trávení.
V tekutině současně rozmixujeme sušený sojový nápoj a hladkou žitnou mouku pro větší zahuštění kaše. Připravený polotovar vlijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Chceme-li kaši hustou, povaříme ji raději krátce cca 1–2 minuty, abychom zachovali co nejvíce cenných enzymů.
Při delším vaření (3–4 minuty) kaše začíná více řídnout, což není na závadu. Chceme-li však kaši přímo řídkou až tekutou, nezahušťujeme ji hladkou žitnou moukou a tuto ingredienci vyloučíme. Vlivem přítomných enzymů kaše změní po krátkém povaření svoji hustou konzistenci a začne spíš téci.
Uvařenou kaši nalijeme na mělké talíře, posypeme ještě trošku skořicí a osladíme dle vlastní chuti. Buďto medem, javorovým sirupem nebo třeba přímo Datlovým medem. Na talíři ozdobíme vlašskými oříšky.
Jinou vydatnou a barevně zajímavou variantu žitné kaše získáme obarvením kaše karobem a současně přidáním mletého kokosu. Karob rozmícháme do kaše metlou při vaření nebo již přímo v mixéru.
Kokos přisypeme až v závěru vaření kaše. Trochou kokosu kaši též přizdobíme na talíři a tuto variantu doplníme krátce orestovanými a oloupanými lískovými oříšky.
Dobrý večer též přeji, milý Bombyliusi :-). Moc Vám děkuji za pochvalná slova ve Vašem komentáři. Jsem ráda, že Vám recepty mohou být k užitku a přeji Vám hodně sil a vytrvalosti při Vaší dietě. Vidím, že jste to vzal velmi opravdově a myslím si, že to bude mít určitě vysledky. S tím naklíčením Vám na dálku asi mnoho neporadím. Napadá mě pár věcí, v čem by mohl být problém.
Vodu na klíčení používám jen filtrovanou a též na promývaní a také ne studenou. Takže jestli nemáte filtr, nechejte vodu alespoň 2 hodiny odstát, ať z ní odejde chlór, a pak ji teprve používejte.
Místo promývání na sítku postačí vodu jen nakloněním z talířku slít. Na sítku se mohou malé klíčky polámat. Takže, šetrné zacházení při veškeré manipulaci. Talíř používám velký mělký, ne malý, a též zrno raději jen v malé vrstvě, asi tak jak je to na fotce u článku o klíčení.
Víc mě nyní nenapadá. Určitě nejste za hlupáka, ono se přece říká, že učený z nebe nespadl :-). Třeba jsem to špatně popsala já, co já vím. To promývání jste možná pochopil jinak, než jsem myslela. Já vždy vodu vyleji, naleji jinou a zas vyleji, jen nakloněním, ne na sítku. S klíčícími zrníčky raději mnoho nehýbu a nemanipuluji....tož tak :-) Ještě si pak článek pročtu a možná upřesním..
Hlavu vzhůru, ono se to podaří...:-)
Držím palce a zase se ozvěte, zda se vede...Jsem též ráda, že Vám chutná dýně Hokaido... Je to mňamka, tak víteje v klubu příznivců...:-) Zdravím. Alemari
Dobrý večer přeji, milá Anno. Musím Vám pogratulovat, k Vaší proměně...Úžasné a děkuji za Vaše slova, ale hlavní zásluhu máte na tom Vy sama, že jste se vydala podobnou cestou...Já jsem jen ukazatel, můžete dojít mnohem dál...
Co se týče mouky. Myslím si, že můžete zrno i mixovat, ale nevím, jaký máte mixér, to bude chtít vyzkoušet. Je to sice asi jiný způsob než v klasickém mlýnu, kde se zrno spíš lisuje a roztírá o kameny, v mixéru je tříštěno, ale i tak je možno...Já to dělala v tříštivém mlýnku na kávu...po troškách. Zkuste to. Mlýnek klasický...na mouku...je sice drahý, ale možná si ho někdy koupím...nebo si ho budu přát...jako dárek :-)
Mějte se hezky a přeji radostné vaření...Alemari