Kaše z naklíčeného žita

2 porce | Při oslabené slinivce oříšky raději vyloučit.

Ingredience:
  • 150 g žita (suchého zrna)
  • 600–700 ml vody
  • 1 rovná lžička skořice
  • ½ lžičky mixovaného fenyklu
  • 60 g sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 30 g hladké žitné mouky
  • trochu vlašských, popř. lískových oříšků
  • datlový med
  • 2 lžíce strouhaného kokosu do kaše a trochu na ozdobu
  • 8 g karobu na tmavou variantu kaše

Velmi výživné kaše získáme z naklíčeného obilného zrna. Žitná kaše z takto upraveného zrna má osobitou chuť, kterou můžeme ještě pozměnit i v další variantě karobem. Žito si naklíčíme nejlépe na talíři tak, že jej zalijeme vodou, kterou dvakrát denně vyměňujeme.

Druhý až třetí den mají zrníčka malé klíčky a žito je připraveno k dalšímu zpracování. Podrobněji se postupu klíčení věnuji v článku Jak naklíčit obilí, luštěniny a semínka. Zde můžete nahlédnout na připravené předklíčené žitné zrno.

Naklíčená zrníčka před použitím propláchneme vodou. Nejlépe na větším sítku. Vyklepneme je do mixovací nádoby a zalijeme je 600–700 ml vody. Mixujeme vysokými otáčkami minimálně 3 minuty, až jsou všechna zrníčka rozmixována na jemno a dobře rozptýlena v tekutině.

Při mixování přidáme lžičku mleté skořice a trochu mletého fenyklu pro dobré trávení.

V tekutině současně rozmixujeme sušený sojový nápoj a hladkou žitnou mouku pro větší zahuštění kaše. Připravený polotovar vlijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Chceme-li kaši hustou, povaříme ji raději krátce cca 1–2 minuty, abychom zachovali co nejvíce cenných enzymů.

Při delším vaření (3–4 minuty) kaše začíná více řídnout, což není na závadu. Chceme-li však kaši přímo řídkou až tekutounezahušťujeme ji hladkou žitnou moukou a tuto ingredienci vyloučíme. Vlivem přítomných enzymů kaše změní po krátkém povaření svoji hustou konzistenci a začne spíš téci.

Uvařenou kaši nalijeme na mělké talíře, posypeme ještě trošku skořicí a osladíme dle vlastní chuti. Buďto medem, javorovým sirupem nebo třeba přímo Datlovým medem. Na talíři ozdobíme vlašskými oříšky.

Jinou vydatnou a barevně zajímavou variantu žitné kaše získáme obarvením kaše karobem a současně přidáním mletého kokosu. Karob rozmícháme do kaše metlou při vaření nebo již přímo v mixéru.

Kokos přisypeme až v závěru vaření kaše. Trochou kokosu kaši též přizdobíme na talíři a tuto variantu doplníme krátce orestovanými a oloupanými lískovými oříšky.

Poznámka: Kaše je dobře stravitelná i pro oslabenou slinivku a také ji vřele doporučuji jako kaši pro děti. Pro malé děti však raději posypat oříšky strouhanými.

Žito dodává daleko více staveních látek pro růst svalů než pšenice. Po pšenici rostou spíš tuky. :-)

Při dietním režimu se raději obejdeme bez celých oříšků a nahradíme si je omaštěním lžičkou ořechového oleje z vlašských jader nebo z lískových oříšků. Mírné omaštění snese i oslabená slinivka, pokud ji máme právě v klidovém režimu..

Tmavá karobová, řekla bych přímo „čokoládová“ varianta žitné klíčené kaše je velmi chutná. Posypaná kokosem a zpestřená oloupanými lískovými oříšky je současně velmi efektní „pro oko“.

Sdílení

    19 540 zobrazení článku
    O autorce
    12 komentářů
    1. Bombylius Odpovědět
      Dobrý večer, nejdříve bych rád poděkoval za vynikající stránky které mi moc pomohly. Při zdravotních probémech jsem po oběhnutí mnoha lékařů a žádném trvalém zlepšení nakonec sám začal dietu bez cukru a bílé mouky a i s vyloučením dalších, do té doby pro mě běžných, surovin. Tyto stránky mi velmi pomohly, nemohu jmenovat všechny recepty, co jsem zkusil, ale téměř vždy se povedly a byly výborné. Děkuji. Každé ráno si dělám nějakou tu kaši kromě pšenice špaldy, která mi nevyhovuje, a všechny jsou výborné, přesto že je nesladím a vařím jen ve vodě bez sušených obilných mlék. Ale zde se mi nedaří. Článek o klíčení jsem si přečetl, ale klíčky po třech dnech nikde. Asi budu za hlupáka, ale píšete semínka promývat. Já je vždy vysypu do cedníku, promyji a vrátím zpět na talíř do nové vody. Je to tak správně? Nevím, zda nemám malý talíř a semínka jsou na sobě ve více vrstvách. Budu vděčný za každou radu. P.S.: Díky Vám jsem vloni objevil dýni Hokaido, jelikož se u nás nedala nikde sehnat, abych ji ochutnal. Koupil jsem semínka, zasadil a čekal. Ač mi dýní moc nevyrostlo, vyplatilo se. Je to skutečně úžasná plodina. A kaše z této dýně je pro mě pohlazením na duši i žaludku. Je příjemně sladká, prostě mňam. Děkuji mnohokrát.
      • Alemari Odpovědět

        Dobrý večer též přeji, milý Bombyliusi :-). Moc Vám děkuji za pochvalná slova ve Vašem komentáři. Jsem ráda, že Vám recepty mohou být k užitku a přeji Vám hodně sil a vytrvalosti při Vaší dietě. Vidím, že jste to vzal velmi opravdově a myslím si, že to bude mít určitě vysledky. S tím naklíčením Vám na dálku asi mnoho neporadím. Napadá mě pár věcí, v čem by mohl být problém.

        Vodu na klíčení používám jen filtrovanou a též na promývaní a také ne studenou. Takže jestli nemáte filtr, nechejte vodu alespoň 2 hodiny odstát, ať z ní odejde chlór, a pak ji teprve používejte.

        Místo promývání na sítku postačí vodu jen nakloněním z talířku slít. Na sítku se mohou malé klíčky polámat. Takže, šetrné zacházení při veškeré manipulaci. Talíř používám velký mělký, ne malý, a též zrno raději jen v malé vrstvě, asi tak jak je to na fotce u článku o klíčení.

        Víc mě nyní nenapadá. Určitě nejste za hlupáka, ono se přece říká, že učený z nebe nespadl :-). Třeba jsem to špatně popsala já, co já vím. To promývání jste možná pochopil jinak, než jsem myslela. Já vždy vodu vyleji, naleji jinou a zas vyleji, jen nakloněním, ne na sítku. S klíčícími zrníčky raději mnoho nehýbu a nemanipuluji....tož tak :-) Ještě si pak článek pročtu a možná upřesním..

        Hlavu vzhůru, ono se to podaří...:-)

        Držím palce a zase se ozvěte, zda se vede...

        Jsem též ráda, že Vám chutná dýně Hokaido... Je to mňamka, tak víteje v klubu příznivců...:-) Zdravím. Alemari

    2. Bombylius Odpovědět
      Mnohokrát děkuji za radu, již to zkouším znovu. Talíř mám velký a máte pravdu, také mě přišlo, že na cedník jsou ta zrna moc křehká. Děkuji za odpověd a zařídím se podle Vašeho upřesnění. Článek máte napsaný dobře, jen jsem jako naprostý laik udělal pár věcí špatně, ale chybami se člověk učí. Aspoň si to pak lépe pamatuje. Dám pak vědět, jak to dopadlo. Děkuji a přeji krásný den s úsměvem :)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za zprávu, držím Vám moc palce. Vše dobré přeji. Alemari
        • Bombylius Odpovědět
          Dobrý den. Držel jsem se Vašich rad a tentokrát se to všechno povedlo. Kaše byla výborná, moc jsem si ráno pochutnal :). Děkuji mnohokrát za radu i za recept. Hezký zbytek dne.
          • Alemari Odpovědět
            Tak to jsem ráda. Děkuji za zprávu. I Vám hezký den... Alemari
    3. romana Odpovědět
      Dobrý den, na jiných webech jsem se dočetla, že se vařením z naklíčených obilovin ztrácí výživová hodnota. Radí jíst je pouze syrové a nikdy nevařit.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji paní Romano. Je pravda, že se můžete dočíst i jiné přípravy klíčených kaší. Každý člověk má právo na svoji cestu i v tom vaření a nemusí se řídit radami, které mu nesedí. Je jenom na Vás, zda se rozhodnete kaše krátce povařit jako já či ne. Nedělám to bezúčelně. Každému by to syrové nemuselo chutnat. Ano, vařením se vždy něco ztrácí, ale já ještě nepatřím k vitariánům, možná někdy, kdo ví, :-) a tak i kaše klíčené krátce převařuji, aby ztratily tu syrovou škrobovou příchuť. Alemari
    4. Anna Odpovědět
      Dobrý den. Vaše stránky sleduji už dlouho a musím říct, že jste hodně změnila můj přístup k vaření a zdraví prospěšným látkám obecně, nemluvě o lásce k přírodnímu koření a bylinkám všeho druhu :). Díky Vám jsem zcela vyloučila bílý cukr a úspěšně ho nahrazuji medem a zdravými sirupy. A stejně tak mouku už pořizuji jen celozrnnou, v biokvalitě. A chtěla bych se chtěla zeptat, zdali si mouku mohu vyrábět vlastní, z celých zrn prodávaných ve zdravé výživě (pšenice ozima, pohanka, oves bezpluchý..), případě, zda k tomu postačí normální elektrický mixér. Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek víkendu. Vaše čtenářka Anna
      • Alemari Odpovědět

        Dobrý večer přeji, milá Anno. Musím Vám pogratulovat, k Vaší proměně...Úžasné a děkuji za Vaše slova, ale hlavní zásluhu máte na tom Vy sama, že jste se vydala podobnou cestou...Já jsem jen ukazatel, můžete dojít mnohem dál...

        Co se týče mouky. Myslím si, že můžete zrno i mixovat, ale nevím, jaký máte mixér, to bude chtít vyzkoušet. Je to sice asi jiný způsob než v klasickém mlýnu, kde se zrno spíš lisuje a roztírá o kameny, v mixéru je tříštěno, ale i tak je možno...Já to dělala v tříštivém mlýnku na kávu...po troškách. Zkuste to. Mlýnek klasický...na mouku...je sice drahý, ale možná si ho někdy koupím...nebo si ho budu přát...jako dárek :-)

        Mějte se hezky a přeji radostné vaření...Alemari
    5. Jiřina Straková Odpovědět
      Děkuju za nádherné a povzbuzující stránky, mám oslabenou slinivku a tak se v tom placatím, co jíst a nejíst, včera jsem narazila na Vaše stránky, mám radost, konečně v tom nejsem sama. To vaření, to vaření, než se do toho dostanu, ale dostanu. Škoda, že nebydlím poblíž Brna, jsem z Ostravy, hned bych se k Vám objednala do poradny. Děkuju za Vaše nádherné stránky, které mně pomáhají i psychicky. js
      • Alemari Odpovědět
        Krásné nedělní ráno, milá Jiřinko. Děkuji za slova pohlazení ke stránkám. To víte, že to zvládnete. Moc Vám držím palce. Kdybyste chtěla, dělám poradenství i přes skype...Budu cca od poloviny března po nutné zdravotní dovolené opět pokračovat ve své práci...Kurzy, recepty a poradna. Můžeme se domluvit, kdybyste potřebovala osobní kontakt, tak aspoň takto. Mějte se moc hezky a přeji Vám především to zdraví. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *