Káva? A co místo ní?

Pro mnoho lidí je káva nápojem, bez kterého si den již nedokáží představit. Na různých jednáních se v naší společnosti káva podává tak samozřejmě, že ten kdo chce raději čaj, je považován téměř za výjimku. Lidé pijí kávu nejen ze společenských důvodů, ale prostě proto, že jim chutná.

Mnozí potřebují její účinky kofeinu k udržení svěžesti a některým zase pomáhá s nízkým tlakem. Kávy je k dostání nepřeberné množství a asi nebudeme řešit její omezení, jsme-li zdraví a máme své zažívání zatím v pořádku. Vkrade-li se nám však při zdravotních potížích do mysli otázka, zda děláme dobře, když pijeme hodně černé kávy a zda nám také prospívá, je dobré se zamyslet nad tím, co nám pití kávy vlastně přináší. Zda potřebujeme její vůni a chuť, anebo zda potřebujeme především její účinky. Někdy možná vše dohromady.

Za studií jsem černou kávu velice milovala a neexistoval pro mne ani jeden den bez šálku. Káva se pro mne stala rituálem a bez ní mi učení „nelezlo“ do hlavy. Nepila jsem jí moc, tak 3–4 šálky za den, ale stejně jsem si jí a společně prožívanými studijními stresy „zadělala“ na žaludeční vředy, které jsem řešila již v pětadvaceti letech. Nebyla jsem nějak zvlášť velký vyznavač kávy, v průběhu let jsem se naučila milovat i zelený čaj, ale myslím si, že jsem byla už na kávě trochu závislá. Nevzdala jsem se jí úplně ani v těhotenství a pouze jsem „přesedlala“ na kávu bez kofeinu. Vždy jsem se těšila, že se k umírněné formě pití kávy zase vrátím, jakmile přestanu krmit děti mateřským mlékem. A tak to také bylo. Kávě jsem během těch let ani moc nedávala přednost. ale také jsem ji vysloveně neodmítala.

Nyní kávu už osm let téměř nepiji. V složitém zdravotní období, kdy jsem řešila otázky základní existence, jsem ji vyloučila úplně a samovolně a nyní, s odstupem času, jsem ji omezila na minimum.

Tělo si na svoji denní dávku kofeinu tak odvyklo, že když si občas, spíš z nostalgie, uvařím v dnešní době trochu klasické zrnkové nebo instantní kávy s kofeinem, jsem tak „probuzena“, že nemohu dlouho usnout a většinou pak usínám až po půlnoci.

Spánek je mi nyní cennější a pro tělo s oslabenou slinivkou je velice důležitý, hlavně „naspaný“ do půlnoci. Taková jedna hodina spánku do půlnoci vydá za dvě hodiny po půlnoci. To jsem slýchávala už od své maminky a předávám tuto zkušenost dál.

Nemám již tolik sil a energie jako mladí lidé a tak si spánku velice vážím. Z tohoto důvodu se k pití kávy nemohu vrátit a také ani nechci. I když se upřímně přiznám, že mi přece jenom vůně kávy občas chybí, především když ji vařím pro druhé. Ale v předtuše následků s nevyspáním, kávě odolávám. Jsem ten typ, co hledá spíš vůni kávy, než že bych potřebovala její účinky, a tak jsem se vrátila alespoň k pití kávy z Melty. Ne, že by chutnala stejně, ale vůni má trochu podobnou.

Káva z „Melty“

Káva z klasické „Melty“ mi moc chutnala již v dětství. Mám ji spojenu s nedělními snídaněmi, kdy maminka vařívala Meltu a pro vůni tam přidávala trochu zrnkové mleté kávy, ale jenom asi tak jednu lžičku pro celou čtyřčlennou rodinu. Zvlášť jsme svařovali mléko a pak se to scedilo dohromady a byl z toho božský nápoj, který jsme si ještě vylepšili ušlehanou šlehačkou. K tomu maminčina bábovka a společná snídaně u kuchyňského stolu. Na to nikdy nezapomenu. Mám tyto sváteční dny v paměti uloženy jako poklady z dětství, které bohužel já nemohu již své rodině v této podobě předat. Ale tu atmosféru pohody dodnes cítím.

Nevím, čím to bylo způsobeno, ale vždy, když jsem byla v nemocnici při porodu některého ze svých tří dětí, tak jsem se nejvíc těšívala na to „nemocniční bílý kafe“, které mi tenkrát moc chutnalo. Bylo jiné než od maminky, ale mělo svoji neopakovatelnou chuť. Možná to bylo dáno tím, že tyto mé pobyty v nemocnici nebyly spojeny s nemocemi, ale byly radostného charakteru a tak mi vše připadalo jiné.

Nejsem přítel dlouhých příprav a káva „Melta“, vařená tradičně, se v naší rodině neujala. Ve velkém množství, tak jako moje maminka, ji pro nikoho a ani pro sebe nevařím.

Je „zrychlená doba“ a času málo. Na trhu jsem objevila výbornou kávu, také Meltu, kterou stačí jenom zalít v hrnku horkou vodou. Je z praženého ječmene, kořene čekanky a žita. Je rozpustná a navíc s příznivými účinky na trávení. Pro mne se stala denním nápojem. Piji ji černou nebo bílou. To si pak k ní přidávám nějaký sušený obilný nápoj anebo přímo tekutý sojový nápoj „Kalma“.

Tento nápoj zde zmiňuji, protože mi z výběru již hotových tekutých sojových nápojů přímo učaroval. Je neodolatelné syté chuti a nemůžeme se ho dostatečně nabažit. Do bílé kávy je výborný a vůbec na jakékoliv použití.

Jednou jsem po otevření viděla, že je nápoj už sražený, byl již na hranici použitelnosti, a tak dle postupu výroby mléčného tvarohu jsem z něj vyrobila čerstvé tofu, které bylo přímo „delikatesou“. „Mléko“ jsem na mírném plameni srazila přivedením k varu, a pak jsem ho nechala překapat přes jemné pláténko na cedníku a bylo to hotovo. Na pláténku uchycené čerstvé tofu jsem většinou snědla hned, jak bylo chutné.

Protože nemám čas na výrobu domácího sojového mléka ani tofu, tak mám teď alespoň představu, jak čerstvé tofu chutná a doopravdy se nedá s tím kupovaným srovnat. Snad jedině přímo s dovozovým tofu z Japonska. Ale to jsem trochu odbočila od tématu…

Ajurvédské kávy

V poslední letech mne velmi zaujala káva ajurvédská, buď s bylinkou brahmi nebo ašvagandhou. Tyto kávy mívám většinou v obou podobách doma a připravuji si je na „střídačku“ s meltou.

Ajurvédské kávy velmi dobře stimulují nejen trávicí trakt, ale jsou účinné i proti stresu a napětí. Dobře působí na zvýšení výkonnosti a i když neobsahují kofein, pomáhají udržovat bdělost při práci nebo při studiu.

Zvyšují koncentraci, schopnost učit se, jasně uvažovat a rychle reagovat. Oba druhy příznivě působí na činnost jater. Mám je ráda černé a také jako bílé kávy. I když působí povzbudivě, neruší normální usínání. Chuťově jsou jiné než káva z Melty a také než klasická černá káva, ale oba dva typy vám mohu jenom doporučit.

Zelený čaj

Nehledáme-li náhradu za kávu, ale jenom něco, co nás povzbudí jako káva, tak doporučuji zelený čaj. Je současně velmi prospěšný zdraví a nejenom pro ty, co chtějí zeštíhlet, ale má i protirakovinové účinky, protože odbourává volné radikály. Klasický čistý jakostní zelený čaj pijeme obvykle jako běžný denní nápoj. Nebudu se rozepisovat o jeho účincích, jsou určitě povolanější lidé, co o něm napsali již mnoho slov, spíš vám chci doporučit pár dalších čajů, které mají své místo v naší rodině. A to jsou zelené čaje Jasmínový a Tuareg.

Sypaný zelený čaj s květy jasmínu má jemnou vůni rozkvetlých jasmínových keřů a vzbuzuje ve mně příjemnou náladu spojenou se sváteční pohodou. Na mne má zahřívací účinky a mám ho ráda v zimním období nebo v létě, když se ochladí.

„Tuareg“ je také zelený čaj s přídavkem marocké máty. Má velice osvěžující účinek a jako teplý i vlažný čaj zažene v parném létě žízeň lépe než cokoliv jiného. Podle mne mu může v horku konkurovat jedině na odšťavňovači čerstvě připravená okurková šťáva.

Je mnoho čajů, které také stimulují organizmus a pomáhají s udržením bdělosti. Ještě bych sem zařadila zelený čaj Maté IQ a čaj Energy. Oba čaje obsahují bylinky na podporu bdělosti a bystření mysli. Je někdy těžké si v prodejně s čaji vybrat, a tak zapojuji spíš svoji intuici a nechávám pracovat náhodu.

Patříte-li k těm,

co také hledají jak trochu nebo úplně omezit pití černé kávy, možná vám mé poznatky pomohou nalézt ne náhradu za kávu, to si myslím, že ani nejde, ale kávu jinou, také chutnou a navíc prospěšnou zdraví anebo si vyzkoušíte účinky nearomatizova­ných čajů.

Obilné kávy, obohacené bylinkami s účinky na trávení, jsou dobrou alternativou za zrnkové černé kávy s obsahem kofeinu a je jich v prodejnách se zdravou výživou dostatečný výběr. Některé mne ovšem neoslovily a tak je zde ani neuvádím, což však neznamená že nemohou chutnat vám…

Sdílení

    36 847 zobrazení článku
    O autorce
    16 komentářů
    1. Ravella Odpovědět
      Také jsem si za studií vypěstovala žaludeční potíže pitím "turka", a tak jsem chtě-nechtě musela najít náhradu. Byla to tehdy instantní káva Nescafé Classic, protože ta jediná mi chuťově připomínala mého oblíbeného turka. Náhradu za instantní kávu jsem začala hledat zase, když jsem poprvé otěhotněla, protože obsahuje kofein a nakonec jsem si našla Meltu v nálevových sáčcích a tu piju dodnes. Krom toho, že mi velice chutná se sušeným sojovým nápojem Zajíc, také podporuje laktaci a dětem prý po Meltě více chutná mateřské mlíčko :o)
      • Alemari Odpovědět
        Člověk se naučí časem i na něco jiného a Melta je chutná a ještě i prospěšná. Já jsem sice spíš pro její tradiční přípravu, která provoní celý byt, ale forma v nálevových sáčcích je také dobrá, hlavně na cesty a když není čas, že jo..:-)
    2. hanah Odpovědět
      Pro lidi, kteří chtějí najít za kávu jinou alternativu a obilné kávy nemohou, také existuje Topkaro, které je vyráběné z Topinamburu a je tedy bezlepkové a velice zdravé. Výrábí ho firma Kávoviny, stejně jako Meltu. Také čekanková káva by nemusela být špatná, ale tu jsem zatím nikde nesehnala:-( hanah
      • Alemari Odpovědět
        Zmíněné ajurvédské kávy jsou čekankové asi z 95 %, milá Hanah, a zbytek jsou uvedené bylinky, buďto brahmi nebo ašvagandha nebo nyní se objevila i ajurvédská káva s garcínií pro lepší hubnutí a i další varianty :-), takže jsou vhodné i pro ty, co ty obilné nemohou. Jsou k dostání většinou ve zdravých výživách, ale i jinde. V Brně i ve Světlušce, co vím. Alemari
    3. hanah Odpovědět
      Ajurvédskou kávu se určitě pokusím sehnat. To jste mě moc potěšila že je z čekanky:-). Děkuji za poznámku. Zdravím Hanah
    4. Lubos Odpovědět
      Já si dávám ráno oolongy (a i večer), je to super, že mě to "nenakopne" najednou jako kafe, ale energii dodává postupně a můžu po tom i spát :) Mám rád Black Yunnana.
      • Alemari Odpovědět
        O.K. proč ne :-)
    5. alena Odpovědět
      Já jsem naopak zjistila, že příčina toho, že nemůžu někdy usnout je právě zelený čaj. Káva mě tak nevadí. Takže odpoledne a večer radši zelený čaj nepiji - a já stejně radši bylinkové. Jinak jsem na váš popud, milá Alemari, vyzkoušela špaldovou kávu vařenou a musím říct, že ta mi dokáže nahradit tu normální - piji kafe asi spíš pro chuť a vůni. Už dřív jsem zkoušela nějaké instantní obilné kávy a taky ty ajurvédské, ale nějak mě nenadchly, až špaldová jo. Takže díky :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alenko, tak to mne těší... Vítejte na mé „vlně“ :-) Právě dnes jsem si koupila zase sáček špaldové kávy mleté na vaření a už se na ni těším. V podobě bílé kávy ji mám moc ráda. S tím zeleným čajem máte pravdu, večer může ovlivňovat usínání, to je lepší uklidňující čaj z meduňky, máty a třezalky ve stejném poměru...je to balzám na duši ráno i večer. Mějte se hezky! Alemari
    6. Ala Odpovědět
      Dobré odpoledne přeji. Ráda bych se zeptala, zda máte nějaké zkušenosti s přípravou domácích rostlinných mlék :-)? Myslím si, že jsem na Vašich stránkách v komentářích jednou narazila na to, jak připravit sojové mléko, ale nyní to nemohu najít a ani nevím, zda mnou doma připravené "mléko" bude zdraví prospěšné a zda bych takto mohla docílit oné okary, kterou tady moc doporučujete a já bych jí ráda vyzkoušela. Mockrát Vám děkuji...Jinak jen mohu potvrdit, jak často píšete, že tělo si opravdu řekne co potřebuje, nyní jsem po dlouhé době začala pít živočišné mléko - kozí, kravské nekonzumuji ze zdravotních důvodů už pár let, a prostě se ho nemohu nabažit. Doufám, že je pro tělo opravdu prospěšné v jakékoliv podobě :-) Jinak znovu moc děkuji za Vaše stránky, jsou pro mě velkou inspirací a vždy se těším na další nový recept:-) Děkuji a přeji hezký víkend.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alo, přeji dobrý večer. Moc zkušeností s přípravou obilných mlék nemám, pouze jsem zatím dělala to, co jsem uvedla...makové mléko a mandlové a několikrát jsem dělala doma i sojové, ale na internetu je tolik postupů, že do tohoto se nehodlám již pouštět :-) Sojové se mi povedlo a i tu okaru jsem získala, ale raději vše kupuji. Není to o tom, že bych to neuměla popsat a vydat sem na web, ale zde necítím, že bych do toho měla jít. Raději se věnuji vymýšlení nových receptů na pokrmy a vždy když nějakou dobu tvořím a dělám i něco jiného, tak zase nevydávám recepty, vím, nejde to, žel, dohromady :-(. Je tam vždy časová prodleva. Prosím tedy o trpělivost, je to milé, že se těšíte... Srdečně zdravím a děkuji za Vaše slova k mému webu. Přeji příjemné vaření. Alemari
    7. Maru Odpovědět
      Jako dalsi mozna alternativa kavy muze byt napr. bezkofeinovy cerealni napoj Caro. Caro existuje ve vice druzich. Napr. Caro Active ma zvyseny obsah vlakniny, a nizsi energetickou hladinu. Je dobre nejen jako nahrazka kavy, ale taky ho lze pit treba pri diete a nebo v tehotenstvi. I deti si pochutnaji :) Ja protoze piju hodne kavy pres den, tak alespon rano zacnu den s Carem. S mlekem supr kombinace :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Maru. Ano, dobře zmiňujete :-), o Caru samozřejmě vím i když to může vypadat, že jej neznám, že o něm zde nepíšu. Článek je staršího data. Prostě nemohu psát o všem :-), ale moc ho nyní neupřednostňuji, je instantní. Člověk se vyvíjí a i já jsem na cestě a dále si vybírám...Od toho co je instantní, se snažím ustupovat. Instantní výrobky prošly tlakem a teplotou, používám je nyní spíš v časové tísni. S mlékem? Nu, já jedině s obilným, když už...Ale i tak je to dobrota... :-)
        • Jarča Z. Odpovědět
          Dobrý večer, Váš článek je poučný, ale jen jsem chtěla ještě zmínit nové Caro Ricoré, které mi nahrazuje chuť na kávu. Každému chutná něco jiného a určitě si vybere to své.
    8. Jana Odpovědět
      Dobrý den Alemari, vím, že tento článek je již starý, ale přesto se chci poradit, co si dáváte jako náhražku mléka do kávy - melty? Mně se bohužel stává, že se to většinou srazí. Použila jsem tekuté rýžové mléko i obilné z krabice bio verzi a sušené jsem zatím nenašla takové, aby to kávu neobarvilo a na dně nezůstal prášek. Vždy sleduji složení, aby to bylo co nejvíce přírodní a nebylo tam moc přidaných látek, tak je výběr u sušených produktů malý. Také hledám bezlepkovou kávovinu, což není velký výběr. Mějte se pěkně, Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Jano. Ano, máte pravdu v tom, že se tekuté obilné mléko v kávě - meltě nebo karu většinou srazí a vytvoří drobné krupičky. Osobně mi to až zas tak nevadí, většinou to vypiji bez nějakého pocitu zmaru, ale také nejsem až zas tak k sobě striktní, že bych si nedovolila použít i sušený obilný nápoj. Je však pravda, že i sušené obilné nápoje nechávají sedlinu na dně, snad jedině sojový nápoj s příchutí smetany nikoliv. Ovšem, pokud jste se vydala na přísnou nechemickou stravu, tak je pravda, že zde nějaké přídatné látky jsou. V malé míře, ve které jsou i v tomto nápoji, pokud použiji na porci cca 15 g, je dokáži též i vyloučit bez následků. Pokud hledáte bezlepkovou kávovinu, dívejte se po kávě z čekanky, kdysi cikorka a našla jsem, že jsou též i jen čistě vyrobeny z kořene čekanky, jako se vyráběly kdysi. Nyní lze najít i instantní podobě. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *