Abych na chvíli odbočila od pečení, připravila jsem vám na ochutnání jemnou polévku z mladé kedlubny.
S muškátovým oříškem získá úplně jinou chuť a díky přídavku misa i cenné enzymy a minerály.
Takže směle do vaření!
Celá příprava zabere kolem 20 minut. Mladou kedlubnu očistíme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, aby se rychleji uvařila. Vsypeme ji do hrnce, zalijeme vodou, nejlépe přímo vařící, osolíme a dáme vařit společně s mletým kmínem a kořením Horalka.
Při varu položíme na povrch polévky lístek čerstvého libečku, doopravdy jen lístek, je hodně aromatický a „přerazil“ by nám ve výsledku vůni kedlubny. Vaříme mírným varem přikryté pokličkou s dírkou. Od varu bude kedlubna měkká za 13–15 minut.
Nyní přijde na řadu muškátový oříšek. Na jemném strouhátku strouhneme trošku muškátového ořišku na povrch polévky. Bude to tak jedna maximálně dvě špetky. Raději na dvakrát a vždy ochutnáme, abychom to nepřehnali.
Hotovou polévku částečně nebo úplně rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme lžičku rýžové miso pasty. Přisypeme instantní rýžovou moukou a mixérem rozmícháme jak miso, tak instantní mouku, která nám polévku zahustí. Polévku již jenom přihřejeme, přidáme posekaný kopr a odstavíme.
Dobře promícháme a servírujeme.
Na talíři zakápneme kvalitním panenským olejem. Nejlepší je kmínový, ale pakliže ho nemáme, bude stačit i panenský olej řepkový. Tyto oleje jsou krásně žluté a polévku dozdobí i pro „oko“ a navíc obohatí o kvalitní nenasycené tuky.
Již nevaříme, jenom jíme, dokud je co :-)