Kedlubnový salát se sezamem

4 porce | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici a přidat vhodné bezlepkové pečivo!

Ingredience:
  • 400 g mladé nedřevnaté kedlubny
  • 100 g bílého zelí
  • 150 g karotky
  • 100 g pórku
  • 80 g mladé cibulky i s natí
  • 1 lžička koření „pašerák“, ½ lžičky estragonu, ½ lžičky oregana, 1 rovná lžička tymiánu, 1 lžička bazalky
  • 1 lžička tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 2 lžíce umeocta
  • 1 citrón na šťávu
  • 1 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • 35–50 g sezamových bílých semínek
  • mořská sůl

V létě je tolik čerstvé zeleniny, že je možno saláty připravovat denně. Mnohdy nás chuťově překvapí i salát připravený z celkem běžných surovin. Do tohoto salátu využijeme hlavně mladé kedlubny, které jsou zdrojem cenných minerálních látek, především vápníku.

Veškerou zeleninu očistíme a omyjeme. Kedlubny oloupeme a společně s mrkví je nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka a zelí nakrouháme. Mladou cibulku nakrájíme i s natí.

Další příprava je prostá. Veškerá zelenina se ve veliké míse smíchá, osolí, okoření, pak ji okyselíme umeoctem a citrónovou šťávou z celého citronu. Nakonec salát posypeme sezamovým semínkem, zakapeme kvalitním olejem a pro větší pikantnost přidáme jednu lžičku tekutého polévkového koření. Vše dobře promísíme.

Vychladíme a podáváme s pečivem. K salátu je dobrý také krajíc chleba z žitného bochníku, který si můžeme občas potřít kvalitním máslem.

Takto bude salát splňovat i podmínky dělené stravy. Jiná varianta je podání salátu k tvrdému sýru, který servírujeme samotný.

Poznámka: Tento salát jsem připravila pro své dospělé syny a snědl se bez problémů i v dvojité porci. Pro oslabenou slinivku mi moc nevyhovoval obsahem cibulky, pórku i čerstvého zelí.

Pro bezlepkovou dietu je nutno zařadit jiné pečivo, také bezlepkové.

Nemusím jíst vše co připravím, ale jsem ráda, že chutná druhým…

13 084 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*