
V létě je tolik čerstvé zeleniny, že je možno saláty připravovat denně. Mnohdy nás chuťově překvapí i salát připravený z celkem běžných surovin. Do tohoto salátu využijeme hlavně mladé kedlubny, které jsou zdrojem cenných minerálních látek, především vápníku.
Veškerou zeleninu očistíme a omyjeme. Kedlubny oloupeme a společně s mrkví je nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka a zelí nakrouháme. Mladou cibulku nakrájíme i s natí.
Další příprava je prostá. Veškerá zelenina se ve veliké míse smíchá, osolí, okoření, pak ji okyselíme umeoctem a citrónovou šťávou z celého citronu. Nakonec salát posypeme sezamovým semínkem, zakapeme kvalitním olejem a pro větší pikantnost přidáme jednu lžičku tekutého polévkového koření. Vše dobře promísíme.
Vychladíme a podáváme s pečivem. K salátu je dobrý také krajíc chleba z žitného bochníku, který si můžeme občas potřít kvalitním máslem.
Takto bude salát splňovat i podmínky dělené stravy. Jiná varianta je podání salátu k tvrdému sýru, který servírujeme samotný.