Kefírové řezy

1 plech

Ingredience:
  • ½ l kozího kefíru
  • 1 sáček vanilkového cukru „light“ – fruktóza s vanilkou (20 g)
  • 70 g fruktózy (popř. glukózy, sladu)
  • 280–300 g celozrnné hrubé špaldové mouky
  • 60 g panenského slunečnicového oleje
  • 2 vrchovaté lžičky odtučněného kakaa (Fair trade) cca 10 g
  • 50 g sojové odtučněné mouky (popř. ještě špaldové)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • panenský olivový olej a hrubá mouka na plech

Nedávno jsem „oprášila“ starý domácí recept na kefírové řezy a připravila jsem je v poněkud odlišné variantě. Kromě vyloučení bílého cukru je hlavní změnou použití kozího kefíru namísto kravského. Mouky již tradičně dávám celozrnné a oleje jedině panenské.

V prvním kroku si do odváženého množství mouky dobře rozmícháme jedlou sodu, kterou ještě občas výjimečně používám místo kypřidel.

V hlubší míse pak metlami šlehače umícháme těsto z kozího kefíru, mouky špaldové a popř. i sojové, panenského oleje, ovocného nebo hroznového cukru či sladu. Přidáme kakao a na závěr přivoníme aromatickým citrónovým olejem. Těsto má mít konzistenci hustší krupičné kaše.

Plech si vymažeme olejem a vysypeme hrubou špaldovou moukou. Těsto vylijeme na připravený plech a rovnoměrně rozprostřeme stěrkou po celé ploše.

Pečeme v mírné troubě při teplotě cca 200°C prvních 15 minut bez otevření a pak nahlédneme. Celková doba pečení bude při teplotě kolem 180°C zhruba 40- 50 minut. Hlídáme a kontrolujeme vpichem jehlicí. Jakmile se již těsto nelepí na jehlici, je buchta upečena. Před krájením necháme dobře vychladnout.

Nakrájené řezy podáváme s bílou obilnou kávou anebo s kakaem z „obilného“ mléka. Je to výborná sváteční snídaně nebo i odpolední nedělní svačinka.

Poznámka: Doba pečení není pevně stanovena, není potřeba ji přesně dodržet :-).  Ovlivňuje ji jednak teplota, jednak výška těsta a v neposlední míře i typ trouby. V elektrické horkovzdušné troubě bude určitě doba pečení kratší již vzhledem k tomu, že je teplota konstantní a při pečení je i jiná cirkulace tepla v troubě.

Tato buchta je téměř k nerozeznání od upečené dle původního receptu a při použití uvedených ingrediencí bude určitě tělu prospěšnější. Je vhodná v omezeném počtu kousků i pro oslabenou slinivku.

Sojová mouka v těstu nahrazuje vejce, které zde vůbec není použito, i když v jiných receptech na kefírové pečivo se možná používá. Pakliže nemáme mouku sojovou, použijeme do požadovaného množství opět mouku špaldovou, lze dát i hladkou. K nakypření pečiva lze použít i kypřidlo bez fosfátů, což je vinný kámen s přídavkem jedlé sody a kukuřičného škrobu.

Sdílení

    37 241 zobrazení článku
    O autorce
    18 komentářů
    1. Nataly Odpovědět
      Milá Alemari, vyzkoušela jsem tyto řezy a byly vynikající! Překvapilo mě, jak bez vajíčka, jen s trochou jedlé sody, řezy nádherně naskočily a byly jak peřinka. Rodince jsem se tentokrát nezavděčila, protože se jim zdály příliš suché a málo sladké, ale já jsem si pomlaskávala a v konečném důsledku byla ráda, že téměř celý plech byl jen pro mne. :D Mějte se krásně a přeju hodně další inspirace, abychom i my měli možnost baštit takové dobroty. A děkuju, že se s námi o ně dělíte. :) S láskou Nataly
      • Alemari Odpovědět
        Milá Nataly, je to tak, každý máme jiné chutě. Ona ta suchost a menší sladkost (mně osobně také nevadí) lze nahradit tak, že řezy před nakrájením třeba jako dort prořízneme a potřeme nějakou marmeládou bez cukru nebo rozmixovanými rozinkami nebo meruňkami nebo datlovým medem. Také to lze dát i jen nahoru a každý si pak přijde na své.. Ale takto jste si pochutnala zase Vy, a to je také dobře. :-) Zdravím. Alemari
    2. ipaletova Odpovědět
      Paní Alenko, chtěla bych se dotázat, zda si myslíte, že nebude na závadu, když celý koláč potřu citrónovou polevou zhotovenou z fruktózy, vody a pár kapek citr. oleje. V původním receptu mám totiž citrónovou polevu, tak jsem uvažovala, že to zkusím takto vytvořit. Děkuji Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Zkuste to paní Ivanko, jestli to považujete za nutné. Na závadu, jak pro koho. Kdo nechce sladit ani fruktózou, ten to oželí. Sama bych si to nedělala, ale je pravda, že celkově bude buchtička sladší :-) Ovšem nevím, jak se ta poleva bude chovat, jestli vůbec zaschne. Fruktóza má tu tendenci, že přitahuje vlhkost a povrch se stává lepivý. Tak jak u některého cukroví, kde se v ní obaluje. S olejíčkem to může být voňavé, ale nikdy jsem to nezkoušela. Já nemám ty sladké povrchy pečiva moc v lásce, ale pokud není mnoho fruktózy uvnitř, což zde není, zkusit to tak můžete, ale asi bych to doporučila jen velmi tence. Alemari.
    3. ipaletova Odpovědět
      Krásný den přeju paní Alenko. Tak jsem řezy upekla, přidala jsem ještě lžičku skořice, polevu jsem nakonec nedávala žádnou a musím říct, že jsou vynikající. Dokonce i ti moji chlapi si řezy pochvalují, chutnají jako perník. Myslela jsem, že si budou chtít dár nahoru marmeládu, ale řezy jim chutnají tak, jak jsou. Taky jsem byla hodně překvapená tím, že tam vůbec nejde cítit ten kozí kefír. Takže moc děkuji za tento úžasný recept. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo, milá Ivanko. Díky za Váš komentář. Potěšilo mne, že vám to chutnalo i tak jak to je...:-) Alemari
    4. beatris Odpovědět
      Dobrý den paní Alenko. Již delší dobu se chystám udělat tyto řezy, které vypadají již od pohledu nepřekonatelně. Mám jednu otázku, šlo by použít místo sojové mouky hraška vanilka, která by měla být taky náhrada místo vajíček? Moc děkuji za odpověď a už se mi sbíhají sliny na tuto dobrotu.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Beatris, se spožděním odpovídám. Myslím si, že ano. Však vyzkoušejte. Nedělala jsem to sice, ale necítím tam nějaký zádrhel... Přeji hodně úspěchu. Alemari
    5. Marzb Odpovědět
      Kefírové řezy peču klasické, ale nedávno jsem je "vylepšila" jednoduchým přidáním jedné suroviny - zajisté by šla kombinovat i s tímto receptem. Byl jí mletý mák, který z kefírových řezů udělal makové řezy. Kdo má rád mák, vřele doporučuji - neprohloupí a zajisté si pošmákne :o) Mája
      • Alemari Odpovědět
        No, vidíte, jaká jste šikulka, milá Marzb, obměna a nový recept je na světě :-) Zdraví Alemari
    6. Lucasinka Odpovědět
      Dnes jsem upekla tyto uzasne rezy a cela rodinka si pochutnava. Povrch jsem pomazala domacim dzemem z rebarbory a bananu a pocakala 85 procentni cokoladou. Je to naprosto uzasne a jine kefirove rezy jiz delat nebudu :D Jen doba peceni me velmi (mile) prekvapila, jelikoz po 15 minutach pri 200 stupnich (horkovzdusna trouba) byly rezy hotove a nebylo potreba pect dele.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Lucasinko. Víte, já mám jen plynovou troubu a ta si občas dělá co chce. Udržet konstantní teplotu vyžaduje stejný tlak plynu po celou dobu pečení, což se může, třeba vlivěm naskočení tří plynových kotlů v domě současně, i měnit. V horkovzdušné troubě může být doba kratší, proč ne. Je tam jiný přístup a cirkulace tepla a navíc je to teplo stabilní. Také záleží i na výšce těsta, které je potřeba propéci. Nižší vrstva bude za krátkou dobu hotova, třeba i za těch 15 minut. Mé recepty není potřeba následovat do detailu, ale Vaši zkušenost ještě promítnu i do poznámky k receptu. Díky za ni. Zdravím. Alemari
    7. Jane Odpovědět
      Dobrý večer, tak musím opět vychválit Váš další recept, tyto kefírové řezy jsou vynikající, trochu jsem si to obměnila, dala jsem kukuřičnou mouku a trochu kokosu, chutnalo to jako margotka. Vaše recepty jsou na jedničku. Určitě bude u nás doma častěji. Děkuji Jana
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, Jane. Alemari
    8. Václav Odpovědět
      Zdravím, chtěl bych se zeptat. Zkoušel jsem tento týden 2x dělat tyto kefírové řezy a pokaždé se mi buchta zdrcla. Nejdříve krásně vyskočila a v druhé půlce pečení zase stejně krásně spadla :-) V čem se liším s receptem je pouze nepanenský slunečnicový olej, mohla by to být ta příčina ? A místo sojové mouky jsem přidal špaldovou, jak se tu také píše. Podle reakcí sice vidím, že zatím nikdo problém neměl, ale přeci jen mi to nedá se nezeptat. Děkuji Václav
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Václave. Tak, abych pravdu řekla, to netuším, v čem by to mohlo být... Musela bych být vedle Vás a vidět Vás při práci, takto na dálku to nezjistím. Nepoklesla Vám třeba teplota v troubě? Nebo..nedíval jste se na buchtu v průběhu pečení a neochladila se? Nic jiného mne nenapadá...Zdravím. Alemari
    9. Hanka Odpovědět
      Dobrý den, zkoušela jsem řezy mírně upravit. Místo fruktózy jsem dala sušené ovesné mléko a osladila jsem 5 lžícemi sladovou. Také jsem zkusila bezmléčnou variantu a kefír jsem nahradila 440ml rostlinného mléka. Řezy krásně vyběhly, jen jsem pekla déle, než uvádíte. Byly luxusní a hned se zaradily mezi naše oblíbené recepty. Děkuji za inspiraci. Hana
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo, milá Hanko. Jsme ráda, že jste se tu mohla inspirovat. Přeji vše dobré a hodně radosti z vaření. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *