Kernotové koule s karobem

8 koulí

Ingredience:
  • 140 g špaldového kernota
  • 500 ml vody
  • 60 g datlí
  • 30 g rýžového nebo sojového nápoje „Zajíc“
  • 10 g karobu
  • 3 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • 15 g celozrnné špaldové hladké mouky+100 ml vody
  • 15 g mletého kokosu dovnitř
  • kokos na obalení

Je mnoho možností jak připravit zdravé a dietní pohoštění a přitom nemuset jít pro dezerty do cukrárny. Mezi nejrychlejší dezerty řadím různé koule a kuličky třeba i z obilovin. Špaldové kernoto propláchneme a zalijeme odměřeným množstvím vody a pomalu vaříme.

Od varu se bude kernoto vařit asi 30 minut. Musíme velice zmírnit var a nechat kernoto jen tak probublávat, až se všechna voda vydusí. Mám ověřeno, že je pak právě měkké tak akorát.

Datle nakrájíme na velmi malé kousky a ve 100 ml vody rozmícháme špaldovou mouku.

K uvařenému kernotu přimícháme datle a vše zahustíme záklechtkou ze špaldové mouky. Do této kaše, ještě než se úplně provaří, rozpustíme obilné „mléko“ a vše obarvíme karobem. Povaříme do zhoustnutí a za stálého míchání ještě co nejvíce vydusíme. „Ovoníme“ pomerančovým aromatickým olejem od firmy „Just“.

Nakonec přimícháme strouhaný kokos a vzniklou hrubou tmavou kaši necháme prochladnout bez přikrytí, aby sražená pára kaši nezvlhčila a nezředila.

Z hmoty lžicí ukrajujeme hroudy a v rukou tvarujeme koule, které obalíme v kokosu a necháme v chladničce dokonale ztuhnout.

Pak již tvar drží a jsou velmi chutné, jako oříškové, ač ořechy neobsahují…

Poznámka: Suché plody datlí se mnohdy špatně krájí. „Lepí“ se k noži. Proto je většinou stříhám nůžkami :-), což jde o poznání lehčeji.

Oslabené slinivce kernotové koule neublíží. Jsou svým způsobem velmi dietní, bez tučných mletých oříšků. Trochu kokosu zatím moje slinivka ještě snese. Ale kdo již ví, že mu kokos dělá problémy, může jej nahradit třeba kukuřičnou strouhankou.

U některých pokrmů si jen tak pro orientaci počítám i energetickou hodnotu. Jelikož jsem ještě ze „staré školy“ a mám potraviny zafixované v kaloriích, používám tyto jednotky. Tady mi vyšlo, že 1 koule obalená v kokosu obsahuje asi 120 kcal.

14 973 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. kladika Odpovědět
    Pani Alemari, 100 bodov za tento recept!! Myslela som, ze budem prisladzat, ale susene ovocie to dosladilo tak, ze nebolo treba... Uz sa tesim ako vyskusam dalsi recept od Vas, ja uz varim a peciem takmer len podla Vasich receptov ;-) Este pred par mesiacmi som bola zavisla od kupovanych dobosiek, cukrikov a sladkosti, a neverila by som, ze bez toho dokazem zit :-D... A teraz mi dokonca Karobove listocky (Vas recept) chutili az prilis sladko - a jemne prisladzanie fruktozou, medom alebo sladom mi uplne uspokoji chutove pohariky. Velmi sa z toho tesim, ze varit a piect sa da chutne aj zdravo, a vsetkym odporucam tento recept vyskusat! S pozdravom Klaudia
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kladiko, moc Vám děkuji za Váš komentář. Je to pro mne jako pohlazení duše a těší mne, že Vám pokrmy podle mých receptů chutnají. Tak to jste asi na stejné vlně s mojimi chutěmi :-). A vidím, že zažíváte i podobné zjištění, že po nějaké době se zdá vše sladší než to bývalo a člověk už tolik sladit ani o něco zdravějšími alternativními sladidly nemusí. I ta množství fruktózy či medu, obilných sirupů či sladů, co uvádím, pak lze ještě snížit. Srdečně zdravím. Alemari
  2. Janča Odpovědět
    Ahojky, tak jsem dělala včera. Je to velmi zvláštní chuť, je to docela dobré, ale jak je člověk zvyklý na cukr úplně ve všem, tak mi tam trošku chyběl... Ale jako dietní dezert je to dobré, nesu i kamarádce na ochutnání ;-) Člověk si musí zvyknout na chuť jídel, které nikdy předtím nejedl :-) Příště zkusím další dezertík :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jančo, vše je o zvyku. Jakmile člověk začne cukr vylučovat, začne mu postupně připadat vše sladší i bez něj. A naše klasické dobroty z cukráren vnímá pak jako úplně přeslazené. Zkoušejte, třeba Vás osloví i další....

Zanechte odpověď

*