
Je mnoho možností jak připravit zdravé a dietní pohoštění a přitom nemuset jít pro dezerty do cukrárny. Mezi nejrychlejší dezerty řadím různé koule a kuličky třeba i z obilovin. Špaldové kernoto propláchneme a zalijeme odměřeným množstvím vody a pomalu vaříme.
Od varu se bude kernoto vařit asi 30 minut. Musíme velice zmírnit var a nechat kernoto jen tak probublávat, až se všechna voda vydusí. Mám ověřeno, že je pak právě měkké tak akorát.
Datle nakrájíme na velmi malé kousky a ve 100 ml vody rozmícháme špaldovou mouku.
K uvařenému kernotu přimícháme datle a vše zahustíme záklechtkou ze špaldové mouky. Do této kaše, ještě než se úplně provaří, rozpustíme obilné „mléko“ a vše obarvíme karobem. Povaříme do zhoustnutí a za stálého míchání ještě co nejvíce vydusíme. „Ovoníme“ pomerančovým aromatickým olejem od firmy „Just“.
Nakonec přimícháme strouhaný kokos a vzniklou hrubou tmavou kaši necháme prochladnout bez přikrytí, aby sražená pára kaši nezvlhčila a nezředila.
Z hmoty lžicí ukrajujeme hroudy a v rukou tvarujeme koule, které obalíme v kokosu a necháme v chladničce dokonale ztuhnout.
Pak již tvar drží a jsou velmi chutné, jako oříškové, ač ořechy neobsahují…