Kernotový nákyp s jujube

4 porce

Ingredience:
  • 200 g špaldového kernota + 500 ml vody
  • 40 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ se smetanou
  • 2 lžíce medu (sladu)
  • ½-1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 3 celá vejce
  • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • 50 g cicimku jujube (40 g vyloupaný od pecek)
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (není nezbytné)
  • pár půlek vlašských ořechů na ozdobu

Cicimek datlový (jujube), další z adaptogenů, který jsem měla možnost vyzkoušet při vaření, jsem použila do nákypu ze špaldového kernota místo rozinek. Touto kombinací vznikne chutná, nepřeslazená buchta, která navíc oplývá i posilujícími vlastnostmi.

Máme-li více času, není na škodu si odvážené špaldové kernoto promýt a nechat zalité vodou chvíli před vařením bobtnat, ale do měkka jsme schopni uvařit kernoto i bez tohoto kroku.

Propláchnuté kernoto zalijeme vodou a pomaličku na mírném plameni vaříme odkryté.

Při vaření kernoto hlídáme, občas prohrábneme ode dna vařečkou, nejlépe s rovným koncem a doléváme vařící vodu, když již hrozí přichycení ke dnu.

Tady se nevyplácí odcházet od sporáku, protože kernoto obsahuje hodně škrobových látek a při konečném zahušťování a odpařování vody se rádo přichytává…

Do nákypu budeme potřebovat kernoto více rozvařené, abychom ho pak ve výsledném upečeném nákypu nežvýkali…:-).
Proto hlídáme, doléváme vařící vodu a provařujeme minimálně 40 minut. Na závěr špaldové kernoto co nejvíc odpaříme.

Celkově se kernoto vaří déle a čím déle, tím bude měkčí. Radím ho uvařit tak, aby nebylo na skus křupavé, takové se hodí do jiných pokrmů, ale ne do nákypu.

Ještě do uvařeného a teplého kernota zamícháme sojový nápoj s příchutí smetany a skořici, fenykl, olej a také tuto směs osladíme dle chuti medem nebo sladem. Dobře promísíme.

Necháme dostatečně prochladnout, protože budeme přidávat na závěr sníh z bílků a v teplém těstě by nám sníh klesl a nákyp nenakypřil.

Nyní přijdou na řadu žloutky a vypeckovaný a pokrájený cicimek jujube. Opět dobře rozmícháme do těsta. Těsto přivoníme aromatickým citrónovým olejem Just a zlehka vmícháme do tuha ušlehaný sníh.

Sníh ušleháme bez přídavku studené vody, což radím spíš jen u šlehaných těst, zde pouze se špetkou soli.

Těstem naplníme formu na pečení a povrch poklademe ozdobně půlkami vlašských ořechů. Jako formu na různé nákypy pro pár osob, používám čtvercový plech o rozměrech 20×20 cm.

Plech vyložíme papírem na pečení, nákyp nám půjde lépe po upečení vyndat.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180–190 °C 40–45 minut. Zpočátku raději ani neotvíráme a s plechem také nehýbeme.

Po upečení nakrájíme na díly, které můžeme ještě pro lepší efekt posypat bílým sušeným ovesným nápojem, který nahradí pocukrování.

Poznámka: Pokrm, který ve svém obsahu obohatíme o nějaký adaptogen, nám může v jarním období jenom pomoci s navozením klidu, pohody a lepší imunity. I když samotný cicimek je velice chutný, lze jej použít místo našich tradičních rozinek i do buchet.

Možná Vás zaujmou plody cicimku jujube již svým názvem. Sama vám mohu říci, že kromě webu adaptogeny.cz  jsem se s cicimkem dříve setkala velice sporadicky, snad doopravdy jenom jednou ve formě čaje. Vím jen, že se tyto plody používají na východě jako tradiční přísada do ženšenového čaje, který osladí.

Cicimek datlový je doopravdy chutný v jakékoliv podobě, ať k přímé spotřebě, tak v čaji nebo i zde v uvedeném nákypu.

Více si o cicimku datlovém, také nazývaném jujube, přečtete na webu Adaptogeny, kde pan Boris velice odborně popisuje veškeré účinky tohoto i jiných adaptogenů.

Nákyp je vhodný do diety s oslabenou slinivkou i při alergii na mléčné produkty.

Pro vaši lepší představivost, jak cicimek jujube vypadá, jsem připravila jeho foto ve srovnání s čajovou lžičkou. Další fotografie najdete i na adaptogenech.cz, kde můžete tyto posilující plody také  zakoupit. A nejen je, ale i ženšen, kustovnici a další..

10 932 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*