Kokosový koláč s tofu a ovocem

koláč do velké dortové formy o průměru 26 cm

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g jemné celozrnné špaldové mouky + trochu na vál
  • 10 g kypřidlo bez fosfátů
  • 40 g mletého kokosu
  • 40 g suš. sojového nápoje s příchutí smet. + 100 ml teplé vody
  • 60 g obilného sladu nebo medu
  • 30 g panenského slunečnicového oleje (popř. řepkový)
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Náplň:

  • 350 g tofu natural (zhruba 2 kostky)
  • 100 ml vody
  • 60 g sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 30 g medu nebo „Sladěnky“
  • 50 g bramborového popř. kukuřičného škrobu
  • 3 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • trochu ovesného nápoje „Oves Milk“  na „pocukrování“

Ovoce na povrch koláče:

  • jahody, švestky, višně, rybíz, borůvky…(čerstvé, mražené)

Kokosový koláč s tofu a jakýmkoliv ovocem mohou i lidé co nesnáší mléčnou bílkovinu. Tofu zde kvalitou i chuťově velmi dobře nahrazuje mléčný tvaroh. Navíc je tento koláč i bezvaječný. Ovoce můžeme zvolit libovolné. Zde jsou použité jahody.

Těsto budeme připravovat nejdříve v míse, kde smícháme mouku s kokosem a s kypřícím práškem. Kypřicí prášek zde výjimečně přidávám, ale jen bez fosfátů.

V teplé vodě si rozpustíme sušený sojový nápoj a zvolené sladidlo. Použila jsem jednou med a po druhé Sladěnku, což je ječný slad, a obě varianty byly dobré. Je lepší sladidlo rozpustit do tekutiny, lépe se pak bude do těsta zapracovávat.

Vlahou tekutinu nalijeme na mouku společně s olejem, vše zakápneme voňavým aromatickým olejem a vařečkou vypracujeme těsto. Stěrkou si těsto setřeme do jedné hromádky a poprášíme moukou. Sice se nám může zdát, že s ním nepůjde dál pracovat, že je řidší, ale zde je nutno počkat, až v těstě celozrnná mouka nabobtná. Proto těsto necháme minimálně půl hodiny odpočinout. Dáme ho do ledničky a připravíme si mezitím náplň na koláč.

Nejlépe do sekacího robotu rozlámeme tofu, zalijeme vodou a rozmixujeme. Za chodu mixéru přidáme slad nebo med, sojový nápoj s příchutí vanilky a škrob. Náplň ovoníme trochu aromatickým olejem. Buď stejným nebo i druhou variantou vůně. Mixujeme déle, až všechna hmota dosáhne krémovité konzistence.

Také si připravíme ovoce. Máme-li mražené, je dobré je nechat změknout. Ne úplně rozmrazit, ale jenom tolik, aby šlo krájet na menší kousky.

„Odpočaté“ těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukou zpracujeme v tvárnou kouli, kterou rozválíme na kulatou placku větší než je dortová forma o průměru 27 cm.

Dortovou formu obvykle po stranách omastím olejem a dno vyložím papírem na pečení, který stříhám o trošku větší. Natlačím ho do formy, aby pěkně držel. Těstem vyložíme formu tak, aby koláč měl i okraje. Na těstový základ nalijeme rozmixované tofu a rozetřeme ho po korpusu. Povrch poklademe pokrájeným ovocem a koláč dáme péci do předehřáté trouby.

Pečeme v mírné troubě. Prvních cca 10 minut při 150-160°C a následně ještě 35-40 minut při teplotě vyšší, ale ne více než 175-180°C. Při větší teplotě by nám korpus moc zhnědl a nádivka by se příliš vysušila.

Koláč krájíme po dokonalém vychladnutí.

Můžeme jej pro efekt „pocukrovat“ obilným mlékem. Zde mám vyzkoušeno, že s hodí nejvíce ovesné „mléko“ Oves Milk, které si dávám místo cukru přímo do cukřenky.

V druhé variantě se švestkami jsem vršek ještě posypala také kokosem, což můžete, ale není nutno. Je pak ještě více kokosový :-)

Poznámka: Kypřicí prášek bez fosfátu je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Je to vlastně vinný kámen s přídavkem sody. Kdo ho nesežene, může si dát do těsta i trochu sody. Z chemického hlediska je soda bicarbona jako kypřidlo do těsta asi nejméně problematická pro naše tělo, ale i tak ji užívám zřídka.

Koláč je nad očekávání jemný a současně i sytý. Není přeslazený a přitom si ho každý může ještě i dosladit dle libosti. Takže závěrem vám mohu sdělit, že pro moji oslabenou slinivku je vhodný a mohu si ho zařazovat směle do jídelníčku.

Podle mne může velice chutnat i dětem a zda je vhodný i pro vás, můžete vyzkoušet. Přála bych vám moc, aby se vám též povedl, budete-li si ho chtít upéci, a také vám chutnal jako nám doma…

33 083 zobrazení článku
O autorce
20 Komentářů
  1. Markytánka Odpovědět
    Přeji krásný den, včera jsem upekla tento koláč a musím uznat, že je to opravdu pochoutka. Jsem nadšená, protože jsem zjistila, že se opravdu dá péci bez bílé mouky a bílého cukru. Všude na internetu jsem hledala recepty na pečivo, které by byly výhradně z celozrnné mouky, bohužel marně, jelikož skoro ve všech receptech se dávala bílá mouka napůl s celozrnnou, s čímž jsem se nechtěla spokojit :) A pak jsem narazila na Vaše stránky a moje srdíčko zaplesalo, vlastně i to tělíčko (už ho nebudu trávit bílými jedy). Chtěla jsem se zeptat, proč všude doporučují kombinovat celozrnnou mouku s bílou, když přece dobrůtky pouze z celozrnné mouky jsou tak lahodné a navíc zdravé? Na koláči si pošmákli i moji drazí rodiče, což mi udělalo velkou radost. Snad jen příště nechám koláč v troubě ještě o deset minut déle, jelikož se mi mouka zdála nedopečená, taková hutná a vlhká, ale chuti to rozhodně neuškodilo. Nakonec bych měla ještě jednu malou prosbu. Marně hledám recept na staročeské perníčky, jelikož, jak jsem zjistila, se dříve pekly ze žitné mouky. Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte v záloze recept na perníčky výhradně ze žitné mouky? Předem děkuji za odpověď a především za tyto úžasné stránky, které mi chyběly k mému kulinářskému štěstí :)
    • Alemari Odpovědět

      Krásný večer přeji milá Markytánko. Děkuji za Váš milý komentář jak k receptů tak k těmto stránkám. No, proč se všude doporučuje smíchat bílou mouku s celozrnnou? Protože se lidé bojí změny a tak prý je nutno postupovat pomalu.

      Já do toho skočila rovnýma nohama, a bylo to kdysi ze dne na den, že jsem pekla jen a přímo z celozrnné mouky a vůbec jsem si nelámala hlavu nějakým postupným zařazováním či zvykáním. Dokonce, když jsem přinesla do práce na ochutnávku svoje nové cukroví z celozrnné mouky, tak všem chutnalo právě proto, že mělo jinou příchuť. Špaldová celozrnná mouka je prostě nesrovnatelná a není potřeba ji míchat s bílou pšeničnou. Peču občas i z celozrnné pšeničné, ale již jsem si nějak zvykla na tu pšeničnou - špaldovou a tak tvořím co nejvíce jen z ní.

      K perníčkům. Kdysi, když jsem začínala s cukrovím, tak jsem zkoušela péci jen ze žitné mouky, ale těsto se dost trhalo a mohla jsem je vyvalovat jen po malinkých placičkách a bylo to dost pracné a tak jsem zvolila tu směs mouky, kterou uvádím v receptech. Zatím jiný „ozdravěný“ recept a současně i ověřený nemám. S pozdravem Alemari

  2. Renanka Odpovědět
    Dobrý den, chválím Vás za tento vynikající koláč. Nechala jsem se jím inspirovat a vytvořila jsem s lehkými modifikacemi narozeninový dort. Tofu jsem nahradila 2 kostkami tvarohu, korpus s náplní jsem dala péct, po vychladnutí jsem na dort poskládala jahody a zalila želatinou. Takový dort vypadá moc hezky a na chuť je také perfektní, dokonce vypadá jako z cukrárny. Je mírně nasládlý, lehký a spolu se špaldovou kávou je příjemným zpestřením dne. Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to muselo tedy být krásné, milá Renanko. A určitě to lahodilo i chuťovým buňkám. Jste šikulka ! Zdravím. Alemari
  3. kladika Odpovědět
    Prave som nakrajala tento kolacik, a je uzasny. Neverila by som, ze je tam tofu. Dakujem velmi pekne za recept!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kladiko, rádo se stalo :-) Těší mne, že Vám koláč také zachutnal. Zdravím. Alemari
  4. ivis.e Odpovědět
    Výborný koláč!
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji, milá Ivis.E :-)
  5. Monika Odpovědět
    Dobrý den. Hledala jsem dlouho recept na těsto na koláč z celozrnné mouky a konečně našla ten pravý!! Špaldovou mouku jsem zatím přidávala jen do chlebů a dnes poprvé upekla nasladko a vynikající!! :-) Kokos bohužel nebyl a jako náplň posloužila rozvařená jablíčka, ale i tak koláček naprosto famózní!!! Máte skvělé recepty a hlavně odlehčené od všech zbytečných tuků a vajec a to mi moc vyhovuje. Děkuji za Vaše recepty! :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám, milá Moniko. Tak to mě moc těší...Zdravím. Alemari.
  6. Marienka Odpovědět
    Milá Alemari! Ďakujem za zaujímavý, zdravý a chutný recept. Konečne môžem využiť biele tofu a skombinovať ho s obľúbenou špaldou. Je to zdravá pochúťka na oslabený pankreas ;-). Prajem Vám veľa zdravia, veľa skvelých nápadov a receptov!
    • Alemari Odpovědět
      Marienko milá, krásný den přeji. Děkuji za Váš komentář i Vaše přání. Srdečně zdravím. Alemari
      • Marienka Odpovědět
        Milá Alemari, ďakujem za srdečný pozdrav :-). Práve som si našla čas po práci na záhrade a idem si prečítať niečo zaujímavé na Vašom webe. Hnevá ma "ujo" pankreas :-(. Každé ráno ma prebúdza bolesťami, tak sa s ním aj rozprávam :-)). Veľmi sa mi páči Váš web. Srdečne Vás pozdravujem a prajem Vám krásny deň zaliaty slniečkom :-).
        • Alemari Odpovědět
          Děkuji Vám Marienko. Srdečně Vás zdravím též.
  7. Eva Odpovědět
    Dobrý den Alemari, dnes jsem zkoušela Váš dezert. Povedl se, jen těsto je hodně tuhé (zvednuté těsto, které nebylo naplněné náplní je úplně tvrdé), asi příště přidám více tuku (oleje), aby bylo těsto vláčnější a křehčí. Sladila jsem rýžovým sirupem a i když jsem dala stejné množství, jak uvádíte, bylo to celkově málo sladké (i těsto, i tofu náplň - a to jsem do ní ještě rozmiovala pár rozinek naložených v mirinu, ale nedala jsem ten vanilkový nápoj, možná to bude tím - příště ještě přidám nastrouhanou kůru z bio citronu). Mě osobně to nevadí, jsem zvyklá jíst málo sladké věci, ale rodině ano. Příště přidám mnohem více sirupu a nahoru mnohem více ovoce (dala jsem višně). Jinak to mělo ale velmi zajímavou chuť :-) Určitě ještě někdy vyzkouším. Děkuji moc za recept! Hezký zbytek dne. Eva
    • Alemari Odpovědět
      Milá Evičko. Nu tak to vidíte :-), není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem :-), to mě napadlo po přečtení Vašeho komentáře, ale není to myšleno ve zlém, to ne, to jsem si jen tak povzdechla. Víte, Evi, je potřeba si uvědomit, že vařím především jinak a sleduji jiné cíle, než aby to jenom chutnalo chuťovým buňkám. A člověk, který již delší dobu nesladí bílým rafinovaným cukrem, má již jiné, nižší, chuťové potřeby co se týče sladkého než běžná populace. Určitě si ale koláč udělejte pro svou rodinu takový, jak potřebujete Vy, ale dle komentářů před tím Vaším, to jiným lidem vyhovuje i takové. Těsto na podklad není ani kynuté nebo šlehané, tak nelze očekávat, že bude jako mech :-) Je to spíš sušenkové těsto a sušenky bývají i křupavé. Navíc, korpus je většinou tvrdší především po upečení, ale pakliže počkáte, určitě je pak měkčí, jen co chytne i vzdušnou vlhkost. Náplň s obsahem vanilkového nápoje je sladší díky přítomnému kukuřičnému sirupu v něm. Nebo můžete zvolit i podobný recept na koláč ovesný, který jsem nyní uvedla. Jeho příprava mi přišla daleko rychlejší, je v mnoha směrech jiný a nakonec oves je i hodnotnější než pšenice. Ale i tento korpus je tužší. Je ale v mnohém i zdravější, vyloučila jsem i kypřidlo i ten olej, ovesné vločky jsou tučnější, a olej je zde nahrazen kokosem. Zdravím. Alemari
      • Eva Odpovědět
        Dobrý den Alemari, odpovídám až teď, protože jsem byla mimo domov. Nechala jsem dezert odležet přes noc v lednici a musím říct, že další den byl teda fantastický! Spodní vrstva korpusu změkla, okraje z těsta jsem odřízla a celý se odležel, byl pěkně chutný a mokrý! Mňam. O moc lepší než ten den, kdy jsem ho pekla. Dokonce si na něm pošmákla i má babička a dala by ruku do ohně, že je tam opravdový tvaroh (to já posoudit nedokážu, protože jsem alergik na mléčné výrobky a nikdy jsem tvaroh neochutnala) :-) Ona sladké nemůže (diabetes), takže jí to vyhovovalo tak, jak to je (a mě taky, protože já sladkosti vůbec nejím, pouze občas tady takové zdravé - ale to víte, pro ty, kteří jedí zmrzliny, čokolády a bonbony je to málo sladké.. Ale Ti ať si příště koupí svoje :-D Škoda pro ně dělat takový dezertík.) :-) Takže určitě udělám znovu pro sebe a babi a přidám trošku více sirupu a nechám ho přes noc odležet v lednici! Děkuji moc. Hezký zbytek dne. Eva
        • Alemari Odpovědět
          Evičko milá, děkuji za zpětnou zprávu. Potěšila jste mne a máte plnou pravdu, ten kdo papká sladkosti nemůže ocenit zdravější dobroty. Dělejte si sobě a babičce radost. Zdravím Alemari
  8. Monika Doskoçilová Odpovědět
    Dobrý večer. Dnes jsem upekla koláč s nektarinkama. Byl úplně nejlepši!. Zkusím určitě i další recepty!....chutnal evidentně i manželovi, protože mi ho půl snědl!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Moniko, děkuji za komentář. Tak to je dobrá zpráva. Přeji, aby vám doma chutnalo. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*