Když uvidím na trhu čerstvý kopr, vždy mne to inspiruje k uvaření oblíbeného pokrmu mého mládí, kterým byla koprová omáčka s novými brambory a vajíčkem. Pozměněným postupem lze připravit toto jednoduché jídlo i bez jíšky a kravského mléka. Základem všeho jsou nové brambory.
Potřebné množství očištěných a nakrájených brambor uvaříme v dostatku mírně osolené vody s přídavkem kmínu a svazečku čerstvé petrželky do měkka.
Vodu z uvařených brambor slijeme, přecedíme, abychom odchytili petrželku a kmín a použijeme na přípravu omáčky. V teplém zcezeném vývaru rozmícháme sušený sojový nápoj.
Tekutiny na omáčku budeme potřebovat v celkovém objemu 800 ml a proto, je-li jí méně, doplníme množství studenou vodou na požadovaný objem.
V tomto vlažném omáčkovém základu rozkvedláme hladkou rýžovou mouku a omáčku dáme vařit. Za míchání povaříme cca 2 minuty.
Již bez dalšího vaření omáčku omastíme kvalitním olejem a okyselíme lžičkou umeocta. V závěru přidáme čerstvý jemně pokrájený kopr a dochutíme polévkovým kořením bez glutamanu. Omáčku podáváme se šťouchanými brambory a vařenými vajíčky.
Šťouchané brambory
Uvařené brambory po slití vody rozšťoucháme, posolíme, trochu podlijeme sojovým „mlékem“, prohřejeme a omastíme řepkovým olejem. Výrazně je dochutíme ještě přidáním čerstvé sekané petrželové natě.