Krakowské kuličky a salám bez vajíčka

 kuličky – počet je různý, je to dle velikosti nebo 2 šišky salámu | Při oslabené slinivce mlsat velice umírněně jak kuličky tak salám, spíš jen tak trošičku ochutnat.| Pro dietu bez laktózy se poohlédnout po čokoládě bez laktózy.

Ingredience:

Základní hmota:

  • 100 g hořké čokolády na vaření „Vivani“ s třtinovým cukrem
  • 90 g strouhaných vlašských ořechů
  • 40 g nakrájených nebo nasekaných oloupaných mandlí
  • 20-40 g fruktózy
  • 50 g rýžového sirupu
  • 20 g sušeného ovesného nápoje + 2 lžíce teplé vody (lze vyloučit, viz poznámka níže)
  • 20 g ovesné vlákniny s lecitinem (lze nahradit, viz poznámka níže)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • skoro ½ čajové lžičky tlučeného nebo práškového hřebíčku
  • 5-6 kapek pomerančového arom. oleje „Just“

Na obalení:

  • kuliček – strouhané ořišky
  • salámu – ovesná vláknina s lecitinem smíchaná s mixovanou fruktózou nebo s mixovaným třtinovým cukrem

Postupem doby se začínám odklánět od cukroví, kde jsou v receptu syrová vajíčka dál tepelně neupravená. Snažím se většinou recept nějak přetvořit, aby chuťový dojem byl zachován a hmota držela  i bez vajíčka. Vždy se to hned nepodaří a tak nejdříve vznikly jen kuličky.

Salám se mi však nakonec povedl též a tak si můžete nyní vybrat :-)

V původním receptu se vejce sice přimíchávalo za horka, ale nikdy jsem si nebyla jista, zda je dostatečně tepelně opracováno. Vejce zde mělo svou funkci, drželo vše pohromadě. Napadlo mne dát místo vejce ovesnou vlákninu, která má schopnost absorbovat i vlhkost a zajistí kompaktnost jak kuliček tak salámu.

Nejdříve se mi podařily pouze kuličky a moc chutnaly, ale přece jen podoba salámu je vizuálně přitažlivější, obzvlášť, když ho tak milujeme. Podařilo se mi výchozí složení hmoty trochu poopravit a tak tu máte z jednoho těsta hnedle dvoje cukroví, jak bude libo :-)

Postup na přípravu jak kuliček tak salámu je téměř totožný. Lišit se bude jen v nakrájení mandlí, ale i to není až zas tak podstatné. Jenom v případě, že dáte do salámu tenké „štípky“ mandlí a pak byste chtěli hmotu použit na kuličky, tak by se kuličky „šoulely“ trošku hůř,  mandličky by měly tendenci vystrkovat ostré růžky z kuliček :-) Obráceně je to lepší, z těsta na kuličky ten salám uděláte určitě, tam až tak nevadí, když jsou mandle nasekány nebo nakrájeny na drobno.

Mandle tedy nejdříve spaříme, oloupeme a usušíme a pak je nakrájíme dle toho, co chceme tvořit. Na kuličky je doporučuji jemně nasekat a do salámu můžete nakrájet zešikma na tenké „štípky“. To pak bude ten špek v salámu :-). Moje babička, od které původní recept pochází, mi to zdůvodňovala tím, že ty dlouhé tenké kousky mandlí se při vyvalování salámu natočí podélně a pak se při krájení překrojí, nu, asi ano, ale já to tedy zas až tak moc nevypozorovala, ale její postup z piety dodržuji.

Další postup je podobný s původním. Čokoládu v hrnci na mírné vodní lázni rozehřejeme a do teplé vmícháme rýžový sirup a trošku ovesného nápoje, který jsme rozpustili ve dvou lžicích teplé vody. Vše rozmícháme, ještě v hrnci  nakapeme pomerančový aromatický olej „Just“ , přidáme skořici a hřebíček a pak  i ovesnou vlákninu, oříšky a nakrájené mandle.

Vše dobře promícháme, aby se vůně aromatického pomerančového oleje rozprostřela do celé hmoty, a hmotu i s hrncem dáme do chladna. Hlídáme, aby hmota úplně neztuhla , hůře by se s ní pracovalo a salám by hned nešel vyválet. Kuličkám by to nevadilo, ty by uválet šly.

Děláme-li salám, tak mírně zatuhlou hmotu vyklopíme na vál, zatím jen lehce posypaný třeba třtinovým cukrem s ovesnou vlákninou, rozdělíme na dvě hromádky a každou v rukách stlačíme, aby se těsto kompaktně spojilo.  Pak vyválíme dva válečky, které ve zbylé směsi obalíme.

Hotové šišky salámu necháme v chladu na podnose v lednici zatuhnout, pak je zabalíme do papíru a necháme nejméně dva dny na chladném místě uležet. Nedáváme je do mrazáku…

V případě kuliček odebíráme lžičkou kousky čokoládové hmoty přímo z hrnce a tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaných oříšcích.

Jak salám tak kuličky skladujeme v chladu za oknem (máme-li stará okna s meziprostorem) nebo v ledničce. Salám před podáním nakrájíme na tenké šikmé řezy.

A zde je fotografie, která dokazuje, že i salám připravený z uvedené hmoty jde uválet a následně též nakrájet na přířezy.

Chuťově je zaměnitelný s původním receptem, již dříve zde na webu uvedeným.

Poznámka: Na obalení šišek  můžete použít i pouze samotnou ovesnou vlákninu, chceme-li se vyhnout dalšímu byť i nepatrnému oslazení. Množství oslazení celé hmoty je též volitelné, ale ta vůle je jen u fruktózy. Větší množství rýžového sirupu by bylo již na závadu, hmota by se lepila a byla pak měkká.

Aromatický pomerančový olej, vhodný i pro vnitřní užití, dávám do tohoto receptu jako náhradu strouhané pomerančové kůry, kterou již do cukroví nepoužívám. Nejsem si jista, že bych smyla všechnu  „chemii“, která je na kůře použita pro ochranu plodu při přepravě.

Lidé s problémy se slinivkou by měli i tento salám nebo kuličky konzumovat velice opatrně, jen trošku ochutnat ! Osobně mi salám chutná bez vajíčka ještě víc a v množství několika řezů mi neublížil. Musím se ale i zde hlídat, abych nepřebrala :-) Je dobré je preventivně zapít puškvorcový čajem.

Všeho tedy s mírou ! Konzumace kuliček nebo tohoto salámu je pro lidi s oslabenou slinivkou jen na jejich zvážení a dle jejich okamžitého zdravotního stavu.

Zdravým lidem však určitě neublíží a mohou si smlsnout dle chuti.

Upozornění pro lidi s intolerancí laktózy. Na obalu čokolády Vivany je uvedeno, že může obsahovat stopy mléka. Vím, že jsem viděla i čokoládu bez laktózy, pak by tento recept šel použít i do této diety, nebo se poohlídněte po jiné čisté čokoládě bez jakékoliv stopy mléka kdo mléko nestnáší.

Doplněno 9.12.2015: Místo ovesné vlákniny s lecitinem, která nyní není k dostání, mě napadlo vyzkoušet do hmoty namixované ovesné vločky, které však přesejeme a tím odstraníme hrubší vlákno a zůstane jenom jemná vláknina. Toto nyní ověřuji a připíšu, jak to dopadlo :-) Vidím to však velice nadějně podle porovnání struktury, ale bez ověření to zatím nechci tvrdit :-).

Doplněno 16.12.2015: A tak jsem tento postup vyzkoušela … a s úspěchem. Namixovala jsem si celé ovesné vločky tak, aby se nerozmixovaly úplně a přesála je. Tím se odstranila hrubší a tmavší vláknina, ta je vhodná pak do kaše, určitě nevyhazovat…Po přesátí zůstala jen ta jemnější, kterou jsem použila místo uvedené v receptu. Recept jsem však ještě trochu upravila. Nedávala jsem již žádný sušený ovesný nápoj.

 Ovesné vlákniny z vloček jsem dala 20-25 g a 4-5 lžic teplé vody na nabobtnání. Optimální množství ovesné vlákniny ještě prověřuji.  Zatím jsem zkoušela salám, který je v naší rodině velice oblíben, ve dvou variantách co do množství vlákniny a vždy se mi to spojilo. 

Budu-li mít recept plně ověřen, původní recept, výše uvedený, pak mírně poopravím. Nebude v něm ovesný nápoj, nebude třeba, a také nebudete muset shánět ovesnou vlákninu :-) Alemari

Sdílení

    24 089 zobrazení článku
    O autorce
    14 komentářů
    1. Lenka Odpovědět
      Moc děkuji, milá Alemari, že jste ověřila i variantu bez vajíčka. Taky mnohem raději vynecháme syrová vejce. Jinak velká pochvala i za Rafaelo kuličky - jednu várku už jsme s rodinou smlsali. Chystala jsem je na besídku do mateřské školky. Výborné jsou i vanilkové rohlíčky, musím je schovávat, aby nějaké zbyly :) Jen ty perníčky jsou jako každý rok tvrdé. Už jsem vyzkoušela mnoho receptu.. Asi je neumím skladovat :( Prima večer a krásné svátky. Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lenko, děkuji za Váš komentář. S těmi perníčky bych měla radu. Zkuste je dát do kartonové krabice a ven. Na balkon nebo na parapet za okno (to přivázat, aby krabice nespadla) a jen přikrýt proti sněhu, dešti. Papír propouští vlhkost a ony navlhnou a změknou :-) Máte-li je neprodyšně uzavřeny v nějaké krabici z umělé hmoty, tak se k nim vzdušná vlhkost nedostane a nemají šanci změknout. Po upečení mívám perničky chvíli měkké a pak tvrdnou, protože se z nich vypaří vlhkost, která těsně po upečení v nich ještě je ve zbytkovém množství. Proto, aby nabraly vlhkost zpět a změkly, je potřeba je dát tam, kde to vlhko je....Srdečně zdravím a též přeji krásné svátky. Alemari
        • dagmara Odpovědět
          Kde koupím ovesné mléko? Děkuji
          • Alemari Odpovědět
            V prodejnách se zdravou výživou a někde i v lékárnách, jak o tom píšu i v článku :-)
    2. dagmara Odpovědět
      Moc děkuji za odpověď. Hezké svátky :) Dáša
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo, milá Dášo. Promiňte mi stručnost v odpovědi, času nyní málo :-) Přeji krásné svátky :-) Alemari
    3. dagmara Odpovědět
      Neomlouvejte se milá Alemari, vím že toho máte moc. Jsem ráda za Vaše stránky a přeji hlavně zdraví celé rodině. Dáša
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji a přeji též hodně zdraví....všem všem všem :-) S láskou Alemari
    4. Šárka Riedlová Odpovědět
      Dobrý den, lze místo pomerančového oleje od fy Just použít přírodní silici od Grešíka? Je to také esenciální olej a stojí kolem 60,-? nemáte s ním náhodou zkušenost?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den. Nemám s tím zkušenost a nevím, zda je to vhodné i pro vnitřní užití. Já jsem již zvyklá na ten Just :-). Bohužel, s tím Vám víc neporadím. Alemari
    5. evzule Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co lze použít na obalení salámu místo ovesné vlákniny? Nedaří se mi ji nikde sehnat. Nejpodobnější produkt jsem našla mleté ovesné otruby, ale přijdou mi příliš hrubé. Sušenému nápoji se chci vyhnout z důvodu následné lepkavosti... Budu letos tvořit zdravé cukroví poprvé, tak bych nerada experimentovala s něčím neozkoušeným :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá evzule..Ano, ovesná vláknina není nyní k sehnání...Nahrazuji ji na jemno namixovanou instantní rýžovou kaší a nebo tedy přímo fruktózou, ale ta bohužel pak vlhne...jinak nevím čím, něco dalšího nemám odzkoušeno...
        • evzule Odpovědět
          Moc děkuji za tip, ráda vyzkouším. A přeji krásné svátky :)
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji a přeji též. Alemari

    Napsat komentář: Šárka Riedlová Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *