Krakowský salám bez čokolády

2 menší šišky | Při oslabené slinivce jen omezené množství.

Ingredience:
  • 150 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50–70 g mixované fruktózy (ovocný cukr)
  • 50 g na nudle nakrájených loupaných mandlí
  • 90 g 100% rostlinného tuku
  • 20 g karobu (nebo kakao)
  • 1 malé celé vejce (vyklepnuté asi 55 g)
  • 60 g sušeného ovesného nápoje a trochu na vyvalování
  • 1 lžička skořice mleté
  • ½ lžičky tlučeného hřebíčku – lze i namixovaný
  • 7 kapek pomerančového arom. oleje „Just“

Tuto alternativu Krakowského salámu jsem zkoušela vytvořit bez původní čokolády. Moje maminka nahrazovala čokoládu tak, že si ve ztuženém tuku rozpustila kakao a cukr. Zkoušela jsem podobně v rostlinném tuku rozpustit karob a místo cukru přidat fruktózu.

Rostlinný tuk na vodní lázni rozehřejeme a vmícháme do něj nejdříve karob nebo kakao, po té do chladnoucí hmoty vejce a všechny ostatní přísady. Ještě teplou hmotu důkladně promícháme, do směsi přikápneme aromatický pomerančový olej a dáme vychladit.

Jakmile hmota trochu zatuhne, až jde tvarovat, vyklopíme ji na vál posypaný namixovaným třtinovým cukrem nebo sušeným ovesným nápojem. Hmotu opatrně obalíme a rozdělíme na dva díly a vytvarujeme šišky, které uložíme v chladu.

Při přípravě šišek salámu to chce trošku trpělivosti. Nejde tak dobře vyválet, ale spíš se musí doopravdy tvarovat. Hotový salám dáme alespoň na dva dny odležet. Uchováváme v chladu. Po odležení krájíme šikmé řezy.

Poznámka: Na obalení a vyválení nepoužívám fruktózu, protože ráda přijímá vlhkost a salám je pak mokrý a špatně se krájí. Osobně tyto šišky obaluji v sušeném ovesném nápoji nebo ve směsi tohoto „mléka“ a ovesné vlákniny. K vyválení šišek můžeme použít i jemnou kokosovou moučku nebo vanilkový sojový nápoj.

Tento salám je méně sladký než klasický s čokoládou a moje slinivka ho v menším množství snese, ale je podstatně sušší a drobivější, protože neobsahuje ani tolik tuku. Z těsta na salám lze také připravit kuličky, když použijeme jemněji nakrájené mandle.

Osoby, které mají alergii na kakao mohou použít karob, neboli  „svatojánský chléb“, který kakao plně nahradí. Má velmi podobnou chuť a neobsahuje plísně, což kakao může občas mít. Karob má příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Sdílení

    13 232 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *