Tuto alternativu Krakowského salámu jsem zkoušela vytvořit bez původní čokolády. Moje maminka nahrazovala čokoládu tak, že si ve ztuženém tuku rozpustila kakao a cukr. Zkoušela jsem podobně v rostlinném tuku rozpustit karob a místo cukru přidat fruktózu.
Rostlinný tuk na vodní lázni rozehřejeme a vmícháme do něj nejdříve karob nebo kakao, po té do chladnoucí hmoty vejce a všechny ostatní přísady. Ještě teplou hmotu důkladně promícháme, do směsi přikápneme aromatický pomerančový olej a dáme vychladit.
Jakmile hmota trochu zatuhne, až jde tvarovat, vyklopíme ji na vál posypaný namixovaným třtinovým cukrem nebo sušeným ovesným nápojem. Hmotu opatrně obalíme a rozdělíme na dva díly a vytvarujeme šišky, které uložíme v chladu.
Při přípravě šišek salámu to chce trošku trpělivosti. Nejde tak dobře vyválet, ale spíš se musí doopravdy tvarovat. Hotový salám dáme alespoň na dva dny odležet. Uchováváme v chladu. Po odležení krájíme šikmé řezy.