Krakowský salám

2 šišky salámu | Při oslabené slinivce mlsat velice umírněně jen pár řezů,  spíš jen tak ochutnat. | Pro bezlepkovou dietu použít rýžový nebo sojový obilný nápoj.

Ingredience:
  • 140 g strouhaných vlašských ořechů
  • 80 g mixované fruktózy nebo třtinového cukru
  • 40 g sušeného ovesného nápoje
  • 50 g na nudle nakrájených loupaných mandlí
  • 120 g hořké čokolády s třtinovým cukrem (např. „Xoco“)
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky tlučeného hřebíčku
  • 7 kapek pomerančového arom. oleje „Just“
  • práškový třtinový cukr na obalení

Toto nepečené cukroví milují doma asi nejvíce. Někdy ho připravuji i průběžně přes svátky, protože jde rychle na odbyt. Čokoládu v hrnci na mírné vodní lázni rozehřejeme a do teplé a změklé vmícháme vajíčko a hned zamícháme všechny ostatní složky.

Je velice dobré si všechny ingredience připravit do jedné misky, abychom je mohli přidat ke změklé čokoládě s rozmíchaným vajíčkem naráz a vše hned rychle promíchat.

Pak ještě do hmoty v hrnci nakapeme pomerančový aromatický olej „Just“Směs opět dobře promícháme, aby se vůně rozprostřela do celé hmoty, a necháme v chladu částečně ztuhnout.

Zatuhlou hmotu vyklopíme na vál předem posypaný třtinovým cukrem a vyválíme dva válečky, které v něm obalíme.

Hotové šišky v podobě salámu zabalíme do papíru a necháme nejméně dva dny na chladném místě uležet. Nedáváme ale do mrazáku.

Skladujeme v ledničce. Před podáním krájíme tenké šikmé řezy.

Poznámka: Pomerančovým aromatickým olejem nahrazuji strouhanou kůru z jednoho pomeranče, který byl v původním receptu mé babičky. Ta mne naučila krájet do tohoto cukroví mandle podélně na jemné „štípky“ a vždy říkala, že to je ten „špek“ v salámu :-).

V babiččině receptu bylo 140 g moučkového cukru. Cukr je nahrazen a jeho množství sníženo vzhledem k vyšší sladivosti fruktózy a celková hmotnost částečně dorovnána sušeným ovesným nápojem. Sladkost plně dostačuje  i takto. Na obalení šišek  je dobré použít raději namixovaný třtinový cukr. Mám vyzkoušeno, že při obalení ve fruktóze salám vlhne a pak lepí. Sice se i tak sní, ale je to trošku na závadu.

S čerstvě uváleným salámem se hůř manipuluje. Když je ještě moc měkký, špatně se bude balit do papíru. Pomáhám si tak, že ho ještě nezabalený přesunu na podložku, se kterou ho umístím do chladu. Do papíru pak balím až ztuhlé šišky.

Lidé s problémy se slinivkou by měli salám jen ochutnávat! Osobně ho stále velice miluji a mám co dělat, abych se udržela. Mohu ho však jen v období, kdy mám svoji slinivku v klidu.

Pro ty, kteří vylučují ze svého jídelníčku vejce, syrová nebo tepelně upravená, ať již z důvodů zdravotních nebo jen preventivních, či že jsou třeba již vegetariáni, jsem připravila velice podobný recept, mohla bych říci, že chuťově totožný. Vydala jsem ho 12.12.2012.  Najdete ho zde na webu… 

23 995 zobrazení článku
O autorce
7 Komentářů
  1. Ravella Odpovědět
    Milá Alemari, i toto cukrovíčko se letos objevilo na naší vánoční tabuli :) Tedy, nesehnala jsem "zdravou" čokoládu, tak jsem použila klasickou čokoládu na vaření a výsledek výborný, snesla bych i méně sladký. Byla jsem zvyklá dělávat nepečenou dvojbarevnou roládu, kterou máme sice moc rádi, ale jsou v ní použity suroviny jako rum, syrový bílek nebo hodně másla, a tak jsem tento "salám" zvolila jako její adekvátní zdravější náhradu. Karobu doposud nedokážu přijít na chuť, přeci jen pro milovníka čokolád je ten chuťový rozdíl velký, ale časem se možná dostanu i k Vaší variantě s karobem ;) Děkuji a přeji krásný den, Ravella
  2. doskočka Odpovědět
    Milá Alemari, letos bych ráda vyzkoušela i toto cukroví a protože máme malou dcerku, tak mě napadá- bez toho vajíčka jste to náhodou někdy nezkoušela? Nedrželo by to pohromadě? Jinak perníčky už máme upečené a dnes se chystáme na další tvoření. Dcerka moc ráda pomáhá :) krásnou neděli. Lenka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, milá Lenko. Ano, zkoušela jsem to i bez vajíčka, ale jen do podoby kuliček. Nám stačila ta chuť. Možná je ještě zvládnu vydat...To vejce salám drží pohromadě, možná by šel použít i javorový sirup na spojení, ale kolik, to zatím nevím, to mne jen tak právě napadlo. Přeji krásné pečení. Alemari
  3. jana Odpovědět
    Dobry den, mohu pozit suseny sojovy napoj misto ovesneho? Jana
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Tento recept je nový, nemám vyzkoušenu jinou variantu. Ovesný nápoj je v práškovitější konzistenci, netuším, co ten sojový udělá, zda ho plně nahradí, zda se hmota spojí. Alemari
  4. Dana Odpovědět
    Dobrý den, mohla byste mi, prosím, sdělit, co přímo vadí té slinivce? Děkuji Dana
    • Alemari Odpovědět
      Hezký sváteční den přeji milá Dano. Je toho určitě více co jí vadí, především mnoho cukrů, živočišných tuků, masa, potravin, které způsobují překyselení, škrobů a i kombinace všeho dohromady. Někdy i mléko a výrobky z mléka, vejce, především samostatně uvařená či smažená na tuku atd. I nedělená strava je těžko stravitelná. taktéž technologie přípravy jídel má vliv na trávení. Grilování a smažení pokrmů tvoří velmi těžko stravitelná jídla. Většinou si moc neuvědomujeme v mládí, že si můžeme škodit i tím co a jak jíme, ale pak může nastat okamžik, že se slinivka vyčerpá a ztrácí postupně svoji funkčnost. Může dojít k ohrožení tvorby inzulínu nebo zhoršení tvorby trávicích enzymů. Jedno vede k cukrovce, druhé k oslabení, k zánětům. Nedostatek enzymů způsobuje kvašení ve střevech, nadýmání, bolesti i někdy brzy po jídle. Prostě všeobecně nezdravé kombinace jídel, jídla kyselinotvorná. Je asi jednodušší sdělit jak se stravovat, abychom problémům se slinivkou předešli. Zásady pro zdraví jsem shrnula v samostatném článku zde. Když už máme nějaké potíže s trávením, je dobré si určitě jídelníček upravit a třeba přečíst si i některé mé starší články o dietě pro oslabenou slinivku a i detaily k této dietě v kategorii Slinivka. Pakliže byste potřebovala nějak pomoci s ujasněním toho všeho, ráda Vám pomohu v mé poradně. Přeji hezké svátky a srdečně zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*