Krupicové flameri ze špaldy s goji

1 větší porce

Ingredience:
  • 80 g špaldové celozrnné krupice + 600–650 ml vody
  • 80 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“
  • 2 lžíce rýžového sladu, popř. medu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 40 g goji (kustovnice čínská)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (není nezbytné)

Vzpomínám si, že v době mého dětství nám maminka občas předložila jako mls i flameri. Většinou ho připravila z přebytku krupičné kaše, kterou nechala vychladnout v misce do podoby pudingu. Ten se pak vyklopil na talířek a podával politý sirupem či sladkým kompotem.

Často se mi vrací vzpomínky na šťastné dětství a chci si osvěžit maminčiny dobroty, ale snažím se je připravit z jiných surovin než tehdy ona. Místo bílé pšeničné krupice používám celozrnnou krupici pšeničnou špaldovou, především pro její krásnou oříškovou příchuť. Klasické mléko, které se používalo do původního receptu nahradíme sušeným obilným nápojem.

Flameri připravíme obdobně jako krupičnou kaši a pro netradiční oslazení a dochucení použijeme kromě sladu i kustovnici neboli goji. Goji propláchneme a na chvíli přelijeme malým množstvím horké vody. Rychle nabobtná. Určitě je možné zamíchat kustovnici i nenabobtnanou, ale mě vyhovuje způsob, kdy přimíchám do téměř hotového flameri již změklé plody.

Trochu si jich ale ponecháme suchých na posypání kolem na ozdobu, podáme-li flameri třeba v další uvedené podobě.

Ve studené vodě rozmícháme špaldovou krupici a dobře ji rozkvedláme. Nalijeme do kastrolu a dáme zahřívat. V teplé ještě neuvařené kaši rozpustíme rýžový nápoj a pokračujeme v míchání a zahřívání až k bodu varu. Vaříme za míchání do zhoustnutí. Krupička bude potřebovat delší čas na provaření, asi tak 5–7 minut. Kaši v hutné konzistenci ochutíme skořicí a pár kapkami citrónového aromatického oleje. Kdo nemá nemusí, je to jen pro zvýraznění chuti.

Do chladnoucí kaše rozpustíme slad nebo med a přimícháme změklé goji. Již jen krátce zamícháme, abychom goji rozmíchali a vzniklou kaši vyklopíme do misky, kterou jsem předem vypláchli studenou vodou.

Necháme dobře vychladit a ztuhnout a podáváme buďto přímo v misce nebo vyklopíme na talířek a obsypeme zbývajícími plody goji.

Flameri je možné ještě přisladit i politím javorovým sirupem, ale není to vyloženě nutné, to jen pro více mlsné :-)

Jednoduchý, šetrný ke trávení, přitom posilující a chutný pokrm může zachutnat i lidem, co nedrží žádnou dietu a chtějí si jen obohatit jídelníček o další pamlsky.

Poznámka: Jako studené pudingy či dezerty mi nyní flameri velice chutnají. Nedělají žádné problémy s trávením ani při dietě pro oslabenou slinivku a je možné je s úspěchem podat i zdravým lidem jako snídani, když není čas vařit kaši a máme touhu po nějaké sladké dobrotě.

Místo goji můžete samo sebou použít jakékoliv sušené ovoce, ale zde má goji svůj význam i jako podpůrný prostředek na posílení organizmu. U receptu na Goji koktejl se můžete dočíst ke goji více.
V této době, kdy se to jenom hemží nachlazením a chřipkami představuje goji společně s dalšími adaptogeny kvalitního pomocníka ke zvýšení celkové imunity.

Výborný zdroj goji a dalších přírodních podpůrných prostředků najdete na našem spřáteleném webu Adaptogeny.

13 063 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*