Kukuřičná kaše s kurkumou

1 porce | Pro oslabenou slinivku raději bez ořechů.

Ingredience:
  • 45–50 g hladké kukuřičné mouky
  • 500 ml vody + 50 g sušeného sojového nápoje (nebo přímo 550 ml  tekutého obilného nápoje sojového nebo rýžového)
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kvalitní mleté skořice
  • med, javorový sirup na oslazení
  • 2 kapky pomerančového arom. oleje „Just“ (nemusí být)

Kukuřičná kaše s kurkumou je vhodná nejen pro lidi s nemocnou slinivkou (zde však s oříšky opatrně), ale svou výživnou hodnotou především pro děti. Lze ji doporučit všeobecně při trávicích problémech a také pro lidi držící bezlepkovou dietu.

V mírně teplé vodě (500 ml) rozpustíme sušený sojový nápoj a v něm rozmícháme hladkou kukuřičnou mouku. Přidáme kurkumu a za míchání povaříme 2 minuty. Skořici přisypeme buď přímo při vaření nebo ji dáme na závěr na kaši.

Chceme-li mít kaši voňavější, kápneme do ní při míchání dvě až tři kapky pomerančového arom. oleje Just.

Hotovou kaši nalijeme na talíř, pokapeme medem nebo javorovým sirupem. Lze posypat oříšky, kdo snese.

Poznámka: Přidaná kurkuma kaši nejen pěkně obarví, ale je i léčivá a jako důležitý antioxidant pomáhá tělu zbavovat se volných radikálů.

Skořice má silné protiplísňové účinky a proto se jí nemusíme bát dát i trošku více než jsem uvedla. Je dobré ji zamíchat do kaše při vaření, protože pak v ní bude lépe rozptýlena.

Sdílení

    25 644 zobrazení článku
    O autorce
    12 komentářů
    1. Renanka Odpovědět
      Dobrý den, kukuřičnou kaši jsem jako jednu z mála ještě nevyzkoušela, a tak jsem na ni docela zvědavá. Je možné místo kukuřičné mouky použít instantní kukuřičnou kaši z kukuřičné krupice (extrudovaný výrobek)? A v čem se od kukuřičné mouky liší? Děkuji za odpověď :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Renanko, do tohoto receptu je potřeba použít doopravdy hladkou kukuřičnou mouku, ne tu extrudovanou - instantní. Instantní mouka jakákoliv, tedy i kukuřičná, se liší především tím, že se již v pokrmu nevaří, je již předpřipravena a to za vysokého tlaku a vyšší teploty, takže se jen zalije vodou. To množství, které je zde uvedeno by při použití instantní mouky asi neodpovídalo výsledku. Také konzistence kaše je v konečné podobě úplně jiná. Mám to ověřeno. Bohužel procesem extruze získají extrudované výrobky a tedy i mouka vyšší glykemický index a dočetla jsem se, že třeba rýžové pufované chlebíčky a to i v podobě bez polevy mají vyšší GI než cukr, což mnohdy ti, co drží třeba redukční dietu ani neví. Instantní celozrnné mouky natural bez příchuti používám jen občas na zahušťování pomazánek. A i do pomazánek je lepší nechat nabobtnat jemné vločky nebo i pohanku lámanku, chceme-li je zahustit, popř. nastrouhat vařenou bramboru či dodat raději mixované lněné semínko. Jen když se to chuťově nehodí, tak používám instantní rýžovou mouku, která nemění chuť pomazánky. Ale to jsem se již rozběhla jiným směrem :-) Zde doporučuji si kukuřičnou mouku v instantní podobě ponechat na přípravu kaše, když jsme v časové tísni a kašičku si zkusit uvařit klasicky na sporáku :-) Především její chuť je nesrovnatelná. Zdravím. Alemari
    2. Renanka Odpovědět
      To jsem ráda, že jsem se poučila :-). Dále bych se tedy chtěla zeptat: Pohankové a jáhlové vločky kupuji instantní (jiné se u nás ani nevyskytují). Když jsem je ovšem zprvu pouze zalila vodou, zdálo se mně, že jsou tvrdé. Proto je přes noc namáčím ve vodě a druhý den uvařím do konzistence kaše a přidám sušené mléko. Pokud to dobře chápu, jsou i vločky v instantní podobě nevhodné? Děkuji :-)
      • Alemari Odpovědět

        Zdravím milá Renanko. U pohankových instantních vloček nabobtnání po zalití vařící vodou netrvá déle než cca 5-7 minut a jsou měkké, to je moje zkušenost, ale u jahelných souhlasím. Tam vím, že jsou i po delší době tvrdší a je je lépe nechat nabobtnat déle, ale to pak již voda téměř vychládá.

        Co dodat k tomu, že jsou instantní? Snad jenom to, že jestli se předěláváme na zdravou výživu, tak jsou určitě ze začátku vhodné, protože nám mohou pomoci třeba v práci s rychlým jídlem, ale postupem doby možná, když se budeme stravovat zdravěji již několik roků, tak od nich upustíme a raději si kaši uvaříme z neinstantních surovin, přímo z obilovin, budeme-li mít na to čas anebo si je předvaříme dopředu a vezmeme s sebou do práce.

        Dají se jíst i studené, určitě bych je neohřívala v mikrovlnce, ale lze je ohřát též na vodní lázni. Varné konvice na pracovištích bývají (bohužel nyní nebývají již vařiče na klasické ohřátí, což je škoda) a stačí k tomu mít dvě misky různé velikosti. Do větší dám vařící vodu a do menší dám kaši. Misky vložím nad umyvadlem do sebe, přebytečná vařící voda přeteče a kaše se ohřeje, když ji rozvrstvím kolem stěn.

        Vím, na toto jste se mne, Renanko, neptala, ale tak mi běží hlavou, co pak dělat, když bych ty instantní kaše již nechtěla a ponechala je těm, co se zdravou výživou začínají :-)

        Zdravím. Alemari

        P.S. Ještě připisuji, že instantní vločky jako jsou pohankové či jahelné jsou určitě velmi pozitivním krokem ve stravování a tak pro začátek jsou určitě lepší než „jet po staru“ a jíst nějaké hamburgery či smažené brambůrky s tatarkou :-)

    3. ipaletova Odpovědět
      Milá Alemari, dobrý den. Dnes jsem si tuto kaši udělala k snídani a musím říct, že byla naprosto úžasná, moc jsem si pochutnala. Já mám ráda jakékoliv kaše, ale od té doby, co si dělám kaše zdravější, tak už mi nechutná ta klasická krupicová kaše. A taky je moc dobrá špaldová kaše, má takovou úžasnou oříškovou chuť. Moc děkuji za Vaše recepty, o které se tady s námi dělíte. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Taktéž již dobrý večer, milá Ivanko. To je fain, že Vám chutná...:-) Moji milí, ty recepty jsou pro Vás, co hledají... :-) Ráda se podělím. Srdečně zdraví Alemari
    4. ipaletova Odpovědět
      Dobrý den paní Alenko, měla bych dotaz. Nedávno mi došla hladká kukuřičná mouka, tak jsem spěchala do zdravé výživy pro novou a nevšimla jsem si, že je polohrubá. Lze kaši uvařit i z polohrubé kukuřičné mouky? Máte s tím již nějakou zkušenost? Děkuji a velice Vás zdravím. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Krásný večer přeji Ivanko. Kaše půjde uvařit i z polohrubé mouky, dokonce i z hrubé, to je pak ta polenta... Sice nemám podchycen recept, ale kdysi jsme to zkoušela. Dejte o něco málo víc vody a vařte za míchání a hlídaní podobně jako tuto kaši do požadované konzistence. Jak budu mít více času, něco připravím i s návodem :-) Hrubší mouka se musí déle provařit, ale neškodilo by jí ani nabobtnání jen ve studené vodě a pak za varu teprve přidat - přimíchat (nejlépe metličkou) a rozpustit nějaký ten sušený nápoj... Můžete uvařit i něco na způsob Kaše pro duši. Tam je použit rýžový nápoj místo sojového. Zdravím srdečně. Alemari
    5. Renanka Odpovědět
      Dobrý den, ráda bych se dověděla, jestli je možné v různých recetech zaměnovat různá sušená mléka. Třeba pohankové, ovesné, atd. za mléko sojové? Osobně si myslím, že by to neměl být problém, ale byla bych ráda za Váš názor. Děkuji :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den, ano, je to možné. Tam, kde probíhá proces vaření nebo pečení určitě. Pouze sojový nápoj s příchutí vanilky se těžko nahrazuje. Má již svoji krásnou příchuť a je více oslazen kukuřičným sirupem. Takže v různých pudincích či dezertech při použití jiného než tohoto je výsledná chuť pozměněna. Prostě, není to tak dobré :-) Hodně blízké a chuťově podobné sojovému nápoji je i rýžové „mléko“ Zajíc. Je zde určitě možná variabilita. Je třeba volit chuťově správný způsob nahrazení, zda to bude v jídle sladkém (pudingy, pečivo a kaše) nebo slaném (např. omáčky nebo polévky). Zdraví Alemari
    6. Rosalie Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli se dá nahradit ve Vašich receptech sušené sójové mléko a čím. Například v receptu na tuto kaši. A pak by mě zajímalo, jestli se dá ječná kaše udělat i z ječmene, nejen pouze z ječných vloček. Moc Vám děkuji za odpověď a za Vaše recepty.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Rosalie...500 ml vody a 50 g sušeného sojového nápoje lze nahradit 550 ml přímo tekutého nápoje sojového nebo rýžového, dle Vaší volby. Více k náhradám mléka se dočtete v článku...Ze zrna ječmene jsem kaši nepřipravovala, ale myslím si, že půjde jako ostatní kaše z naklíčených nebo i jen nabobtnaných zrn. Asi bych je nechala nabobtnat a pak je rozmixovala a z té směsi uvařila kaši. Zdravím. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *