Kukuřičná mouka je vhodná do pečivaa na vaření kaší a jsou z ní dobré i samotné palačinky. Vlastnosti této mouky jsou trochu odlišné od pšeničné a proto je potřeba, tak jako u jiných bezlepkových mouk, pracovat s předstihem a mouku nechat před samotnou přípravou dobře nabobtnat v tekutině.
Chceme-li si připravit tyto palačinky například k obědu, musíme si po snídani vzpomenout :-) a rozmíchat množství mouky dle počtu porcí v adekvátním objemu obilného bezlepkového nápoje.
Vzniklé těstíčko necháme alespoň 4 hodiny odležet při pokojové teplotě. Po této době v něm rozkvedláme vejce a přidáme na prášek namixovaný fenykl nejen pro krásnou vůni, ale i pro dobré trávení.
Rozehřátou pánev potřeme „cihličkou“ včelího vosku tak, aby se utvořily na pánvi krůpěje a pak na ni nalijeme naběračkou o obsahu cca 1,2 dcl řídké těsto. Postupným nakláněním pánve necháme těsto rozlít po celé ploše a dáme na hořák či plotýnku péci.
S pánví ani s palačinkou nehýbeme, dokud celá plocha palačinky ze spodní strany nezatuhne. Pak opatrně obracečkou po obvodu poodhrneme palačinku a postupně ji uvolníme od celého dna. Je-li již kompaktní a netrhá se, podebereme ji a rychlým pohybem obrátíme.
Někdy je vhodné po otočení palačinky ještě přejet po obvodu pánve v prostoru nad palačinkou „cihličkou“ včelího vosku a nechat zatéci ještě pár kapek vosku pod její okraje. Když pak palačinkou můžeme pohybovat, mírným potřesením pánví dostane ještě trochu včelího vosku i pod těsto.
Máme-li pánev čistě teflonovou, nebude toto „přimaštěni“ voskem ani nutné. Dopečenou palačinku přesuneme na připravený talíř.
Kukuřičné palačinky servírujeme zavinuté, uvnitř potřené vhodnou diabetickou marmeládou nebo i připravenou marmeládou bez cukru, například z rozmixovaných sušených a v horké vodě zbobtnaných meruněk. Kdo má rád pokrmy sladší, může si je trošku pocukrovat fruktózou.
Palačinky z kukuřičné mouky s fenyklem jsou výborné polité bílým jogurtem a jako přílohu k nim můžeme zvolit i rozmražené nebo v létě přímo čerstvé ovoce. Pikantní černý rybíz v kombinaci se sladkou palačinkou „nemá chybu“…:-)