Kukuřičné palačinky s fenyklem

3 palačinky – 1 porce | Při alergii na mléčnou bílkovinu použít na polití sojový jogurt natural.

Ingredience:
  • 100 g hladké kukuřičné mouky
  • 220 ml obilného nápoje (nejlépe bezlepkového)
  • 1 rovná lžička mletých nebo mixovaných semínek fenyklu
  • 1 vejce
  • „Dia marmeláda“ nebo marmeláda bez cukru
  • bílý jogurt
  • mražené ovoce (černý rybíz, borůvky apod.)
  • včelí vosk na pánev
  • fruktóza na případné pocukrování

Kukuřičná mouka je vhodná do pečivaa na vaření kaší a jsou z ní dobré i samotné palačinky. Vlastnosti této mouky jsou trochu odlišné od pšeničné a proto je potřeba, tak jako u jiných bezlepkových mouk, pracovat s předstihem a mouku nechat před samotnou přípravou dobře nabobtnat v tekutině.

Chceme-li si připravit tyto palačinky například k obědu, musíme si po snídani vzpomenout :-) a rozmíchat množství mouky dle počtu porcí v adekvátním objemu obilného bezlepkového nápoje.

Vzniklé těstíčko necháme alespoň 4 hodiny odležet při pokojové teplotě. Po této době v něm rozkvedláme vejce a přidáme na prášek namixovaný fenykl nejen pro krásnou vůni, ale i pro dobré trávení.

Rozehřátou pánev potřeme „cihličkou“ včelího vosku tak, aby se utvořily na pánvi krůpěje a pak na ni nalijeme naběračkou o obsahu cca 1,2 dcl řídké těsto. Postupným nakláněním pánve necháme těsto rozlít po celé ploše a dáme na hořák či plotýnku péci.

S pánví ani s palačinkou nehýbeme, dokud celá plocha palačinky ze spodní strany nezatuhne. Pak opatrně obracečkou po obvodu poodhrneme palačinku a postupně ji uvolníme od celého dna. Je-li již kompaktní a netrhá se, podebereme ji a rychlým pohybem obrátíme.

Někdy je vhodné po otočení palačinky ještě přejet po obvodu pánve v prostoru nad palačinkou „cihličkou“ včelího vosku a nechat zatéci ještě pár kapek vosku pod její okraje. Když pak palačinkou můžeme pohybovat, mírným potřesením pánví dostane ještě trochu včelího vosku i pod těsto.

Máme-li pánev čistě teflonovou, nebude toto „přimaštěni“ voskem ani nutné. Dopečenou palačinku přesuneme na připravený talíř.

Kukuřičné palačinky servírujeme zavinuté, uvnitř potřené vhodnou diabetickou marmeládou nebo i připravenou marmeládou bez cukru, například z rozmixovaných sušených a v horké vodě zbobtnaných meruněk. Kdo má rád pokrmy sladší, může si je trošku pocukrovat fruktózou.

Palačinky z kukuřičné mouky s fenyklem jsou výborné polité bílým jogurtem a jako přílohu k nim můžeme zvolit i rozmražené nebo v létě přímo čerstvé ovoce. Pikantní černý rybíz v kombinaci se sladkou palačinkou „nemá chybu“:-)

Poznámka: Protože jsou palačinky připravovány na včelím vosku, stávají se odlehčeným pokrmem, který nebude pro naše trávení zátěží.

Tyto palačinky jsou vhodné do mnoha dietních jídelníčků. Snese je oslabená slinivka, při záměně jogurtu jsou vhodné i při nesnášenlivosti kravského mléka a určitě je mohou zařadit i lidé držící bezlepkovou dietu.

Jsou lehce voňavé použitým fenyklem, který má velice příznivé účinky na naše zažívání a svým alkalickým působením pomáhá eliminovat kyselý vliv škrobu z kukuřičné mouky.

33 003 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. Lucie Strnadová Odpovědět
    Dobrý den, Alemari. Včera jsem vyzkoušela Vaše kukuřičné palačinky a musím přiznat, že nevypadaly tak pěkně jako ty Vaše na obrázku :-) Sice jsme se s manželem a synkem z nich nakonec docela dobře naobědvali, ale po estetické stránce jsem příliš spokojená nebyla. Snažím se tedy poučit ze svých chyb, aby to příště vypadalo jako u Vás :-) Palačinky se pekly hodně dlouho, jedna snad 10-15 minut, a při otočení se trhaly. Překvapilo mě, jak je připravené těsto řídké a vůbec jsem nedoufala, že z toho něco vznikne. Mouka se držela hodně u dna a při každém nalití nové palačinky na pánev se muselo těsto důkladně promíchat. Nevím, jestli v konečné konzistenci palačinek nehrálo roli i to, že jsem těsto nechala odležet o dost více hodin než 3-4. Při pokojové teplotě jsem mouku nechala bobtnat skoro 1 den. V pátek k večeři jsem to nezvládla, tak byly až v sobotu k obědu:-) Mohlo toto mít vliv na výslednou konzistenci palačinek? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá Lucie. Ano, mohlo to mít ten vliv, že těsto nejdříve bobtná, ale pak začne vlastně fermentovat a řídne...na chutí to není ještě poznat, protože dochází ke štěpení polysacharidů a jen to více sládne, ale díky fermentaci to má pak jinou konzistenci. Hold někdy více neznamená lépe, že :-( Příště se to povede...Vy jste šikulka na vaření, tak to zvládnete hned na podruhé...držím palce. Alemari
  2. IN Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, jestli je hladká kukuřičná mouka totéž co polenta? Děkuji.IN
    • Alemari Odpovědět
      Milá IN, ne, není to totéž. Polenta je spíš krupice, tedy hrubá, a mouka hladká je hladká jako prášek...:-) Pěkný den. Alemari
  3. Ada Odpovědět
    My dělali kukuřičné palačinky tak, jako klasické, tzn. těsto jsme nechali odležet půl hodiny v chladu, a palačinky byly výborné. Smažily se stejně rychle a dobře jako klasické :).
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Ado. Jojo, proč ne :-). Když se palačinky smaží, je možné těsto nechat méně odležet. Děláte-li je nasucho nebo na vosku, je lépe těsto nechat odpočinout. Mé postupy nejsou dogma, každý muže vařit dle toho, jak je zvyklý a jak se mu to daří :-) S pozdravem. Alemari

Zanechte odpověď

*