Kukuřičný arašídový puding

1 porce  | Pro bezlepkovou dietu nepoužívat rýžový slad, obsahuje též slad z ječmene a je nevhodný. Při oslabené slinivce nepolévat karobovým datlovým krémem, vhodnější bude jen čistý datlový med.

Ingredience:
  • 40 g jemně mixovaných arašídů nebo arašídového krému
  • 40 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“ + cca 400 ml vody
  • 15 g fruktózy (popř. rýžový slad)
  • 50 g hladké kukuřičné mouky
  • 3 kapky aromatického pomerančového oleje „Just“
  • trochu nesířených meruněk a sekaných arašídů

Pro dobré zákusky nemusíme hned utíkat do cukrárny. Stačí zajít do prodejny se zdravou výživou a koupit kvalitní ingredience a vytvořit chutné pohoštění sami doma. Dobře vychlazený kukuřičný arašídový puding, politý karobovým datlovým krémem bude netradičním dezertem vhodným pro chvilku oddechu.

Přípravu pudingu začneme od arašídů. Je-li v obsahu naší spížky již hotový arašídový krém, máme první krok ušetřen. V opačném případě si nejprve namixujeme odvážené množství arašídů co nejvíce na jemno.

Do vyšší nádoby připravíme asi 400 ml sojového nápoje smícháním 40 g sojového „mléka“, které zalijeme nejdříve asi 200 ml teplé vody, rozmícháme lžičkou a pak doplníme studenou vodou do objemu 400 ml. Při tomto postupu se nám nápoj dobře rozpustí a výsledné „mléko“ nebude horké. Do vlahého „mléka“ rozkvedláme jemně mleté arašídy nebo arašídový krém a poté i kukuřičnou hladkou mouku.

Připravujeme-li více porcí naráz, je výhodné použít na rozmíchání přímo mixér. Půjde to o poznání lépe, ale v množství jedné porce se podle mne nevyplatí našpinit si více nádobí :-)

Rozmíchanou tekutinu vlijeme do hrnce a začneme pomalu přihřívat. Současně tekutinou musíme míchat hlavně ode dna, aby začala houstnout rovnoměrně a nevznikly nám v pudingu žmolky. Do vařící pudingové kaše vsypeme fruktózu nebo jiné zvolené sladidlo a puding za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Nakonec jej přivoníme pomerančovým aromatickým olejem a horký vlijeme do vodou vypláchnuté misky.

Puding necháme chladnout nejdříve v místnosti nepřikrytý, aby z něj mohla vlhkost volně odcházet a teprve pak jej přikryjeme a vložíme do ledničky.

Po dokonalém zchladnutí puding z misky vyklopíme na talířek, ozdobíme karobovým datlovým krémem, sekanými arašídy a sušenými nesířenými meruňkami.

To vše raději těsně před podáním, protože puding při delším skladování ve vyklopeném stavu může osychat, krém stékat a výsledné dílo by ztrácelo na vizuální kvalitě.

Karobový datlový krém

Ingredience:
  • 100 g připraveného datlového medu
  • 5 g sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 5 g karobu
  • 1 kapka aromatického citrónového oleje „Just“

Datlový med ochucený karobem a obilným „mlékem“ vytvoří téměř „čokoládový“ krém, který se velice hodí na polévání pudingu. Předem připravený datlový med, dle dříve uvedeného receptu, nalijeme do malého hrnečku, přimícháme lžičkou karob i sušený sojový nápoj a pomalu zahříváme.

Nevaříme, jenom přivedeme za míchání do teplého stavu a vložené ingredience rozpustíme. Nakonec krém „přivoníme“ aromatickým olejem.

Hotový krém necháme volně zchladnout a dle potřeby a své fantazie použijeme ke zdobení.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku je kukuřičný puding stravitelný vcelku dobře, ale doporučuji jednodušší zdobení jenom pár oříšky a sušeným ovocem. Též místo karobového datlového krému zvolíme pouze původní čistý datlový med. Burské oříšky v klidu velice pečlivě v ústech rozmělníme pro lepší strávení nebo je vyloučíme, pokud je nesnášíte.

Sdílení

    11 122 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. ipaletova Odpovědět
      Dobrý večer paní Alenko, tak jsem dnes dostala chuť na něco sladkého a rozhodla jsem se připravit si tento puding. Jelikož jsem neměla arašídy, jen vlašské a lískové ořechy, tak jsem je půl na půl namlela najemno a místo čisté fruktozy jsem měla jen fruktozu s vanilkou, tak jsem ji použila. Ovšem ničemu to nevadilo, jelikož výsledná chuť pudinku s vlašskými a lískovými ořechy a s vanilkovou příchutí byla naprosto vynikající. Ještě mám druhou část přichystanou k zítřejší snídani a už se na pudink moc těším. Takže děkuji za další skvělý recept. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Tak to je fajn, paní Ivanko, stejně od arašídů poněkud ustupuji, mnoho receptů s nimi asi již nevymyslím, ale ty uvedené ponechám, třebas jen pro tu inspiraci. Arašídy totiž mohou obsahovat tropické plísně, které se cestováním k nám a různým skladováním mohou rozvinout. Viditelné moc nejsou, ale z nich pak pochází různé alergie. Z toho důvodu vnímám jako lepší přímo výše uvedený arašídový krém z oříšků, který je vyroben na místě, kde se arašídy pěstují. Ten je k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Kukuřičný puding s vlašskými i lískovými oříšky musí být skvělý. Přeji hezký večer. Alemari
    2. Martina Odpovědět
      Krásný dobrý den Alenko, ráda bych se zeptala zda by místo kukuřičné mouky šla mouka třeba rýžová? Nebo gustin? Děkuji za odpověď Martina
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím milá Martino :-). No, už to nebude puding kukuřičný, ale rýžový ...něco na tento způsob, ale proč ne? :-) Jistě, i přímo škrob můžete dát, pudingové prášky vlastně nejsou nic jiného, ale tady aspoň víte, co tam dáváte... :-)
    3. Domča Odpovědět
      Luxusní i když jsem neměla kukuřičnou mouku a místo ní jsem dala pohankovou a místo fruktózy med ..... snědeno ještě za tepla, nedalo se čekat :-)
      • Alemari Odpovědět
        :-) Tak to mě těší, milá Domčo. Moc... Děkuji.
    4. zuzana Odpovědět
      Dobrý den, Váš web navštěvují velmi často a ráda z něj čerpám inspirací pro vaření. Je tu dost receptů, které bych rada vyzkoušela, ale vždy mě odradí to, když se v použitých surovinách objeví sušený sójový nápoj. K soji nemám dobrý vztah a jako surovině na vaření jí nevěřím. Můžete mi prosím poradit čim nahradit tuto surovinu? S poděkováním a přáním pěkného dne Zuzana
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zuzanko, dobrý den přeji též. Tak to je mi líto, že Vás to odradí. Mé recepty nejsou dogma a lidé si je mohou přizpůsobit dle svých stravovacích názorů a požadavků. Mně osobně sojové mléko nevadí, zas tak často ho nepoužívám, ale určitě je lze nahradit jinými, sušenými obilnými nápoji a někdy přímo tekutými, když je v receptu i voda jako jedna ze surovin, tak to lze jen sečíst..Nemohu určitě vyhovět všem, i když se snažím pomalu své recepty aktualizovat a nahrazovat některé suroviny jinými, více nyní používanými a také se snažím recepty více zevšeobecňovat, aby tam byla volnost výběru co použít. Když jsem recepty v minulých letech tvořila, tak jsem uvedla vždy s upřímností takové složení, které jsme skutečně použila a mám je i několikrát ověřené a vím, že se podaří. Jistě, můžete ledacos vynechat, ale ne vždy jde dát jinou náhradu. Je to recept od receptu jiné. Tekutá mléka lze určitě nahradit kupovanými již hotovými nebo doma připravenými. Sušené nápoje mléčné chuti lze určitě dát jiné. Existují ovesné, rýžové apod. To již bude na Vás. Nemohu vždy garantovat tu chuť, kterou jsem chtěla představit, ale je to jen o tvoření a zkoušení a to přenechám čtenářům :-) Milá Zuzanko, přeji hodně tvůrčích nápadů při obměnách mých receptů a zkoušejte, určitě najdete i lepší řešení, máte-li výhrady k některým mým používaným surovinám. Jsme doopravdy každý jiný...Přeji hodně radosti z Vašeho tvoření a při Vaší kuchařské cestě. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *