
Pro dobré zákusky nemusíme hned utíkat do cukrárny. Stačí zajít do prodejny se zdravou výživou a koupit kvalitní ingredience a vytvořit chutné pohoštění sami doma. Dobře vychlazený kukuřičný arašídový puding, politý karobovým datlovým krémem bude netradičním dezertem vhodným pro chvilku oddechu.
Přípravu pudingu začneme od arašídů. Je-li v obsahu naší spížky již hotový arašídový krém, máme první krok ušetřen. V opačném případě si nejprve namixujeme odvážené množství arašídů co nejvíce na jemno.
Do vyšší nádoby připravíme asi 400 ml sojového nápoje smícháním 40 g sojového „mléka“, které zalijeme nejdříve asi 200 ml teplé vody, rozmícháme lžičkou a pak doplníme studenou vodou do objemu 400 ml. Při tomto postupu se nám nápoj dobře rozpustí a výsledné „mléko“ nebude horké. Do vlahého „mléka“ rozkvedláme jemně mleté arašídy nebo arašídový krém a poté i kukuřičnou hladkou mouku.
Připravujeme-li více porcí naráz, je výhodné použít na rozmíchání přímo mixér. Půjde to o poznání lépe, ale v množství jedné porce se podle mne nevyplatí našpinit si více nádobí :-)
Rozmíchanou tekutinu vlijeme do hrnce a začneme pomalu přihřívat. Současně tekutinou musíme míchat hlavně ode dna, aby začala houstnout rovnoměrně a nevznikly nám v pudingu žmolky. Do vařící pudingové kaše vsypeme fruktózu nebo jiné zvolené sladidlo a puding za stálého míchání povaříme asi 2 minuty. Nakonec jej přivoníme pomerančovým aromatickým olejem a horký vlijeme do vodou vypláchnuté misky.
Puding necháme chladnout nejdříve v místnosti nepřikrytý, aby z něj mohla vlhkost volně odcházet a teprve pak jej přikryjeme a vložíme do ledničky.
Po dokonalém zchladnutí puding z misky vyklopíme na talířek, ozdobíme karobovým datlovým krémem, sekanými arašídy a sušenými nesířenými meruňkami.
To vše raději těsně před podáním, protože puding při delším skladování ve vyklopeném stavu může osychat, krém stékat a výsledné dílo by ztrácelo na vizuální kvalitě.
Karobový datlový krém
Datlový med ochucený karobem a obilným „mlékem“ vytvoří téměř „čokoládový“ krém, který se velice hodí na polévání pudingu. Předem připravený datlový med, dle dříve uvedeného receptu, nalijeme do malého hrnečku, přimícháme lžičkou karob i sušený sojový nápoj a pomalu zahříváme.
Nevaříme, jenom přivedeme za míchání do teplého stavu a vložené ingredience rozpustíme. Nakonec krém „přivoníme“ aromatickým olejem.
Hotový krém necháme volně zchladnout a dle potřeby a své fantazie použijeme ke zdobení.