Kuřecí bylinková směs s rajčátky

3 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:
  • 500–550 g kuřecích prsních řízků
  • 2 lžíce panenského olivového oleje na marinádu
  • 1 lžíce sojové omáčky „Johsen Shoyu“ nebo „Tamari“
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžičky kurkumy
  • trošku šafránu
  • ½ lžičky estragonu
  • ½ lžičky mletého bobkového listu
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 1 rovná lžička saturejky
  • 160 g cibule
  • 50 g česneku
  • 250 g rajčátek „Sherry“ nebo „Baby“
  • 120 g kedlubny
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50–60 g olivového oleje pod cibulku
  • čerstvá nebo mražená pažitka
  • mořská sůl

Kuřecí maso naložené s bylinkami vždy získá lepší vůni i stravitelnost. Kuřecí prsní řízky podélně prokrojíme a pak nakrájíme na úzké proužky, lépe se v marinádě zaleží. V míse promícháme olivový olej, umeocet, sojovou omáčku a všechno uvedené koření.

Připravenou marinádou zalijeme nakrájené a trochu posolené kuřecí maso a dobře ho v marinádě promísíme, aby se obalilo ze všech stran. Necháme naležet alespoň 6 hodin, nejlépe přes noc.

Před vlastní přípravou masa si očistíme a nakrájíme cibuli a česnek. Kedlubnu nakrájíme na menší jemné plátky.

Na olivovém oleji restujeme 2–3 minuty pokrájenou cibulku až zesklovatí. Pak přidáme jemně pokrájený česnek, který jenom asi minutu prohřejeme, aby nezhořkl a přidáme kuřecí maso i s marinádou.

Kuřecí maso opékáme na cibulce a česneku cca 6 minut, až se „zatáhne“ a zesvětlá ze všech stran. K téměř hotovému masu přidáme krájenou kedlubnu a necháme chvíli dusit.

Pak již jenom přidáme na čtvrtky pokrájená malinká rajčátka a vlašské ořechy. Dlouho nedusíme, aby rajčátka zůstala co nejvíc nesloupnutá.

Až se přidaná rajčata s ořechy prohřejí, ukončíme přípravu a hotovou směs posypeme čerstvou nebo mraženou pažitkou, která pěkně kontrastuje se žlutou barvou kuřecího masa.

Podáváme s dušenou rýží. Ten, kdo drží stravu dělenou, si jako přílohu zvolí třeba misku čerstvého čistě zeleninového salátu.

Poznámka: Na oslabenou slinivku jsem jídlo nezkoušela, proto nemohu doporučit. Kdo by přece jenom chtěl ochutnat, tak pak by mohl maso více dusit na vodě než restovat a rajčata přidat sloupnutá a vše dobře provařit. V tomto případě bych nepoužila ani vlašské ořechy na dosycení…Ale přesto raději do diety pro slinivku nezařazuji.

Vždy se snažím jídlo „dotáhnout“ i barevně. Někdy stačí jenom málo, třeba zelená nať, a jídlo získá nejen ještě lepší chuť, ale připoutá i zrak.Vždyť se říká, že „jíme i očima“ :-).

Sdílení

    18 392 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Lucie Odpovědět
      Naprosto vynikající recept! Kde Vy na ty dobrůtky stále chodíte? Já velice ráda zkouším nové recepty a nápady, nicméně málo co je z mé hlavy...
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám milá Lucie. Ale to vůbec nevadí, že se inspirujete jinde. Vždyť stejně každý do toho nakonec vloží něco svého. Minimálně své srdce, když vaří s láskou... Občas se snažím přetvořit jídla z maminčiny staré kuchařky k obrazu svému, ale jinak pro nápady chodím hodně do „boží apatyky“ *. Většinou mi ruku vede to „něco“ . Asi to bude intuice :-). Zdraví Alemari.
    2. Inka Odpovědět
      Milá Alemari, díky za tento skvělý recept! Kedlubna celé jídlo ještě více ozvláštní a je to fantastické. Taková zeleninka za pár korun, na které jsem vlastně vyrostla, ale teď mě ani nenapadlo ji koupit. Moc díky, jste skvělá!
      • Alemari Odpovědět
        Vám Inko, mnohokráte děkuji za pochvalu. Moc mne potěšilo, že Vás tento recept tak oslovil. Přeji hezký den a zdravím. Alemari
    3. Tereza Odpovědět
      Vynikající recept!! A i když jsem měla menší, poloviční porci, tak jsem byla krásně zasycená a to je správné:-)
      • Alemari Odpovědět
        Těší mne to též. Děkuji Terezko.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *