Kuřecí kousky po asijsku

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit jenom sojovou omáčku  „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:
  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 20 g olivového oleje lisovaného za studena
  • 3 rovné lžičky koření „Wu-Fen“
  • 200 g rajčat
  • 100 g pórku
  • 300 g mladého zelí
  • 40 g česneku
  • 60 g loupaných arašídů
  • 1–2 lžička umeocta
  • sojová omáčka „Johsen Shoyu“, „Tamari“
  • asi 100 ml vody na podlití
  • mořská sůl

Koření Wu-Fen mne dlouho lákalo nejen svým názvem, ale i svou vůní, protože jsem ho měla doma již koupeno a jenom čekalo na svoji příležitost. Použila jsem ho na přípravu marinády na naložení kuřecího masa, které jsem chtěla připravit trochu netradičně s arašídy a se zeleninou.

Kuřecí prsní řízky odblaníme, nakrájíme na proužky nebo plátky, osolíme analožíme do směsi olivového oleje a koření Wu-Fen. Na naložení použijeme jenom 2 lžičky koření, třetí bude na pánev.

Na pánvi na olivovém oleji nejdříve orestujeme arašídy, které dáme stranou, nejlépe přímo pryč z pánve. Na zbylém oleji restujeme zeleninu a maso v následujícím pořadí. Nejdříve na půlkolečka pokrájený pórek a česnek na plátky. Ten jenom krátce. Přidáme naložené maso a restujeme ho za promíchávání a obracení až se „zatáhne“ ze všech stran.

Přidáme najemno pokrájené nebo nakrouhané mladé zelí, pokapeme sojovou omáčkou a přidáme třetí lžičku koření Wu-Fen. Chvíli dusíme bez podlití, protože zelí pouští šťávu. Trochu podlijeme, okyselíme umeoctem a dusíme do měkka. Ochutnáme a případně trochu dosolíme. V závěru přidáme nakrájená rajčata a pak dusíme už jen krátce, aby se nám pokud možno „nesvlékla“ ze slupek. A na úplný závěr přimícháme orestované arašídy.

Vhodnou přílohou bude dušená rýže parboiled, ale byly by dobré také třeba čínské nudle, krátce opečené.

Poznámka: Při přípravě tohoto pokrmu jsem záměrně nepoužila další koření, protože již koření Wu-fen je směs koření. Obsahuje zázvor, hřebíček, šafrán, kurkumu a skořici. Potřebovala jsem otestovat jeho vliv na chuť pokrmu a dle reakce mých synů nemělo jídlo chybu.

Mám vypozorováno, že koření se jinak chová při naložení, to vstupuje do masa a trochu jiné esence uvolňuje při použití přímo při restování. Tyto způsoby použití koření je dobré kombinovat.

Pro oslabenou slinivku jsem jídlo nezkoušela a ani na to nepomýšlela, i když to vonělo moc lákavě

Sdílení

    12 014 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *