Kuřecí kousky se špenátem

4 porce

Ingredence:
  • cca 550 g prsních kuřecích řízků
  • 1 lžíce olivového oleje „extra virgin“
  • 1 lžíce sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce umeocta
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 balíček mraženého špenátu (400 g)
  • 150 g sýru „Eidam 30%“
  • ½ lžičky estragonu
  • 2 celá vejce
  • 50 g ovesného nápoje „Oves Milk“ + 30 ml teplé vody
  • 20 g oloupaných mandlí
  • 2 lžičky sušeného česneku (granulátu) nebo 30 g syrového česneku
  • 150 g cibule
  • olivový olej pod cibulku
  • mořská sůl
  • vařené brambory na přílohu
  • zelenina na ozdobu

Zapečené kuřecí maso se špenátem zařadili moji synové okamžitě mezi preferované pokrmy a tak si dovolím toto jídlo představit i vám. Možná na něm není zase tolik nového, ale chuťově je tato kombinace prý velice zdařilá, obzvlášť chutnají zapečené mandle.

Kuřecí prsní řízky odblaníme a nakrájíme na větší kousky.

Maso osolíme, posypeme saturejkou, muškátovým oříškem, zalijeme olivovým olejem, sojovou omáčkou a umeoctem a necháme pěkně odležet. Klidně i do druhého dne.

Sýr nastrouháme na hrubo a mandle nakrájíme na plátky. Připravíme si husté ovesné „mléko“ a ještě pokrájíme na drobno cibulku. Balíček mraženého špenátu necháme při pokojové teplotě úplně rozmrazit.

Chceme-li použít česnek čerstvý, tak si ho prolisujeme a můžeme začít s vlastní přípravou.

Na trošce olivového oleje zpěníme krájenou cibulku a pak orestujeme kuřecí maso tak, aby se ze všech stran pěkně zatáhlo. Chvíli maso opékáme a tím zkrátíme vlastní dobu pečení v troubě. Maso i s cibulkou navrstvíme do olejem vymazané zapékací misky nebo na menší plech.

V samostatné míse si smícháme rozmrazený špenát s rozšlehanými vejci, strouhaným sýrem a ovesným mlékem. Ochutíme estragonem, trochu osolíme a přidáme česnek, sušený nebo syrový.

Touto hustou špenátovo-sýrovou omáčkou přelijeme kuřecí maso a povrch posypeme pokrájenými mandlemi.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme prvních 10 minut při 200°C.Dalších 10 minut již teplotu zvedneme na 250°C a při této teplotě maso se špenátem dopečeme. Celková doba pečení bude asi 30–35 minut.

Ke kuřecím kouskům se špenátem podáváme brambory, posypané petrželkou a čerstvou zeleninu.

Poznámka: Osobně jsem na oslabenou slinivku nezkoušela a také nemám odvahu, vzhledem k obsahu pikantního česneku. Jinak je tento pokrm ale vhodný též pro bezlepkovou dietu.

Sdílení

    55 424 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. lucka.sun Odpovědět
      Výborné...jak můj malý nejí špenát, tak tady se dožadoval přidat...bohužel nezbylo :-). Díky za inspiraci Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší, milá Lucko...
    2. Tereza Odpovědět
      Včera jsem byla nakoupit ve zdravé výživě nové zásoby a hned jsem se pustila do nového receptu, od základky nesnáším špenát - blok asi z jídelny, ale na tento recept jsem se těšila a je VYNIKAJÍCÍ!!! Mám radost, že mám nové inspirace na zdravá jídla. Takže moc děkuji za tyto stránky, spoustu receptů a budu se těšit na další.:-) Tereza
      • Alemari Odpovědět
        Milá Terezko, tak to mě těší, že jste si pochutnala. Děkuji za komentář a srdečně zdravím. Alemari
    3. Veronika Odpovědět
      Moc výborné jídlo. Máme velkou úrodu špenátu, tak jsem použila nižborský listový a moc jsme si pochutnali. Nehledě na tom, že špenát obsahuje vápník, který se snažím různými způsoby do jídla dostat (mléčné výrobky totiž u nás moc nejedou) ...
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za sdílení, milá Veroniko. Co se týče vápníku, zkuste třebas makové mléko . Je výborným zdrojem organického vápníku a lze jej použít přímo nebo i na dezert. Přeji pěkný den. Alemari
        • Veronika Odpovědět
          Přeji pěkný den, makové mléko je naše oblíbené současně s mandlovým. Máme mlékovar, takže střídáme i s mlékem sojovým, ovesným, rýžovým. Mohu vřele doporučit. Veronika
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji milá Veroniko. Je vidět, že žijete doopravdy velice zdravě a jste již znalá, tak se omlouvám za nevyžádané rady :-) Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *