Kuřecí polévka s kuskusem

2 porce

Ingredience:
  • 500 g křídel z kuřat
  • 1,5 l studené vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 4–5 bobkových listů
  • 2 rovné lžičky mořské soli
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 2 střední cibule (cca 180 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g kuskusu
  • 2 lžičky panenského řepkového oleje BIO
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • nať čerstvé petrželky

Polévka z kuřecích křídel vám asi není neznámá. Tato se však bude trochu lišit zavářkou. Jako nejrychlejší variantu zavářky jsem zvolila kuskus. Polévka je určena pro ty, co jedí maso a také současně ještě nedrží dělenou stravu, ale je svou podstatou velmi dietní, šetřící a i posilující.

Kuřecí křídla omyjeme a vložíme do studené vody.

Přidáme sůl, mletý kmín, pár kuliček nového koření, něco bobkových listů, česnek a cibuli nakrájenou na čtvrtky.

Přivedeme vše k varu a od varu vaříme 40 minut. Vaříme pomalým varem, nejdříve chvíli bez pokličky, aby mohly bílkoviny vypěnit a polévka nám „neutekla“ z hrnce.

Pak var zmírníme a dál vaříme přikryté. V závěru varu dochutíme polévkovým kořením bez glutamanu. Vývar scedíme a do horkého přisypeme kuskus.

Uvařená křídla necháme prochladnout a jakmile to jde, sloupneme z nich kůži a obereme libové maso. Maso raději ještě překrájíme, abychom se přesvědčili, že neobsahuje nějakou drobnou kost, která mohla uniknout našim prstům a zraku. Kousky masa vložíme zpět do polévky. Scezenou cibuli také pokrájíme a vrátíme do polévky a rovněž uvařený česnek. Ten nejdříve nožem rozetřeme na prkénku. Jde to velmi snadno.

Je–li polévka málo teplá, trochu ji přihřejeme a omastíme řepkovým nebo jakýmkoliv jiným panenským olejem pro doplnění kvalitních tuků.

Hotovou zpestříme čerstvou sekanou petrželovou natí a podáváme.

Poznámka: Vždy když chceme z masa připravit polévku, vkládáme je do studené vody, aby se mohly všechny minerály z masa vyvařit postupným ohřevem do vývaru. Chceme-li však maso uvařit na přílohu nebo do zeleninového salátu, vkládáme je vždy do vody vařící a osolené. Tím se povrchové bílkoviny srazí a chuťové látky a i velká část minerálních látek zůstanou uzavřeny v mase a maso je pak chutnější.

Tuto polévku vařím občas synům a považuji ji pro ně za výživnou. Mají ji moc rádi a vždy ji hned preferují před jakýmkoliv dalším jídlem. Jsou jí dvě velké porce, ale možná i čtyři menší. To nedovedu odhadnout. U nás se o ni podělí dva a většinou je hned snědena. :-)

Já osobně stravu dělím a ani maso již moc nejím a tak se na konzumaci nepodílím. Myslím si však, že bez kuskusu a třeba se společně vařenou jakoukoliv zeleninou by byla polévka dobře stravitelná i při oslabené slinivce.

Sdílení

    15 801 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *