Dietní kuřecí řízky, ztracené v zeleninové omáčce, s vařenými bramborami, mohou vyhovovat nejen lidem s oslabenou slinivkou. Odlehčené jídlo prospěje i těm, co se chtějí stravovat zdravěji. Kuřecí řízky omyjeme, osušíme, posolíme a naložíme do marinády.
Tu připravíme z olivového oleje, umeocta, koření „Horalky“, trochu sojové omáčky Tamari, saturejky a mletého bobkového listu. V marinádě maso necháme odležet alespoň 6 hodin.
Připravíme si pekáč, který vymastíme olivovým olejem, poklademe nahrubo pokrájenou cibulí i zeleninou.
Zeleninu proložíme ještě celými bobkovými listy a posypeme mletým novým kořením, abychom pak pracně nemuseli hledat kuličky.
Na zeleninu položíme marinované kuřecí řízky včetně zbylé marinády.
Vše podlijeme vodou do výše masa tak, aby zelenina byla ponořena a maso tak napůl, a dáme péci do vyhřáté trouby. Přikryjeme alobalem nebo horním dílem pekáče a pečeme, spíš dusíme, při 250–300°C asi 1 hodinu.
Po 20 minutách vždy kontrolujeme a dle potřeby ještě mírně podlijeme vodou. Na závěr maso necháme péci asi 15 minut odkryté, aby se vody víc odpařila.
Upečené maso vyjmeme a zeleninu se šťávou po vyjmutí bobkového listu rozmixujeme na omáčku. Již nezahušťujeme, protože omáčka by měla být hustá dost. Kuřecí řízky vložíme zpět do omáčky a servírujeme.
Jako přílohu podáváme uvařené brambory. Na talíři maso obložíme naloženou červenou řepou v umeoctu a jako salát se bude hodit třeba míchaný zeleninový salát.