
Vyzkoušejte jemné rizoto. Začneme přípravou masa. Kuřecí filety nebo řízky nakrájíme na kousky a posolíme. Pak je naložíme do marinády, kterou připravíme z olivového oleje, umeocta, sojové omáčky, koření curry a saturejky.
Maso dáme nejlépe na 6–8 hodin odležet do chladu.
S předstihem před vlastním tepelným zpracováním masa si uvaříme rýži parboiled. 200 g rýže dobře promyjeme a zalijeme 500 ml vody. Osolíme a dáme pomalu vařit.
Mám vyzkoušeno, že až se voda vyvaří, je většinou rýže už měkká. Není potřeba vůbec míchat. V závěru ji přikryjeme a dáme do peřin, aby vydržela teplá a taky ještě „došla“.
Cibuli si nakrájíme na jemno a česnek na plátky. Na olivovém oleji zpěníme nejdřív cibuli, pak přidáme česnek a červenou papriku s trochou kurkumy. Krátce vše restujeme a vložíme marinované kousky kuřecího masa i s marinádou. Jakmile je maso orestováno ze všech stran, podlijeme ho vodou, přidáme mražený hrášek a dusíme vše do měkka.
Při dušení musíme hlídat a přilévat vodu, abychom zabránili připečení ke dnu. Nepodléváme mnoho, jen tolik, aby bylo maso s hráškem lehce ponořené. Šťávu nezahušťujeme.
Nakonec do měkkého masa s hráškem přidáme uvařenou rýži. Vše zlehka promísíme a servírujeme se zeleninovou oblohou.