Kuřecí sekaná s estragonem

4-6 porcí

Ingredence:

Do sekané:

  • 750 g mletého kuřecího masa
  • 80 g česneku
  • 200 g cibule
  • 20 g panenského olivového oleje
  • 2 celá vejce
  • 50 g kukuřičné strouhanky
  • 70 g hladké pohankové nebo kukuřičné mouky
  • 2 rovné lžičky mořské soli
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • 1 vrchovatá lžičky libečku
  • ½ lžičky saturejky
  • ½ lžičky estragonu
  • 3 polévkové lžíce krájené petrželky
  • 50 g slaniny pro vůni

Příloha:

  • mrkev
  • brambory
  • pórek

Aby to nevypadalo, že se maso v naší rodině téměř nejí, tak vám představím jeden recept na sekanou, kterou jsem dle mého soudu obohatila o jiné suroviny a možná i vylepšila. Zvolená mouka a strouhanka činí tuto sekanou i bezlepkovým pokrmem, ale chuti jí to neubírá, ba naopak.

Místo směsi hovězího a vepřového masa, které se na sekanou běžně používá, jsem použila maso kuřecí. Protože jsem měla v lednici jenom kuřecí řízky, tak jsme namleli na masovém strojku toto maso, ale určitě by šla sekaná připravit i z masa z jiné části kuřete.

Mleté maso vložíme do mísy a přidáme jemně krájenou cibulku a rozetřený česnek. Maso posolíme a posypeme uvedeným kořením a polijeme olivovým olejem. Z koření je nejaromatičtější saturejka a estragon, proto dáme jenom po půl lžičkách. Saturejka je zde místo pepře a sušený estragon pro výraznost.

Pak do masa přidáme hladkou pohankovou nebo kukuřičnou mouku a posypeme kukuřičnou strouhankou. Do mísy rozklepeme vajíčka a vše bohatě zasypeme čerstvou nebo mraženou petrželovou natí.

Důležitá část přípravy nastane právě nyní a tou je dobré promíchání.

Vařečkou nebo rukou, jak jsme zvyklí. Můžeme samozřejmě promíchávat sekanou postupně, jak přidáváme jednotlivě ingredience, ale já volím raději způsob, kdy vše zamíchám až na konec. Především z toho důvodu, že vím, co jsem již přidala a co ne. Takto to alespoň vidím a i cítím… :-)

Masitou směsí vyplníme předem vymazaný pekáček nebo zapékací mísu a na povrchu ji ozdobně poklademe nakrájenou slaninou. Pekáček nebo mísu přikryjeme alobalem, nemáme-li horní stranu, a takto připravenou sekanou vložíme do předem dobře vyhřáté trouby.

Sekanou pečeme asi 20 minut při teplotě 250–270°C a pak troubu zmírníme cca na 220°C. Za dalších 20 minut, kdy již sekaná bude odstupovat od okrajů pekáče nebo misky, ji podlijeme asi 100–150 ml vody. Vodou polijeme i povrch a pak obvod pekáčku a dáme dále péci.

Dopékáme ještě 20 minut a pak sejmeme alobal. Necháme ještě chvíli „zezlátnout“ slaninu a kůrčičku.

Upečenou sekanou naporcujeme, přidáme přílohy a podáváme. Jako vhodné doplnění zvolíme dušenou mrkev a vařené brambory, posypané pórkem, trochu čerstvé zeleniny v podobě krájeného čínského zelí, a na talíř též přikápneme lžičku hořčice.

Poznámka: Moje maminka dávala do sekané slaninu nakrájenou. Na slanině opekla krájenou housku a vše zalila nakonec mlékem a takto to přidala do sekané… Nevidím tento krok jako moc šťastný do zdravé stravy a tak jsem ho úplně vyloučila. Slaninou šetřím, dávám ji jenom pro vůni a na ozdobu na povrch sekané, tak jak je vidět z dalšího fota.

Místo strouhanky a rohlíků jsem použila kukuřičnou strouhanku a místo bílé mouky mouku pohankovou.

Chceme-li mít sekanou více nakypřenou, tak z vajec oddělíme bílky a našleháme z nich sníh. Žloutky dáme do mletého masa a vše velice dobře promícháme. Nakonec jen lehce vmícháme ušlehané bílky a sekanou navrstvíme do předem vymazaného pekáčku. Další postup je stejný.

Tento pokrm neobsahuje mnoho tuku a mohl by být vhodný i pro oslabenou slinivku, ale nemohu jej doporučit, protože jsem jej neověřovala na svém těle. Určitě bude ale splňovat podmínky nejen diety bezlepkové, ale i diety s vyloučením mléčné bílkoviny a mléčného cukru.

Sdílení

    19 178 zobrazení článku
    O autorce
    3 komentáře
    1. sweettweety Odpovědět
      Tento recept jsem zkusila minulý týden, trochu jsem se bála, aby to díky kuřecímu masu nebylo sušší, ale povedlo se dobře a chutnalo kupodivu všem :) Děkuji Alemari za skvělé recepty. H.
    2. Magda Odpovědět
      Tento recept dělám už podruhé a chutná celé rodině, proto se k němu vracím. Je to chutná a zdravější varianta od "klasické" tučné sekané. Není suchá a je dobře ochucená. Děkuji Alemari za recept!
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší, milá paní Magdo, že Vám i Vaší rodině chutná. Děkuji moc za komentář. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *