Kuřecí špízy s oblohou

2-3 porce | Moje oslabená slinivka již tento pokrm párkrát zvládla, ale bez papriky, kukuřice a hrášku.

Ingredience:
  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • panenský olivový olej
  • česnek
  • cibule
  • červená paprika
  • koření „pašerák“, saturejka, červená paprika, curry, oregano, bazalka, popř. šafrán a rozmarýn
  • 100g anglické slaniny
  • mořská sůl
  • trochu sojové omáčky „Tamari“

Obloha:

  • ½ sáčku mražené kukuřice (asi 150 g)
  • ½ sáčku mraženého hrášku (asi 150 g – v létě čerstvý)
  • strouhaná mrkev
  • ½ menší hlávky bílého zelí
  • 2 rajčata
  • 1 červená paprika
  • kousek pórku
  • citrónová šťáva
  • trošku sušeného kopru

Kuřecí řízky nakrájíme na větší kousky, osolíme a v misce zakápneme sojovou omáčkou Tamari, olivovým olejem a promícháme, aby se olejem kousky obalily. Okořeníme kořením dle chuti. Je dobré užít alespoň čtyři druhy koření. Maso necháme v chladu asi dvě hodiny marinovat.

Pak napichujeme kousky kuřecího masa na ostré dřevěné špejle střídavě s cibulí, česnekem, slaninou a červenou paprikou.

Každý špíz zabalíme samostatně do alobalu, který na vnitřní straně vymastíme olivovým olejem. Připravené špízy pokládáme na plech a pečeme v horké troubě do měkka asi 20–30 minut. Musíme hlídat a zkontrolovat tak, že jeden rozbalíme.

Při pečení si připravíme oblohu. Kukuřici uvaříme ve slané vodě a zchladíme.Hrášek pouze rozmrazíme nebo použijeme čerstvý. Mrkev nastrouháme na jemno.

Bílé zelí nakrouháme, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a ochutíme koprem. Rajčata a papriku nakrájíme.

Pórek nakrájíme na kolečka. Na talíře připravíme oblohu a k ní jen položíme upečené špízy, které pokapeme šťávou, zachycenou v alobalu.

Poznámka: Koření dávám na maso trochu od každého druhu a vznikne velice zajímavá chuť. Jako přílohu lze podat dušenou rýži, zelenina je však plně dostačující. Podáváme-li rýži, pak na dvě porce postačí i menší množství masa (cca 400 g).

Maso pouze se zeleninou splňuje i zásadu dělené stravy. Myslím si, že takový zeleninový talíř s masem stráví všichni.

Párkrát jsem toto jídlo také vyzkoušela a má slinivka ho zvládla. Je to asi jediný masitý pokrm, který je totiž pečený ve vlastní šťávě, a lze si vybrat i co do špízu s masem prostřídám. Papriku si tam nedávám, za to si přibalím do alobalu ještě i kořenovou zeleninu, jako mrkev a petržel.

Sdílení

    21 752 zobrazení článku
    O autorce
    Jeden komentář
    1. Anonymní Odpovědět
      Skvělý recept, dneska děláme k obědu.. :))

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *