Kvásková vánočka bez vajec

1 středně velká vánočka | Při oslabené slinivce můžeme dva až tři přířezy, pokud ji máme v klidovém období. A jíst v klidu a dobře kousat, přec jen jsou tam i oříšky a mandle.

Ingredience:

1. krok – 1 den večer v 20:00hod

  • 80 g aktivovaného žitného kvásku
  • 80 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 ml vlažné vody

2. krok – 2. den ráno v 10:00

  • 40 g sušeného rýžového nápoj „Zajíc“+ 250 ml teplé vody nebo cca 280-300 ml rýžového nápoje tekutého
  • 60 g medu (popř. rýžový sirup)
  • 30 g panenského slunečnicového (sezamového) oleje
  • 170 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 20 g ovesná vláknina s lecitinem (stačí i na jemno namixované a přesáté ovesné vločky)
  • ¼ lžičky kurkumy pro barvu
  • 7–10 g hladké kukuřičné mouky (1 rovná polévková lžíce)
  • 2 špetky mořské soli

3. krok cca ve 12 :30

  • 170 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 30 g sekaných vlašských ořechů
  • 20 g sekaných oloupaných mandlí
  • 20 g nesířených rozinek
  • 15 g krájených sušených datlí
  • 70-100 g hladké špaldové mouky na vyvalování dílů vánočky
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

4. krok po nakynutí

  • trochu tekutého obilného „mléka“ na potření
  • 40–50 g vlašských ořechů na povrch

Vzhledem k aktuálnosti tématu o celozrnných kváskových vánočkách vám chci ještě ukázat postup, jak upéci vánočku i bez vajec, tedy přesněji, bez žloutků. Má sice mírně odlišný vzhled, je nižší, ale chutí to vynahrazuje a může obohatit sváteční stůl i makrobiotikům.

Podstatná část ingrediencí je stejná nebo obdobná jako u prvně uvedeného receptu, bude se však lišit množství, jelikož jsem chtěla docílit menší vánočku, která by mi „nevylezla“ při pečení z plechu :-)

1. krok

Z dříve připraveného kvásku, vody a mouky umícháme startovací těstíčko a pak jej necháme v teple přikryté utěrkou do druhého dne vzejít. Do rána prokvasí a stane se základem pro těsto.

2. krok

Ráno přemístíme připravený kvásek do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody, ve které jsme rozpustili sušený rýžový nápoj, dvě špetky soli a med.

Do naředěného základu přimícháme další mouku, místo žloutku těsto obarvíme kurkumou a přidáme kukuřičnou mouku a trochu ovesné vlákniny s lecitinem, vše z prodejny zdravé výživy. Dále pak kvalitní panenský olej a vše dobře promísíme metlou. Naředěné a přikrmené těsto necháme dál odpočívat, aby mohlo probíhat kvašení. Nemáme-li ovesnou vlákninu, můžeme namixovat trochu ovesných vloček na kávomlýnku a přesát. Vzniklou jemnou moučku použijeme. Je to dobré pro vázání vlhkosti.

V teplém prostředí možná již po 2,5 hodinách bude těsto prokvašeno. Doba je pouze orientační, protože podle teploty v místnosti může tento krok trvat i 3-3,5 hodiny. Předehřejeme si mezitím troubu a připravíme plech, který vyložíme papírem na pečení.

V 3. kroku

do těsta přidáme dalších 170 g špaldové mouky, čímž se těsto dostatečně zahustí a dále rozinky, pokrájené datle, nasekané mandle a vlašské ořechy a v závěru vše přivoníme aromatickým citrónovým olejem Just, máme-li. Je to zdravější náhrada strouhané citrónové kůry.

Těsto hnětačem dobře prohněteme. S ničím dále nečekáme a hned je vyklopíme na vál, kde si nasypeme 70 g špaldové mouky. Vál dostatečně pomoučíme a těsto posypeme také, aby se nechytalo k našim rukám. Jemným obracením a propracováváním, viz postup v článku, těsto zpracujeme a připravíme k dělení.

Z těsta uválíme velký bochník, který zpracujeme na silný válec. Z válce nakrájíme 8 kousků. Každý kousek před pletením rozválíme na váleček a pak upleteme ze čtyř dílů spodní vrstvu, ze tří prostředí vrstvu a poslední díl rozdělíme na dva, které jen smotáme kolem sebe a vložíme nahoru.

Upletené vrstvy vánočky klademe postupně přímo na plech na připravený papír, kde upletenou vánočku necháme ještě půl hodiny kynout. Opět více kynout nedoporučuji, i tato vánočka má tendenci kynout spíš do šířky, a protože je bez žloutků, ještě více. Navíc nám nějakou dobu bude trvat i její upletení a při tom těsto také „pracuje“ :-)

4. krok

Zatím, co vánočka bude kynout, tak si předehřejeme troubu na 200–210°C. Povrch vánočky před pečením opatrně svlažíme nějakým obilným nápojem a do záhybů vtlačíme kousky vlašských ořechů.

Připravenou vánočku vložíme do předehřáté trouby k pečení. Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí a tak ze začátku teplotu ke 200°C ponecháme asi 10 minut. Pak ji určitě již snížíme a udržujeme mezi 170–180°C. Pečeme celkem asi 1 hodinu, počítaje i se zapečením a kontrolujeme propečení vpichem dřevěnou špejlí.

Upečenou vánočku krájíme až po dobrém vychladnutí, lépe i druhý den. Chceme-li ji mít více sváteční, posypeme ji nebo jakoby „pocukrujeme“před podáním i krájením sušeným ovesným nápojem Oves Milk.

Moji milí čtenáři a následovníci v „kuchtění“ :-), když ještě dnes večer zaděláte na startovací těsto, tak jako já, určitě zvládnete nějakou tuto tradiční, ale v mnoha směrech zdravější vánočku, zítra upéci.

Bude to právě včas, abyste ji mohli podat na Štědrý den.

Přeji vám všem, aby se povedla. Alemari

Poznámka: Celozrnnou kváskovou vánočku bez vajec jsem odzkoušela zatím jen jednou, ale cesta je to schůdná. Vydávám ji spíš na přání některých makrobiotiků, kteří se na ni třeba těší. Je proto možné, že recept může mít ještě nějaké drobné „mouchy“ :-)

16 303 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Dominika Odpovědět
    Dobrý den, tak jsem dopekla vánočku podle Vašeho receptu a je báječná! Je z ní sice trochu spíš štola, protože jsem do ní vysypala všechny zbytky oříšků a rozinek od vánoc. Je o to šťavňavtější. Chtěla jsem jen poradit malý tip na vylepšení receptu. Povedlo se mi totiž ve zdravé výživě koupit kvásek špaldový, nikoliv žitný. Je od firmy biovegan. Pokusila jsem ho oživit stejně jako kvásek žitný a povedlo se! Na obalu sice není žádný návod, resp. podle návodu má člověk při pečení přidat droždí, ale to mi přišlo jako nesmysl. Oživování trvalo o něco déle, postupovala jsem sice podle Vašeho návodu, ale ne podle časových údajů, ale podle fází, kterými má kvásek projít. O den později než u žitného kvásku od natural Jihlava se konečně dostavilo bouřlivé kvašení a tak jsem mohla péct. Pointou celého mého příspěvku je, že když jsem dříve pekla vánočku s žitným kváskem, nelíbilo se mi, že je trochu nakyslá od kvásku. A po prvním ochutnání vánočky z kvásku špaldového musím říct, že to stálo za to. Nakyslost je pryč! A vánočka je krásně kyprá. :o) Děkuji za krásné recepty, které mě podněcují k dobrodružstvím v kuchyni a přeji krásný den Dominika
    • Alemari Odpovědět
      Krásné slunečné ráno přeji. Milá Dominiko, děkuji za komentář a dobrý tip. Jednou jsem si špaldový kvásek připravila sama, je to asi lepší k pšeničné mouce dát přímo pšeničný kvásek, podívám se po něm. Tehdy mi dlouho nevydržel. Pakliže zůstává po žitném kvásku trošku kyselosti, ta mi moc nevadí, tak jsem to zatím neřešila. Ale je dobré, že již výrobci zareagovali...Díky a zdravím. Alemari
  2. dana Odpovědět
    Dobrý den Alemari, chtěla bych se zeptat, zda je v tomto receptu nutná ovesná vláknina s lecitinem? Nejsem schopna ji nikde sehnat.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá dano. Ne, není tam nutná, to jsem jen tak experimentovala a zkoušela co tam mohu dát. Máte pravdu, už ji také nemohu sehnat. Dejte klidně o 20 g více mouky. Zdravím. Alemari
  3. Jana Odpovědět
    Hezký den Alemari, můžu místo zajíce a vody přidat rýžové mléko?Děkuji. Jana
    • Alemari Odpovědět
      Hezký den milá Jano. No to víte, že můžete :-) Už je to tam i doplněno. V druhém receptu jsem to již zmínila...Také to tak nyní dělám. Zdravím. Alemari
  4. Blochova Odpovědět
    Ked pridate do vykvaseneho cesta este 170g muky a neprekvasite, je zbytocne predchadzajuce kvasenie. Zbytok muky nesfermentuje. Je jednoduchsie pouzit obycajne drozdie.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji paní Blochova. Dovolím si s Vámi poněkud nesouhlasit, protože poslední přídavek mouky také kvasí a to již v upletené vánočce, půl až jednu hodinu ještě na plechu. Jak to píšu v popisu postupu. Sice delší kynutí než půl hodiny v závěru nedoporučuji, protože se vánočka začne roztahovat do šíře, ale chcete-li ji mít prokvašenou více, je to jen na Vás. Postupný přídavek mouky zajistí kvasinkám čerstvější škrob z mouky, který mohou prokvasit. Kynutí pomocí kvásku není určitě zbytečné kynutí, protože se jedná o zdravější kynutí než s kvasnicemi. Ty totiž neodstraňuji z mouky kyselinu fytovou, která tělu pak ve výsledku odnímá minerální látky a váže je do nerozpustných fytátů...V tom je ten zásadní rozdíl, tady neřešíme poréznost výsledného pečiva, ta je i tímto pomalejším způsobem kynutí zajištěna. Viz mé informace v článku zde ... Sice je možné, že poslední přídavek nebude na 100 % prokvašen, ale i tak je ten podíl mouky, ze které není odstraněna kyselina fytová, dalece menší než při použití kvasnic. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*