
Vzhledem k aktuálnosti tématu o celozrnných kváskových vánočkách vám chci ještě ukázat postup, jak upéci vánočku i bez vajec, tedy přesněji, bez žloutků. Má sice mírně odlišný vzhled, je nižší, ale chutí to vynahrazuje a může obohatit sváteční stůl i makrobiotikům.
Podstatná část ingrediencí je stejná nebo obdobná jako u prvně uvedeného receptu, bude se však lišit množství, jelikož jsem chtěla docílit menší vánočku, která by mi „nevylezla“ při pečení z plechu :-)
1. krok
Z dříve připraveného kvásku, vody a mouky umícháme startovací těstíčko a pak jej necháme v teple přikryté utěrkou do druhého dne vzejít. Do rána prokvasí a stane se základem pro těsto.
2. krok
Ráno přemístíme připravený kvásek do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody, ve které jsme rozpustili sušený rýžový nápoj, dvě špetky soli a med.
Do naředěného základu přimícháme další mouku, místo žloutku těsto obarvíme kurkumou a přidáme kukuřičnou mouku a trochu ovesné vlákniny s lecitinem, vše z prodejny zdravé výživy. Dále pak kvalitní panenský olej a vše dobře promísíme metlou. Naředěné a přikrmené těsto necháme dál odpočívat, aby mohlo probíhat kvašení. Nemáme-li ovesnou vlákninu, můžeme namixovat trochu ovesných vloček na kávomlýnku a přesát. Vzniklou jemnou moučku použijeme. Je to dobré pro vázání vlhkosti.
V teplém prostředí možná již po 2,5 hodinách bude těsto prokvašeno. Doba je pouze orientační, protože podle teploty v místnosti může tento krok trvat i 3-3,5 hodiny. Předehřejeme si mezitím troubu a připravíme plech, který vyložíme papírem na pečení.
V 3. kroku
do těsta přidáme dalších 170 g špaldové mouky, čímž se těsto dostatečně zahustí a dále rozinky, pokrájené datle, nasekané mandle a vlašské ořechy a v závěru vše přivoníme aromatickým citrónovým olejem Just, máme-li. Je to zdravější náhrada strouhané citrónové kůry.
Těsto hnětačem dobře prohněteme. S ničím dále nečekáme a hned je vyklopíme na vál, kde si nasypeme 70 g špaldové mouky. Vál dostatečně pomoučíme a těsto posypeme také, aby se nechytalo k našim rukám. Jemným obracením a propracováváním, viz postup v článku, těsto zpracujeme a připravíme k dělení.
Z těsta uválíme velký bochník, který zpracujeme na silný válec. Z válce nakrájíme 8 kousků. Každý kousek před pletením rozválíme na váleček a pak upleteme ze čtyř dílů spodní vrstvu, ze tří prostředí vrstvu a poslední díl rozdělíme na dva, které jen smotáme kolem sebe a vložíme nahoru.
Upletené vrstvy vánočky klademe postupně přímo na plech na připravený papír, kde upletenou vánočku necháme ještě půl hodiny kynout. Opět více kynout nedoporučuji, i tato vánočka má tendenci kynout spíš do šířky, a protože je bez žloutků, ještě více. Navíc nám nějakou dobu bude trvat i její upletení a při tom těsto také „pracuje“ :-)
4. krok
Zatím, co vánočka bude kynout, tak si předehřejeme troubu na 200–210°C. Povrch vánočky před pečením opatrně svlažíme nějakým obilným nápojem a do záhybů vtlačíme kousky vlašských ořechů.
Připravenou vánočku vložíme do předehřáté trouby k pečení. Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí a tak ze začátku teplotu ke 200°C ponecháme asi 10 minut. Pak ji určitě již snížíme a udržujeme mezi 170–180°C. Pečeme celkem asi 1 hodinu, počítaje i se zapečením a kontrolujeme propečení vpichem dřevěnou špejlí.
Upečenou vánočku krájíme až po dobrém vychladnutí, lépe i druhý den. Chceme-li ji mít více sváteční, posypeme ji nebo jakoby „pocukrujeme“před podáním i krájením sušeným ovesným nápojem Oves Milk.
Moji milí čtenáři a následovníci v „kuchtění“ :-), když ještě dnes večer zaděláte na startovací těsto, tak jako já, určitě zvládnete nějakou tuto tradiční, ale v mnoha směrech zdravější vánočku, zítra upéci.
Bude to právě včas, abyste ji mohli podat na Štědrý den.
Přeji vám všem, aby se povedla. Alemari