
Po delším ověřování jsem se dopracovala k receptu na kváskový chléb, který zvládnete již v jednom dni, pouze budete potřebovat více kvásku. Abych ho odlišila od chlebů předešlých, otiskla jsem na něj srdíčka a tak dostal podle nich svůj název :-)
Začínáme tedy ráno tím, že si vyndáme již dříve udělaný kvásek z ledničky a necháme ho v kuchyni vytemperovat. To dělám většinou hned jak vstanu a kolem 9 hodiny je již kvásek při pokojové teplotě. Kdo je na mém webu poprvé a ještě neví, kde kvásek vzít, musí začít od začátku a přečíst si nejdříve článek Jak začít s pečením kváskového pečiva, kde je přesně uvedeno, jak se ke kvásku dostaneme.
V 1. kroku připravíme z uvedených množství kvásku, mouky a vody základ na těsto, které dobře v míse provzdušníme a promísíme a necháme ho přikryté utěrkou kynout.
V 2. kroku, kterým pokračujeme asi tak za 4 až 4,5 hodiny přidáme nejdříve sůl, koření a semínka jak vcelku, to ta slunečnicová, tak namixovaná lněná, která pak dodají pečivu vláčnost a způsobí, že déle vydrží měkké. Vše dobře promícháme a nyní teprve přidáme mouky, které zapracujeme do těsta. Tímto postupem docílíme stejnoměrného rozmíchání soli a koření, se současným přídavkem mouky by to šlo hůř. Moukou pak zahustíme hned jak rozmícháme sůl a koření.
Chceme-li chléb jen čistě žitný, dáme pouze mouku žitnou ( cca 280 g), jinak ji namícháme ze dvou druhů tak jak jsem uvedla. Těsto dobře rozmícháme, setřeme ze stěn stěrkou a poprášíme mouku. Na vál si také dáme mouku a těsto z mísy vyklopíme pomocí stěrky na vál, poprášený moukou. Místa na těstě, která jsou lepivá ,dodatečně také poprášíme moukou. Poté pomoučenýma rukama vytvoříme prohnětením bochník, do kterého při rychlém hnětení zapracujeme zbylou moukou na vále a pak těsto upravené v bochník vložíme do vymazané formy nebo na pečící papír na menší plech, kde získá oporu při kynutí. Já použila plech čtvercového tvaru o rozměrech 20 x 20 cm.
Při práci musíme mít doopravdy dobře pomoučené ruce a pracujeme rychle, protože těsto nám pod rukama kyne dál :-) a museli bychom přidávat další mouku. Což sice není na škodu, ale chléb by byl pak méně pórovitý a více hutný. I s více moukou však také nakyne, ale bude kynout déle.
Připravený chléb ve formě nebo na plechu potřeme na povrchu olejem nebo vodou, aby se při dalším kynutí a pak pečení moc nepotrhal. Potření olejem nebo tukem udělá při pečení na povrchu měkkou kůrku.
Chléb necháme nakynout až skoro vyplní formu do krajů a pak jej dáme do předehřáté trouby péci. Kynutí bochníku před samotným pečením trvá minimálně 1 hodinu, spíš tak 1,5 hodiny. Více není potřeba, chléb by mohl překynout a těsto by pak v troubě kleslo. Před kynutím chléb ozdobně nakrojíme srdíčky nebo i jinými tvary, to již bude záležet na vaší fantazii :-)
Plech s nakynutým chlebem vložíme do trouby předehřáté na cca 190-200 °C, ale po počátečním prohřátí těsta a zapečení, zhruba tak po 15 minutách, teplotu zmírníme a pak pečeme ještě 45-55 minut při 160-180°C. Propečení kontrolujeme vpichem jehlicí. Dokud se lepí těsto z vnitřku na jehlici, je potřeba ještě nechat při mírné teplotě chléb dopékat. Celková doba pečení by nemusela přesáhnout 75 minut. Zde je potřeba se řídit jak propečením tak typem trouby. Já mám troubu plynovou a v ní neudržím vždy konstantní teplotu a tak zde musíte vyzkoušet teplotu i čas dle svých domácích podmínek.
Po upečení chléb vyklopíme z formy nebo plechu a necháme na mřížce či pařáčku dobře vychladnout. Pak ho přikryjeme jen utěrkou a až bude zcela vychladlý, tak jej do utěrky zabalíme a v ní ho i přechováváme, dokud se nesní :-)
Doplněno 12.10.2016: Tento chléb lze upéci i v pekárně. Šla jsem si to ověřit, protože sama pekárnu nevlastním. Připravené těsto po druhém kroku jsem vložila do pekárny a nechala péci dle programu. Těsto jsem si umíchala dopředu a přinesla v míse, ale kdo pekárnu má, může si je připravit přímo v pekárně.
Výsledek dopadl nad mé očekávání, viz následující foto. Je sice bez srdíček a také se mi zdál trošku světlejší, ale chuti mu to neubralo. Prostě je to jiné pečení, takové kompaktní, nejen zespodu, jako mám já v plynové troubě :-) Držím palce!
Ještě mne napadlo a tak připisuji...Nechejte ten nový kvásek pořádně prokvasit v místnosti a na teple, třeba na okně na sluníčku a i déle, aby byl úplně zpěněný a pak ho teprve použijte a zbytek zchlaďte v lednici...