Kváskový smíšený celozrnný chléb

2 bochníčky

Ingredience:

1. krok – 1. den večer

  • 100 g aktivovaného žitného kvásku
  • 100 g hladké celozrnné žitné mouky
  • 150 ml vlažné vody (dle suchosti mouky)

2. krok – 2. den ráno

  • 440 ml vlažné vody
  • 100 hladké celozrné špaldové mouky
  • 150 g hladké celozrnné žitné mouky

3. krok – 2. den asi 3–4 hodiny 2. kroku

  • 50 g hladké celozrnné žitné mouky
  • 180 g hladké celozrnné ječné mouky
  • 50 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 1 rovná polévková lžíce mořské soli
  • 1 rovná polévková lžíce mletého kmínu
  • ½ polévkové lžíce mletého koriandru
  • ¼ lžičky sušené jemné bazalky
  • ¼ lžičky mletého fenyklu
  • ¼ lžičky tymiánu
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • 40–60 g hladké celozrnné žitné mouky na vál

Při každém pečení chleba lze záměnou mouky a  přidáním nových surovin vytvořit další originál této kváskové „dobroty“. Chuťově trochu odlišný celozrnný chléb připravíme ze směsi mouky špaldové, ječné a žitné.

Společně  s voňavým kořením  upečeme bochníčky chleba, po kterém se doma jen „zapráší“.

V 1. kroku umícháme startovací těstíčko z dříve připraveného kvásku, vody a mouky. Těstíčko necháme v teple přikryté utěrkou do druhého dne prokvasit a tak se stane základem pro těsto.

V 2. kroku přemístíme připravený základ do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody a další mouky. Dobře promísíme metlou. Naředěné těsto je nyní přikrmené moukou a tak je necháme dál odpočívat, aby v klidu mohlo probíhat kvašení.

Asi tak po 3 hodinách již sledujeme jak se těsto nadzvedává. Po uvedených 3–4 hodinách bude těsto připraveno k dalšímu kroku.

V 3. kroku přidáme do těsta slunečnicová semínka, další mouky se solí a kořením a dobře hnětačem prohněteme a těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme dostatečně žitnou moukou, rozdělíme na dvě části a každou část opatrně za malého přídavku mouky prohněteme. Ruce si musíme velice dobře obalit v mouce, jinak se na nás bude těsto silně přichytávat.

Množství těsta v tomto receptu mi většinou vyjde do dvou kulatých forem z alobalu na rychlé pečení, které koupíme v papírnictví.
Budeme je moci použít vícekrát, třebas pak i na kváskové celozrnné mazance.

Vytvoříme dva bochánky a vložíme je do připravených, tukem vymazaných forem. Bochánky necháme asi 1 hodinu nakynout ve formách, až povrch těsta začne dosahovat nahoru.

Mezi tím co těsto bude kynout si připravíme troubu a předehřejeme ji asi tak na na 200–210°C. Něco vyvětráme při tom, jak vkládáme formy a tak teplota trošku klesne.

Těsto i před pečením zlehka potřeme na povrchu vodou a pak v průběhu pečení ještě asi dvakrát.

Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí a tak ze začátku teplotu ke 200°C ponecháme asi 10 minut a pak teplotu snížíme a udržujeme kolem 180°C , asi tak dalších 15 minut a pak již jenom zvolna pečeme při nižší teplotě.

Teplotu se snažíme udržet v rozmezí 160–170°C„Přelítnutí“  teploty na 180°C, které je možné u plynové trouby, neublíží, ale mohou nám pak při dopékaní více ztmavnout okraje.

Celková doba pečení je určitě minimálně 110 minut, spíš bych řekla přímo 2 hodiny. Propečení kontrolujeme vpíchnutím jehlice nebo špejle ke konci pečení. Bude se nám sice jevit stále jako nedopečený, špejle bude po vytažení vlhká, ale buďme v klidu, po vychladnutí dojde ještě k odpaření přebytečné vlhkosti a pak vnitřek dostane kompaktní podobu.

Upečený chléb vyklopíme hned z forem a necháme dobře a hlavně pozvolna vychladnout.

Poznámka: Tento chléb, připravený z více druhů mouky, je chuťově jiný než čistě žitný a s přídavkem semínek má i oříškový nádech. Jakožto chléb kynutý přírodním kváskem je velice dobře stravitelný a vhodný i pro oslabenou slinivku.

Veškeré doby mezi jednotlivými kroky jsou silně závislé na teplotě v místnosti, proto je, prosím, berte jen jako orientační.

Sdílení

    33 019 zobrazení článku
    O autorce
    36 komentářů
    1. OlgaK Odpovědět
      Milá paní Alemari, se zájmem jsem si pročetla tento nový recept, protože jsem se po letní přestávce ráda k pečení kváskového chleba vrátila a tahle obměna vypadá vážně lákavě, doufám, že se mi o víkendu podaří ji vyzkoušet. Chci se jen zeptat na ty formy, pokusím se je koupit, zřejmě by to neměl být problém, jen by mě zajímalo, zda existuje jen jedna velikost a zda by nějak nepříznivě ovlivnilo výsledek pečení, kdybych tuto variantu pekla v klasické formě. Oblíbila jsem si ten tvar, ráda ale vyzkouším i něco nového, ptám se spíš ze zvědavosti. Rozhodně Vám děkuji za další inspirativní recept a určitě nejsem sama, kdo vyhlíží ty příští... Olga
      • Alemari Odpovědět
        Pěkný večer přeji. Milá Olgo, mám pocit, že v tomto tvaru existuje jenom jedna velikost a je to ta forma, ve které jsem pekla velikonoční kváskové mazance. Zde na webu u receptu je k nahlédnutí jak přesně vypadá. Pro jistotu jsem tu formu změřila a horní maximální rozměr je 19 cm. Ale pečte v té, kde jste zvyklá. Člověk, když již má něco ověřeno, vyhne se alespoň překvapení :-) Ještě zde raději doplním, že dávám tyto dvě formy s těstem při pečení na klasický plech, abych si zjednodušila manipulaci a kontrolu při pečení a také potírání vodou a krom toho se to méně připéká odspodu. Ještě chci poděkovat za milá slova v závěru. Ach, paní Olgo, cítím šestým smyslem :-), že čtenáři, kteří se sem vracejí, čekají na další recepty. Děkuji proto všem za trpělivost a za přízeň. Alemari
    2. LL Odpovědět
      Dobrý den paní Alemari, chystám se vyrobit si vlastní kvásek, dle Vašeho receptu, (aby si na to člověk vzal dovolenou.. ( o : ) Ráda bych zjistila, jestli jste pekla kváskový chléb někdy v domácí pekárně? Kolik g kvásku byste dala na 700 g mouky? Mějte se krásně a předem díky za odpověď! Leona
      • Alemari Odpovědět
        Milá Leono, též přeji dobrý den. No, snad to nebude tak zlé s tou dovolenou :-) Kvásek si kvasí sám a není třeba se jím nijak zabývat :-) Milé děvče, ne, pekárnu nemám, peču jen v troubě. V tomto receptu je výsledné množství mouky 690 g (snad jsem to sečetla dobře :-)) a kvásku jsem použila 100 g. Asi nebude problém z tohoto receptu vyjít, je to téměř 700 g mouky a ukápnete tedy pak kvásku o 1-2 g do startovacího těstíčka více. Může být? Zdravím. Alemari P.S: Po opravě čísel receptu je mouky cca 720 g, takže lze vyjít přímo z receptu.
    3. Sonia Odpovědět
      Přeji krásnou neděli, paní Alemari, právě se snažím podruhé o kváskový chléb, zrovna kyne před vložením do trouby, ale nějak se mi jeho příprava nechce dařit. Suroviny vážím přesně podle receptu, ale finální těsto je vždy tak lepivé (zdá se mi i řídké), že se vůbec nedá na vále zpracovat. Ani náznakem z něj nelze vytvarovat hladký bochník, jak lze vidět na vašich fotografiích. Přidala jsem značné množství mouky, ale teď se mi zdá, že se těsto vůbec nehýbe, asi je dost tuhé a tak nezvětšuje svůj objem. Uvidíme, jaký bude chléb po upečení, ten minulý byl dost tuhý, nakynul jen maličko. Chtěla bych vidět alespoň na videu, jak s těstem pracujete, protože ač se považuji za průměrně šikovnou kuchařku, zformovat to "lepidlo" do úhledného bochníku se mi nedaří :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Sonio, je to tak, až nyní v klidu po příjezdu z kurzu v Praze jsem se nad receptem zamyslela a zapátrala jsem...Ano, chybička se vloudila a v textu se mi popletla trochu čísla, za což se všem omlouvám. Ale zas o tolik více mouky tam není. Čísla jsem v receptu opravila. Nejvíce jsem tam dala v tom 3. kroku mouky ječné. Mouky lze přidat různé množství, ale v určitém rozmezí. V součtu maximálně dle receptu. Lepit se na vás těsto nebude, pokud budete pracovat se vším velice pomoučeným, těstem i rukama a mnoho to neobracet. Hladký bochník jako z klasického těsta kynutého droždím však nevytvarujete. Těsto je jiné. Musí se s ním pracovat velice rychle a pak s ním hned do formy, těsto kvašením řídne. Ač se těsto může jevit jako tužší, není, s klasickým kynutým nelze srovnávat. Snad se to za většího přídavku mouky povede. Reagovala jste dobře, že jste tam dala více mouky, ale nesmí jí být zase příliš, pak by to kynout mělo, je vhodné to dát někam k teplu. S pozdravem Alemari P.S. Bohužel, videa nemohu natáčet, ač by to můj starý fotoaparát zvládl, ale neumím si představit, jak bych to zamoučenýma rukama zvládala já. Jsem na vše sama. Mohu pouze fotit jednotlivé kroky a to v případě fotek z kuchyně ne ještě vždy s dostatkem světla...
    4. jojojo11 Odpovědět
      Dobrý den, paní Alemari, moc ráda jsem si pročetla Vaše recepty a zkusila upéct kváskový chléb. Nemůžu říci, že by se úplně nepovedl, ale nebyl tolik nakynutý a kůrky měl hodně tvrdé. Neměla byste radu, čím by to mohlo být? Jinak chci pochválit Vaše stránky, recepty a ochotu s jakou se věnujete veškerým dotazům. Přeji krásný večer. Katka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Katko, děkuji Vám za Váš příspěvek. Mé recepty jsou jen návody a asi Vám neřeknu, v čem je problém. Protože i při tvorbě jídel dle receptu, a obzvláště při pečení z kvásku, se nemusí vždy vše hned na poprvé povést. Při pečení z kvásku je moc proměnných, takže Vám tak na dálku doopravdy neporadím, protože bych musela být u toho, abych věděla, jestli je té mouky málo nebo moc. Také nevím, jestli jste pekla přímo tento chléb z více druhů mouky nebo jen čistě žitný. Chléb z více druhů jsem pekla již vícekrát a vždy jsem měla různá množství mouky, proto jsem udělala takový průměr a ještě konkrétně tento recept jednou zase ověřím, jen co mi vzejde kvásek...:-) Například kvásek ...také se mi nyní s ním nedaří...dokonce i dle mého popisu, který jsem uvedla v článku, vůbec nereaguje, což se mi zatím nestalo. Jenže venku mrzne a v bytě se teplota pohybuje kolem 22 °C a to je pro kvásek málo a on mi před očima jen usychá a nechce vzejít ač jindy si do druhého dne již pění. Provzdušňuji jej a přikrmuji teplou vodou i moukou a teprve dnes třetí den začínají bublinky. Chová se prostě úplně jinak. A protože v zimě i ten kvásek kvasí pomaleji, je dost možné, že Vám chléb málo nakynul. Když je mouky málo, pak se chléb těžko upeče a uvnitř se lepí. Je-li mouky dostatek, těsto zase málo kyne, pak je chléb tvrdší. Správné množství mouky nelze tak přesně stanovit a je nutné i poněkud experimentovat s jejím množstvím. To jsou úskalí, kterými si musíme projít asi všichni. Ono nelze jednoznačně říci, že se to i při dodržení přesných množství surovin vždy povede, protože je tu doopravdy mnoho dalších faktorů, jak teplota, tak vlhkost, tak druh mouky, její suchost, množství vody atd...A také i naše myšlenky :-) Může to znít divně, ale moje rada je prosit o pomoc i Vyšší síly...:-) Alemari P.S. Jakmile mi kvásek vzejde, v což stále doufám :-), tak pečení chleba zase ověřím. Dopisuji 17.12.2010: Tak musím zajásat „hurá“!! Kvásek vzešel, ale musela jsem mu přitápět v kuchyni trochu troubou :-) Již se zase chladí v lednici a tak budu moci opět péci. Jakmile si upečení tohoto chleba opakovaně ověřím, připíšu další poznatky. Alemari
        • jojojo11 Odpovědět
          Mockráte děkuji za vyčerpávající odpověď. Bude to nejspíš tou teplotou. Budu zkoušet dále, třebas tomu přijdu na kloub. Každpádně děkuji za cenné rady a přeji krásný víkend. Katka
    5. Atzlerova Odpovědět
      Už včera jsem vznesla dotaz jak vyrobit kvásek, případně, kde ho sehnat, abych si mohla doma upéci svůj chléb. Kdysi za totality jsem pekla chleba z klasických kvasnic a taky nikdy příliš dlouho nevydržel, jen se po něm zaprášilo, ale myslím si, že z kvásku by byl ještě lepší. Nevím, jestli jsem svůj dotaz zanesla do té správné rubriky. Těším se na odpověď. Irča
      • Alemari Odpovědět

        Dobrý den přeji, milá paní Atzlerová. Včera se mi žádný dotaz nikde nezobrazil, ani ve fóru ani v komentářích, proto Vám odpovídám až nyní na ten, který přišel dnes.

        Kvásek sušený (většinou žitný) je k dostání v prodejnách zdravé výživy nebo v drogerii DM nebo též možná v nějakých bio e-shopech. Jak s ním naložit jsem podrobně popsala v článku Jak začít s pečením kváskového pečiva . Je v rubrice Návody. Prosím Vás tedy o přečtení, možná zde najdete potřebné informace.

        Ve většině receptů na kváskové pečivo na tomto webu, tak i zde u výše uvedeného smíšeného chleba se na tento článek o přípravě kvásku v receptu odvolávám, je tam dán „proklik“ v 1. kroku nebo v textu na jeho prvotní přípravu. S pozdravem Alemari

        P.S: Na svých kurzech vaření občas zájemce o pečení kváskového pečiva podaruji svým již hotovým kváskem, pokud ho mám. Jinak si ho každý musí připravit sám, viz návod ve zmíněném článku. Nevím, že by kvásek někde prodávali hotový. Snad jedině v pekárně, kde pečou kváskové pečivo :-).

    6. simonarac Odpovědět
      Dobrý večer paní Alemari, tak jsem se konečně dostala k pečení kváskového chleba podle Vašeho návodu. Měla jsem ho v plánu mnohem dříve, ale kvásek mi po týdnu zplesnivěl. Dříve než po týdnu jsem se k němu nedostala. No, aspoň tak vypadal. Tak jsem nic neriskovala a šel do koše. No a konečně mi to vyšlo po druhé. S mou pracovní dobou to jde jen o víkendu. Takže 1. víkend kvásek. Vyšel, ale pro jistotu jsem ho každý druhý den kontrolovala :-), pro jistotu. No a dnes jsem měla v plánu péci. Brzy ráno jsem zadělala a pak jela na farmářské trhy, poprvé tento rok. No a pak to šlo vše podle plánu, doma máme dost teplo, takže těstíčko pěkně bouřilo a vše se dařilo dost rychle. Až na to pečení...mám taky plynovou troubu bez stupnice a musím do ní vždy dát pekáč s vodou, no a voda se rychle vypařila a já myslela, že chleby budou hotovy za 50 min!!! Pak jsem vše dala do pořádku a ten v menší formě jsem vyndala o něco dříve. A nakrojila ještě teplý. Ale ten byl!!! Do dnes jsem pekla výborný s jogurtem, ale s kvasnicemi. A vážně skvělý. Ale když jsem ochutnala ten podle Vašeho receptu ve 22.30, no nemám slov :-))) Tímto bych Vám chtěla dát i dobrou radu. Dočetla jsem se o tom na internetu a měla možnost ji vyzkoušet až u Vašeho receptu. Aby se těsto nelepilo na ruce, stačí si je namazat olejem bez výrazné vůně. Funguje to bezvadně! Bochníky jsem zadělala úplně bez problému ;-). Tak pokud už tuto radu nevíte, tak doufám, že Vám pomůže. S pozdravem Simonarac
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Simonarac. Jsem moc ráda, že se Vám chleba podařil a že Vám chutnal. Děkuji za tuto zprávu, je to od Vás milé... Ano, o omaštění rukou jsem také již slyšela, ale díky za připomenutí. Každá rada je dobrá. Osobně víc používám tu mouku, když s ní již pracuji, ale každému může vyhovovat jiný způsob a to omaštění také ráda vyzkouším. Je to celkem pochopitelné, mastné se nelepí. Také mám vyzkoušenu jenom vodu, to když roztahuji těsto po plechu a používám rukou, vše je otázkou priorit, ale jste moc hodná, že se o rady podělíte. Za všechny čtenáře i za sebe Vám děkuji. Pěknou neděli přeji. Alemari
    7. listonoška Odpovědět
      Dobrý den milá Alemari, dlouho jsem nenapsala, jak jsem spokojená s Vašimi recepty, ale tvořím z nich velmi často. Po bulguru s tempehem a makovém dezertu jsem se konečně odhodlala k pokusům s kváskem. Musím říct, že díky Vašemu přesnému popisu jsem dnes vytvořila již druhý chléb a je opravdu moc dobrý (v obou se mi povedla udělat díra jako pro myš, ale asi to bude použitím většího množství kvásku :) ). Já používám domácí pekárnu a mám velkou výhodu, že tam mám program vital, který je určený pro přípravu kváskového chleba. Nastavím si přesnou teplotu, dobu kynutí i pečení. Ale i tak tam chodím koukat a povzbuzovat :) Moc Vám děkuji. Renata
      • Alemari Odpovědět
        Díky milá Renatko za komentář. Jsem ráda, že se daří a chleba chutná. Srdečně zdravím. Alemari
    8. Alemari Odpovědět

      Tak se vracím ještě jednou k tomuto chlebu...Dnes jsem ho opakovaně pekla dle výše uvedeného receptu a opět se mi povedl asi tak, jak je vyfocen.

      Více fotografií jsem nezvládla udělat, jsem dost v časové tísni, ale jedno vím určitě, že podle tohoto receptu je možné chleba udělat. Možná bude lepší si na ten vál dát ne jen 40, ale přímo 60 g mouky na vyvalování, i když ji tam všechnu asi nezapracujete.

      Toto do receptu připíšu a ještě bych doplnila, že při vyvalování je potřeba s těstem pracovat velice rychle.

      Takže hned, jak jej poprášíme moukou, tak je rozkrojíme a jednotlivé poloviny těsta zase ještě pomoučíme, především na řezu, kterým jsme udělali dva kousky a pak rychle a opatrně párkrát těsto přeložíme a zapracujeme do něj ještě trochu mouky tak, aby se ale nechytlo válu.

      Potom jej vložíme do vymazané formy a následně uděláme totéž s druhým kouskem. Pracujeme rychle a zjistila jsem, že je to lepší skoro jen v rukou přeložit a vložit do formy a nedělat to ani moc na vále, protože jinak se doopravdy velice snadno přilepí.

      Možná na něj vymyslím nějaký kurz :-), alespoň na ten závěrečný krok + pečení, pokud by byl příští rok zájem. Je asi lepší to přímo vidět nebo, kdo budete ten zájem mít, ozvěte se mi prosím na můj mail a lze pak domluvit i nějaký kurz přímo individuální, pokud vás bude minimální počet...:-) Přeji pěkný večer všem. Alemari

    9. Alemari Odpovědět
      Komentáře jsou zde po přesunu webu časově zpřeházeny, ale odpovědi na sebe navazují. Co nadělám...Alemari
    10. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
      Milá Alemari, moc Vás zdravím!!! Včera jsem pekla tento chléb a přesto, že jsem úplně nedodržela plně veškeré suroviny a maličko přešvihla dobu mezi 2 a 3 krokem, chlebík je výborný. A napadla mne další vychytávka- pro chladnější kuchyně. Máme u nás takovou tu panelákovou, průchozí, nudlovitou- nepraktickou pro jakékoli kynutí a tak, když jsem z trouby vyhřívané na pečení chleba vytáhla horký pozapomenutý plech na pečení, napadlo mne dát ho přes formy ve kterých čekal chlebík na vyběhnutí před pečením. A ejhle, při několikerém zopakování nahřátí a položení plechu přes formy mi chlebíky za tu hodinu krásně ve formách narostly a mohla jsem je dát včas do trouby. Při tomto však nutno potírat vodou. Stačí jen lehce. Aby se předčasně pod tím teplým plechem nevysoušel. Třeba tento nápad využije ke zdárnému upečení Vašich dobrot i někdo další. Dnes se chystám na makové zákusky s polevou.... Děkuji za výborné tipy na pečení i vaření. S láskou Jiřina
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jiřinko, také Vás zdravím. Ano je dobré tomu kynutí pomoci...Jste šikulka! Také dobrý nápad...Já dávám většinou formy s těstem při rozehřívání trouby na prázdné hrnce nahoru na sporák a tam to také pěkně kyne. Asi jsem to někde psala, nyní nevím. Ale mám jiné podmínky. Váš návod může pomoci dalším. Díky. S láskou Alemari
    11. Iva Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, mám dotaz, pokud se dobře pamatuji, měla jste na svojich stránkách reklamu na chlebové ošatky. Pamatuji si, že se mi ty ošatky líbily, ale odkaz nemohu už najít. Mohla by jste mi poslat ten odkaz? Děkuji, jinak Vám fandím a přeji jen to nejlepší. Vaše stránky jsou mi inspirací, moc pěkné, jen tak dále. Hezký večer. Iva S.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Ivo, přeji dobré ráno. Bohužel už nemohu reklamu, můj velice skromný zdroj příjmů pro provoz webu, nijak ovlivnit, jak tomu bylo dříve. Dříve jsem ji mohla trošku směrovat dle klíčových slov, ale nyní je vše jinak. Vybírám si pouze odkazy do Partnerů, ale tam jsem nikdy ošatky na chléb neměla, pokud je ale nemá některý z e-shopů, to jsem neprohlížela. Pakliže se Vám ten odkaz zobrazil ve sloupci dole pod mojí knihou, tak to je ta reklama, o které vůbec nerozhoduji. Google AdSense vybírá každému jinou nabídku odkazů, dle toho, co majitel PC sám vyhledává a o tomto já nemám přehled. Nemohu Vám s tímto více pomoci, je mi líto, ale snad najdete na internetu také něco vhodného. Zdravím. Alemari
    12. Iva Odpovědět
      Dobry vecer Alemari, i tak dekuji za odpoved, uz jsem stranky nasla a chystam se je nakoupit. Hezky vecer preji. Iva
    13. Lucie Odpovědět
      Dobrý den Alemari, chci poprosit o radu. V poslední době nemůžu sehnat celozrnnou žitnou mouku s označením "jemně mletá", můžete mi poradit, která celozrnná žitná mouka (od jaké fimy) je nejjemnější a vhodná na přípravu kvásku? Moc děkuji. Lucie
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lucie, dostala jsem oba Vaše komentáře. Možná jste si myslela, že se ztratil, ale když hned neodpovím, může to být i jinak...Přijdu postupně i na ty komentáře, co spadnou do spamu :-). Nyní jsem pár dnů nepracovala, zemřel mi táta a měla jsem jiné starosti. Ale stejně Vám mnoho neporadím. Beru mouky, které jsou k dostání, když jsem v obchodě a jsou od různých výrobců či dodavatelů. Nemám žádnou preferovanou značku. Zatím mi šel kvásek připravit ze všech. Nevím, kterou bych označila jako nejvhodnější. Pouze bych dodala či spíš doporučila, že je možné ty více celozrnné mouky, co mají vyšší obsah vlákniny, že je to znát až na omak, pak přesít a zakládat kvásek z mouky přesáté. Do kvásku je to vhodnější. Alemari

        P.S. Nějak se mi přehodila jména, omlouvám se, zjistila jsem při kontrole až dnes 17.7. Alemari

    14. Lucie Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za vaší reakci. Druhý dotaz jsem poslala, proto, že ten první jsme psala z mobilu a na stránkách se mi neukazoval. Až když jsem poslala z počítače druhý den další dotaz, najednou tam byly oba a ten první už nešel smazat. Takhle to vzniklo. Je mi líto co se vám přihodilo a přeju hodně sil. To samé jsem prožila před rokem a půl. Ať se vám daří Lucie
      • Alemari Odpovědět
        Aha, tak tak to bylo..No, to se někdy stane a když se třeba komentář nezobrazí, tak také možná proto, že spadne do spamu...To pak jej lidi nevidí, ale já po určité době ano. Jinak děkuji za přání sil. Táta dožil krásných 91 let...
    15. Lucie Odpovědět
      Váš tanínek se dožil úctyhodného věku :)....
      • Alemari Odpovědět
        To určitě ano, poslední roky jsem mu věnovala mnoho času, prošel si bolestným obdobím v závěru života a nyní až naberu sil, je mým přáním věnovat se zase více tvorbě, jak zde na webu tak slíbeným knihám-kuchařkám. Zdravím. Alemari
    16. Lucie Odpovědět
      Také Vás moc zdravím a držím pěsti, svojí tvorbou pomáháte spoustě lidem a také sama sobě. Hezké dny. Lucie
      • Alemari Odpovědět
        Hezké dny přeji též milá Lucie. Děkuji. Alemari
    17. Bohunka Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli by šlo udělat i poloviční dávku? Bohužel zatím jsem zbytek rodiny nepřesvědčila, aby chlebík jedli také...:-( Děkuji Bohunka
      • Alemari Odpovědět
        Bohunko, dobrý den přeji. Ano, určitě můžete dělat i z menšího množství, ale najděte si nějakou menší formu, o kterou se těsto opře. Jinak budete mít chléb jenom v nízké vrstvě, spíš jako placku, ale i tak lze. Alemari
        • Bohunka Odpovědět
          Dobrý den ještě jednou, děkuji moc za rychlou odpověď. Používám formu na biskupský chlebíček. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli mám půlit již při prvním kroku? Musím Vám moc poděkovat, Vaše recepty jsou úžasné a čerpám z nich hodně inspirace. Děkuji moc ještě jednou a přeji Vám hezký den. Bohunka
          • Alemari Odpovědět
            Milá Bohunko, ano, můžete zmenšit i tu první dávku. Někdy také začínám jen s troškou, když chci jen nějakou chlebovou placku...Děkuji za Vaše vyjádření k mým receptům. Potěšilo mne to. Přeji, aby se dařilo a též hezký den. Alemari
    18. Jitka Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za skvělý recept na kváskový chleba, peču ho už několik let, ale recept od Vás je nejlepší. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte nějakou zkušenost s bezlepkovým kváskem. Zkouším péct s pohankovým kváskem, ale chová se úplně jinak než žitný, tak si zatím nevím rady. Chléb tolik nekyne a je hodně mokrý. Děkuji. Zdraví Jitka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Jitko. Děkuji za pochvalný komentář, ale co se týče bezlepkového kvásku, tak jsem s ním zatím nic nezkoušela a ani jsem ho nezakládala. S pozdravem. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *