Kváskový táč bez vajec

1 plech

Ingredience:

1. krok – 1. den v 18:00

  • 100 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO
  • 100 g aktivovaného žitného kvásku
  • 120 ml vlažné vody

2. krok – 2. den v 8:00

  • 50 g sojový nápoj s vanilkou „Soja Milk vanilka“ + 250 ml vlažné vody
  • 50 g medu (popř. sladu)
  • špetka soli
  • 230–250 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“

3. krok – 2. den kolem 12 hodiny

  • tuk na vymazání plechu
  • 100 g mouky celozrnné špaldové BIO do těsta

4. krok – 2. den za 2 hodiny po 3. kroku

  • 500 g borůvek, rybízu a pod.
  • drobenka dle návodu
  • sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ na posypání

O mnoho zdravější než klasický kynutý táč je litý táč na plech z kváskového těsta. Jeho příprava je velice snadná a vhodná i pro začátečníky. Táč pokladený kvalitním sezónním ovocem, případně zmraženým, a posypaný drobenkou je výborný v každém ročním období.

K vytvoření těsta budeme potřebovat již připravený kvásek. Máme-li ho v lednici, není nic jednoduššího.

Pakliže nemáme, začneme nejdříve s přípravou kvásku a postupujeme dle již uvedeného článku. V tomto případě se naše příprava táče bude muset o pár dnů odložit, až vzbudíme kvásek. Ale i tak se pak dočkáte a budete mít v zásobě kvásek na příští pečení – třeba chleba, mazance nebo dalšího táče :-)

Takže, pakliže kvásek máme, smícháme jej v 1. kroku s moukou a vlažnou vodou a necháme toto těstíčko do druhého dne přikryté utěrkou na teplém místě. Žitný kvásek se probudí k životu i ve špaldové mouce a stane se tak základem pro přípravu těsta. Většinou jej nechávám v kuchyni, kde je stejně z bytu vždy nejtepleji.

Ráno z připraveného kvásku uděláme kváskové těsto. V 2. kroku přidáme teplý obilný nápoj, ve kterém jsme rozpustili med či slad se špetkou soli a těsto zahustíme moukou. Ovoníme citrónovým aromatickým olejem. Dobře vše metlou rozmícháme a necháme dále odpočívat. Přidaný med podpoří kvašení a tak nebude kynutí tak dlouho trvat jako u chleba.

3. krok již bude vyžadovat i přípravu plechu. Ten vymažeme rozpuštěným tukem nebo olejem. Těsto po přídavku mouky dobře propracujeme vařečkou a provzdušníme. Je vhodné použít i hnětací metle a šlehací mixér.

Hotové těsto by mělo mít spíš „tažnou“ konzistenci než úplně tekutou. Vyklopíme jej na vymazaný plech a stěrkou a nakonec i rukama namočenýma ve vodě je roztáhneme po celé ploše. Jeho povrch není rovný, ale po dalším kynutí se nám pěkně zarovná (viz následující foto).

Kynutí na plechu doporučuji minimálně 2 hodiny, aby byl pak ve výsledku podklad pod ovocem dobře porézní. I delší kynutí není na závadu, takže se neobávejte, že je nutno se striktně držet návodu. Jistou roli zde hraje teplota. V chladné místnosti nám bude těsto kynout déle a v létě v teple bude možná stačit i 1 hodina.

Na připravené těsto poklademe ovoce a to posypeme drobenkou a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Teplota by se měla pohybovatmezi 180–200°C. Po zapečení, cca 15–20 minut, teplotu udržujeme zhruba na 180°C dalších 30–35 minut.

Při pečení táč hlídáme a v závěru kontrolujeme jeho propečení vpichem špejle nebo jehlice. Pakliže se těsto zespodu již „netáhne“ a nelepí na špejli, bude táč hotový. Celkovou dobu pečení si řídíme dle znalostí své trouby.

Prochladlý táč nakrájíme na kousky a povrch můžeme před podáním pro vylepšení vzhledu posypat sušeným ovesným nápojem. Toto„pocukrování“ opticky nahradí cukr a navíc ještě i mírně přisladí obsaženým kukuřicným sirupem.

Drobenka s pšeničnými klíčky

Ingredience:
  • 140 g hrubé špaldové celozrnné mouky
  • 40 g sušeného sojového nápoje s vanilkou
  • 35– 40 g panenského slunečnicového oleje
  • 30 g pšeničných klíčků
  • 50 g medu (popř. sladu)

Veškeré suroviny v míse smícháme. Postupujeme nejdříve vařečkou a pak dotvoříme drobenku rukama.

Tato drobenka slouží jen na přikrytí ovoce a na odebrání přebytečné vlhkosti, která se z ovoce uvolní při pečení, takže od ní nečekejte, že bude tučná a spečená.
Oslazena je jenom medem a od klasické drobenky se hodně odlišuje ve své konzistenci, však chuťově je velmi podobná.

Bude se ale z táče trochu sypat,  což není na závadu.  Alespoň u nás tedy ne :-) I tak se koláč vždy s úspěchem snědl a dlouho nikdy nevydržel…

Poznámka: Tento táč je bez cukru, bez mléka, s malým množstvím oleje a i bez vajec. Je vhodný do slinivkové diety a možná bude vyhovovat i makrobiotikům.

Je šetrný k našemu zažívání. Trochu klasičtější táč i s vejcem mám též v repertoáru, ale to zase příště :-)

25 455 zobrazení článku
O autorce
20 Komentářů
  1. OlgaK Odpovědět
    Dobrý večer, milá paní Alemari, jsem opravdu ráda, že už můžete přidávat další recepty - a ještě víc, že jste začala právě tímto, už jsem se na něj těšila. Smůla je, že mi nedávno došel kvásek (chléb z něj pilně peču už několik týdnů a je to vážně pochoutka; zajímavé je i to, že jeho příprava opravdu není náročná, když si člověk zvykne myslet na ni ve svém programu), ale co nejdříve připravím nový a už se těším na pochutnání! Přeji Vám, aby počítač už nezlobil, a těším se na další dobroty. O.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Olgo. To jsem ráda, že jsem se trefila. Však mi tu ležel kváskový táč již dlouho :-) Kéž máte pravdu s tím počítačem. Ještě to není ono, zatím zase chvíli jede a tak pilně místo pečení zálohuji data. Ach, ta technika...:-) Zdravím a přeji ať se daří při dalším ověřování kváskových dobrot. Alemari
  2. simonarac Odpovědět
    Dobry den, Vas recept me zaujal, vypada to velice lakave. Az na ten sojovy napoj, mam alergii na soju. Myslim, ze by to slo nahradit mlekem, ale nevim v jakem pomeru, mate me tam to mnozstvi vody. A cim mohu nahradit suseny sojovy napoj v drobence? Dekuji Vam predem za Vasi radu. S.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, není problém, nahraďte sušený sojový nápoj třeba sušeným ovesným nápojem nebo sušeným pohankovým nebo sušeným kukuřičným nebo sušeným rýžovým nápojem. Je zde mnoho možností. Kravské mléko bych nedávala, ale jestli ho chcete, dejte ho do těsta v součtu na váhu tolik, co je tam voda plus ten nápoj, což je na váhu 300 g, zhruba i 300 ml, a do drobenky sušený sojový nápoj dávat nemusíte,...dáte tam třeba víc mouky. Drobenku dělávám i se sušeným ovesným „mlékem“, budou takové další recepty a je dobrá. O náhradách mléka se můžete dočíst i v článku o surovinách o náhradě mléka a mléčných výrobků. Zdravím Vás Simonarac. Alemari
  3. beatris Odpovědět
    Milá Alemari. Právě mám zaděláno na Váš kváskový táč a musím Vás jako jiní pochválit za Vaše úžasné nápady, o které se s námi všemi dělíte. Do toho těsta na táč jsem z nouze použila kokosové mléko, jelikož se mi sojové vanilkové nepodařilo sehnat. Myslím si, že to nebude na závadu, protože už teď to voní naprosto úžasně. Sliny se mi jen sbíhají. Jako ovoce jsem použila jahody z vlastní zahrádky. Mám pocit, že ono kokosové mléko by mohla používat i Simonarac a kdokoli je alergický na soju. Těším se na další Vaše recepty a přeji mnoho krásných dnů.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Beatris, držím palce, ať se vše dobře povede. Děkuji za přání a i já Vám přeji krásné dny plné sluníčka. Alemari P.S. S jahodami jsem ho již také dělala a je asi nejvoňavější :-) Přeji dobrou chuť !
  4. beatris Odpovědět
    Tak mi to nedalo a musela jsem popsat výsledek pečení. No prostě něco vynikajícího, mohu klidně říci, že je to mnohem chutnější a jemnější než klasická kynutá buchta. Po upečení a částečném vychladnutí jsem buchtu přikryla utěrkou a dala do sáčku. Po úplném vychladnutí jsem nakrájela, ochutnala a budu muset asi schovat aby zůstalo na ráno. S těmi jahodami je to doopravdy krásně voňavé a myslím, že i to kokosové sušené mléko, které jsem dala namísto sojového, nemělo chybu. Kdo chce, může si přisladit. Příště zkusím udělat z celozrnné mouky, protože ráda zkouším něco nového a taky přidám místo části mouky lněnou vlákninu, která je velice dobrá a zdravá. Běžně ji dávám do chleba, který peču v dom.pekárně. Teď ale vyzkouším Váš kváskový a věřím, že bude taky dobrý, jako buchta.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to Vám gratuluji ! Určitě se fantazii meze nekladou. Místo části mouky lze dát jakoukoliv vlákninu, ale při použití mouky celozrnné vlákninu již dostaneme z mouky, tak ji moc nedávám, ovšem je to určitě dobrý nápad, jak si pomoci, když máme mouku jen vymletou. Jsem ráda, že se Vám táč povedl a že jste se s námi podělila o své první dojmy. Zdravím. Alemari
  5. ipaletova Odpovědět
    Dobrý den, recept vypadá úžasně, až si připravím kvásek, tak se do toho pustím. Co se týká jakéholiv kynutí, tak to dělám takovým způsobem, že si nahřeju troubu, pak ji vypnu a do této teplé (nikoliv horké) trouby dávám kynout veškerá kynutá těsta. Můžu se zeptat, zda jste už zkoušela dělat z kvásku klasické koláče? Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Při kynutí kynutých těst s kvasnicemi, které reagují rychle a bouřlivě za zvýšené teploty, lze určitě využít postup s vyhřátou troubou. Já jsem dávala těsta také ke kamnům nebo k troubě, ale při kynutí kváskových těst bych postupovala opatrněji, asi bych je raději nedávala do trouby, protože žitný kvásek potřebuje pomalé kynutí a ne za moc vysoké teploty, která v troubě ještě může být. Nechávám tato těsta kynout asi tak něco mezi 25 a 30°C. Zde je trochu jiný způsob kynutí než klasický, určitě je delší, protože je potřeba ten časový úsek, aby se kvásek mohl v těstě rozvinout. Je to o štěpení škrobů a při vyšší teplotě by mohlo těsto zaschnout na povrchu, což není vždy úplně žádoucí,snad jedině v případě táčů, protože pak lépe udrží ovoce :-). Koláče jsem ještě upéci nestihla. Někdy je také ověřím, ale zatím to nemám v programu. Přiznám se, že nyní víc upřednostňuji rychlé přípravy a také jsem ještě neměla časový prostor. Je toho moc co bych chtěla ještě předat svým čtenářům... Ach, ten čas...Potřebovala bych asi naklonovat :-) Zdravím. Alemari. P.S. 1. 7. 2011 jsem procházela komentáře a tak sem vkládám odkaz na ty Kváskové koláče. Alemari*
  6. Michaela Odpovědět
    Milá Alemari, dalo by se na tento koláč použít místo ovoce také např. tvaroh, mák či povidla? Máte s tím prosím nějaké zkušenosti? Předem děkuji. Michaela
    • Alemari Odpovědět
      Kváskové těsto na táč není tak tuhé, aby se na něj dala dobře rozetřít nádivka z povidel nebo máku či tvarohu. Muselo by být trochu jiné, tužší a to ještě nemám plně ověřeno. Na výše uvedené těsto by podle mě šla nádivka dát velice obtížně, podklad je kašovitý a povrch jen zaschne a tak by se to asi „paplalo“ dohromady. Ale za zkoušku nic nedáte, můžete zkusit více mouky a tenčí těsto na plech a nechat před položením nádivky nakynout tak až povrch zaschne a nádivka se při natírání nebude s těstem míchat. Ale pro vydání to nemám ověřeno, i když jsem již pekla jak závin tak koláče a vcelku se povedly, ale byla to jen zkouška, že to lze a více pokusů jsem zatím nezvládla. Alemari.
  7. Šárka Odpovědět
    Dobré ráno. Chtěla bych se zeptat jestli se dá žitná mouka použít všude tam kde je špaldová hladká. Chtěla bych totiž pšeničnou mouku co nejvíce ve svém jídle omezit. Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Též přeji dobré ráno, milá Šárko. Asi Vám nedám úplně „fundovanou“ odpověď. Je to vše o ověření a já bych to asi nestihla při mých současných aktivitách. Takže, milé děvče, zkoušejte. Doopravdy neřeknu, že vše půjde na 100 %. Tady u táče možná, ale nevím, jak se bude chovat, chutnat a jakou bude mít těsto strukturu. Žitná mouka je s menším obsahem lepku a tam, kde drží strukturu právě lepek, to může být na závadu. Nějaké komentáře na toto téma jsou již u receptu Makové hřebeny bez droždí Pěkný den přeji. Alemari
  8. Marie Odpovědět
    Dobrý den Alemari, prosím Vás, chci se zeptat, zda mohu použít ovoce mrazené? Nesrazí se mi to těsto nějak? Nemám s tím zkušenosti, tak se raději ptám. Děkuji Vám za odpověď. Marie
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer Marie. Ano, můžete, ale je dobré jej nechat mírně rozmrazit, asi tak, aby se dalo třeba i rozkrájet apod. a pak, jak pokladete ovoce a posypete drobenkou, hned s tím do trouby...
  9. Marie Odpovědět
    Milá Alemari, chci Vám poděkovat - koláč se mi moc povedl a chutnal úžasně, budu jej dělat pravidelně. A budu také zkoušet další Vaše recepty, už mám vytipované:) Ať se Vám daří. Zdraví Marie
    • Alemari Odpovědět
      Milá Marie, též Vám moc děkuji za Váš komentář. Potěšila jste mě. Alemari
  10. Jane Odpovědět
    Milá Alemari, připravila jsem si podle receptu Kváskový táč bez vajec...udělala jsem si žitný kvásek, ale je moc hutný, dělala jsem ho podle návodu a obrázků na žitný kvásek, vůbec neměl žádné bublinky, je to jako bych dělala těsto na koláč z celozrnné mouky bez droždí....kvásek jsem zkoušela poprvé, uvidím co z toho bude zítra až ho upeču, nevím kde jsem mohla udělat chybu.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jane, vnímám nějakou drobnou chybu v kvásku...Asi byl málo prokvašen. Víc netuším, ale vše se učíme, všichni, i mně se z počátku občas nevedlo. Nedejte se odradit a zkoušejte dál, určitě na to přijdete, v čem je problém. Nejsem u Vás, neviděla jsem jak vše připravujete, bohužel nadálku víc nenacítím. Kdyby se nedařilo, tak přijďte třeba na celodenní kurz, tam si vše ukazujeme a také pečeme...Jak chléb tak táč. Přeji hodně úspěchů při pečení a držím palce. Alemari

Zanechte odpověď

*