Kváskový závin makový

2 záviny | Při oslabené slinivce zvolit variantu bez mandlí a ořechů. Viz foto níže.

Ingredience:

1. krok – 1. den večer (např. ve 22:00 hod.)

2. krok – 2.den v 12:00 hod.

  • 50 g sušeného rýžového nápoj „Zajíc“ + 300 ml teplé vody nebo 350 ml Reis Drink od Alnatury 
  • 85 g medu
  • 2 žloutky
  • 2 špetky mořské soli
  • 40 g panenského sezamového oleje
  • 250 g jemné celozrnné špaldové mouky

3. krok – 2. den v 16:00 hod.

  • 250-280 g celozrnné jemné špaldové mouky
  • 70 g jemné celozrnné špaldové mouky na vál
  • 5 kapek citrónového aromatického oleje „Just“

Na potření před pečením:

  • rozšlehané bílky

Na posypání:

  • krájené oloupané mandle cca 30 g

Z dobře prokvašeného kváskového těsta lze upéci i závin, který je v mnoha ohledech zdravější než kynutý kvasnicemi. Kynutí trvá déle a s těstem se musí také pracovat jinak, ale jde jen o zvyk. Výsledek mnohé překvapí.

Těsto připravujeme obdobně jako jsem zde již uvedla u jiných kváskových dobrot. Ve výsledku je řidší než těsto na koláče, ale zpracovat do závinu lze. První krok již znáte z předchozích receptů a zde doporučuji dobře prokvasit, koneckonců to vždy u každého kroku, ve výsledku je pak pečivo kypřejší. Proto zde uvádím dobu pro první krok o něco delší.

V druhém kroku přidáme, rozpustíme a rozkvedláme všechny uvedené ingredience, kromě mouky, do teplého rýžového „mléka“ a tuto obohacenou tekutinu, po prochladnutí, vlijeme do mísy, kde nám kvasí základ. Místo připraveného rýžového mléka je možné použít i ohřáté rýžové „mléko“ již hotové např. ze zakoupené krabice ze zdravé výživy nebo z DM drogerie.

Prokvašený základ z prvního kroku nejdříve naředíme připravenou tekutinou a pak teprve přidáme mouku, kterou opatrně metlou rozmícháme tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky. Je dobré na závěr použít i stěrku, kterou se těsto dobře roztírá po stěnách a tak se sjednotí do hladka. Opět necháme nějakou dobu v klidu a pozorujeme kvašení. V mezičase si připravíme nádivku a to buďto čistě makovou nebo i s povidly.

V posledním kroku, kdy je již těsto v míse opět vzedmuté, přidáme další uvedené množství celozrnné špaldové mouky, těsto přivoníme citrónovým aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití a vařečkou dobře propracujeme. Není potřeba se obávat, že o nakypření přijdeme, ač se nám to může tak zdát, vše se obnoví a těsto bude kynout dál…

Měkké a ručně ještě málo zpracovatelné těsto posypeme v míse po povrchu moukou a připravíme si rovnou plochu, vál, stůl nebo prostě místo, kde budeme závin dotvářet. Na toto místo rozprostřeme čistou utěrku, kterou dobře posypeme moukou, abychom na ni mohli těsto vyklopit. Pomocí stěrky těsto vyklopíme na utěrku a místa na těstě nepokrytá moukou ještě posypeme také.

Pomoučenýma rukama těsto upravíme do oválu a nožem jej rozdělíme na dvě části. Jednu dáme mimo utěrku, ale také na místo posypané moukou, abychom jej pak nemuseli odškrabávat nožem od podložky :-)

Těsto, co nám zůstane na utěrce, zlehka párkrát přeložíme a zkusíme ručně zapracovat trochu mouky. Pomocí malého válečku, který také oválíme v mouce, těsto rozprostřeme po povrchu utěrky do obdélníku, jehož delší strana by měla odpovídat délce plechu, na který pak závin umístíme. Není na škodu mít plech přímo úzký, který podrží okraje a závin se pak nebude roztékat do šíře při dalším kynutí.

Připravíme si tedy již plech, který vyložíme papírem na pečení. Pakliže ale úzký plíšek po babičce nemáte, lze si pomoci následovně. Klasický plech rozdělíme na dva oddíly pomocí dalšího papíru na pečení, který srolujeme do ruličky a sepneme např. kancelářskými sponkami na obou stranách. Tuto ruličku trochu namáčkneme, aby se nekutálela po plechu :-) a umístíme ji po délce doprostřed plechu, aby se těsto mohlo o něco opřít při dalším kynutí a neroztahovalo se do šíře. Mohly by se nám oba záviny spojit. Je také dobré papír pomastit třebas olivovým olejem.

A nyní se vrátíme k těstu. Máme ho na utěrce a viditelně chce ještě pokračovat v kynutí. Manipulovat s ním lze jedině současně s utěrkou, protože jinak by se nám lepilo na vše… Ovšem co ještě snese, je rozprostření hotové a prochladlé nádivky po povrchu. Pomůžeme si lžicí a stěrkou. Z jedné strany necháme cca 7 cm volného prostoru bez nádivky. Tento konec zvednutím utěrky přeložíme směrem na střed na nádivku a pomocí utěrky závin zavineme, tak jak se zavinuje klasický tažený štrúdl.

Při zavinování postupujeme zvolna a díváme se, zda není někde těsto přilepeno k utěrce. To si pak pomůžeme stěrkou a trošku moukou, kterou vpravíme pod přilepené těsto.

Na plech závin přenášíme přímo na utěrce. Před tím však ometeme suchou mašlovačkou přebytečnou mouku z utěrky, aby se nám nedostala na plech a pak se tam nepálila. Z utěrky závin překulíme na plech a pomoučenýma rukama dorovnáme.

Na plechu necháme závin ještě aspoň 45 minut kynout. Je to dle teploty. Někdy méně a někdy až hodinu. Po nakynutí jej potřeme rozšlehanými bílky, které nám zbudou z vajec po oddělení žloutků, a posypeme pokrájeným mandlemi. Kdo má potíže se slinivkou, ať raději zvolí variantu bez tohoto vylepšení a možná i bez přidaných ořechů v nádivce. To je již na vašem zvážení…

Plech s připraveným závinem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě kolem 200 °C a pak zvolna dopékáme za nižší teploty (kolem 175 °C). Celková doba pečení bude asi tak 1 hodinu. Závin krájíme prochladlý a pak si již jen pochutnáváme. Je výborný s ajurvédskou kávou nebo i s nějakou bílou obilnou kávou, např. špaldovou.

„Pro oko“ jej můžeme vylepšit „pocukrováním“ ovesným sušeným nápojem.

Nádivka s mákem a ořechy

Ingredience
  • 50 g sušeného ovesného nápoje + 400 ml vody nebo 450 ml ovesného nápoje např. z Dm drogerie
  • 140 g mletého máku
  • 100 švestkových povidel bez cukru
  • 30 g medu, sladu
  • 45 g „vtipné“  kukuřičné kaše
  •  1 rovná lžička mleté skořice
  •  špetka mletého hřebíčku
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 50 g posekaných vlašských ořechů (nemusí nutně být)

Do kastrolku dáme vodu a za ohřevu v ní rozpustíme sušený ovesný nápoj. Jakmile toto „mléko“ začne vařit, přisypeme pomletý mák a pilně mícháme do zhoustnutí. Mák takto v mléce krátce povaříme a pak již jen osladíme medem a přimícháme švestková povidla. Hustší konzistenci nádivky docílíme zahuštěním instantní kukuřičnou kaší nebo i kukuřičnou strouhankou.

Dochutíme skořicí a hřebíčkem a ovoníme citrónovým aromatickým olejíčkem. Nádivku vylepšíme sekanými ořechy. Samozřejmě, že jen tam, kde je toto vylepšení bezproblémové. Malým dětem a lidem s oslabenou slinivkou bych připravila variantu bez ořechů.

Maková nádivka bez povidel a ořechů

Ingredience
  • 50 g sušeného ovesného nápoje + 400 ml vody
  • 250 g mletého máku
  • 60 g medu, obilného sirupu a pod.
  • 45 g kukuřičné strouhanky
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Je těžko říci, která nádivka je lepší, obě jsou dobré, když splní účel. To si již vyberte, co máte doma a kdo závin bude jíst.

Pokud nemáte švestková povidla bez cukru, hravě je připravíte namočením sušených švestek do vařící vody, v poměru třeba dle receptu na šulánky.

Připravovala jsem tento závin s oběma nádivkami a určitě můžete vymyslet další. Třeba z tofu natural, viz Tofu dezert nebo klasickou tvarohovou, ale mák v nádivce není samoúčelný. Je zde důležitý především jeho zásaditý charakter a určitě nepominutelný vysoký obsah organického vápníku.

Poznámka: Dovolím si zde upozornit, že je potřeba nesrovnávat toto pečivo s pečivem, které je kynuté klasicky kvasnicemi. Kváskové pečivo je hutnější a sytivější. Nebude tak hebce nadýchané, ale v ústech se rozvine jeho plný charakter.

Pakliže se vám stane to, co mně, že závin při pečení praskne, nijak to neubere na jeho chuti, snad pouze na kráse, ale žaludek to nevidí :-)

Mně osobně vyhovuje tento závin i pro oslabenou slinivku, ale dle složení bude vhodný i pro alergiky na mléčné produkty. Jak ve všech případech, i zde platí pravidlo, že dobrého pomálu :-). Dva řezy k nasycení plně postačí.

Pokud chcete při pečení použít pouze Reis Drink, doporučila bych s ním zadělat již při prvním kroku a dát jej i tam místo vody.

33 893 zobrazení článku
O autorce
15 Komentářů
  1. Barbora Havlíčková Odpovědět
    Dobrý večer, tento týden jsem vyzkoušela Váš makový závin a musím říct, že se opravdu povedl. Krásně nakynul a při pečení ještě znovu, tak vyšel opravdu hezký koláč a také dobrý. Mně osobně moc chutnal, stačila mi i sladkost nádivky, ale pro ostatní budu muset příště trochu přisladit. Kváskové pečivo mi moc vyhovuje, trpím pálením žáhy a po těchto koláčích to nehrozí. Dnes jsem našla recept na ječné koláčky, už se těším, až je vyzkouším. Ječnou mouku používám běžně na zahušťování polévek a omáček a také nemám s pálením žáhy problém. Děkuji za Vaše recepty, ze závinu jsem měla opravdu radost a také z toho, že si můžu dát koláč podle chuti. Ještě jednou díky za Vaši práci. Srdečně zdravím. Barbora
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mě moc těší, milá Barborko, že se závin povedl. Přeji hodně dalších úspěchů, srdečně zdravím a přeji pěkný víkend. Alemari
  2. Ali Odpovědět
    Dobrý deň, Alemari, chcela by som sa opýtať, v čom robím chybu, keď je všetko moje kváskové pečivo okrem chlebíka na môj vkus príliš tuhé. Mimochodom aj rýchlo stvrdne. Ak pečiem kratšie, je zase surové... Ďakujem vopred za odpoveď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den Ali milá. Tak toto doopravdy na dálku nedokážu odhadnout. Neznám detailně podmínky za jakých to pečete. I kdybych je věděla, stejně nemohu více odpovědět, musela bych být u toho. Tento druh "jasnovidného poradenství" :-) ještě neumím :-)Také netuším, na jak měkké pečivo jste zvyklá. Kváskové pečivo nebude nikdy tak nadýchané, jako kypřené droždím. Nelze srovnávat. Je to prostě jiný druh pečiva :-). Nu, každý máme jiné nároky, na můj vkus je dobré a porézní. Možná jde jen o zvyk :-)
  3. Ali Odpovědět
    Ďakujem za odpoveď :-) Budem skúšať ďalej... chlebíky sa mi vždy darili, tak nejako doválčim aj to ostatné :-)
    • Alemari Odpovědět
      Moc držím palce, abyste vše zvládla k Vaší spokojenosti. Alemari
  4. Hana Odpovědět
    Výborný závin, vyzkoušeno a potvrzeno celou rodinou. Inspirováni naším oblíbeným makovým závinem se švestkami jsme do tohoto přidali ještě švestky nakládané v rumu. A bylo to skvělé.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, že jste se tu inspirovala, milá Hano. Tedy já už s rumem nepracuji, tak ten by tam dle mne být vůbec nemusel, stačí mi tam ta švestková povidla, co mám v receptu :-) Ale jak si to uděláte, tak to máte...:-)
  5. Barbora Odpovědět
    Dobrý den, jsem veganka, takže nejím vejce. Proto se Vás chci zeptat, jestli by bylo možné závin upéct i bez vajec? Popřípadě nevíte, čím bych je mohla nahradit? Děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Barborko. Ano, určitě to jde...Mám zde na webu též kváskové pečivo bez vajec (např. kváskové táče).. Myslím si, že i tento závin by šel...Když peču bez vajec, ničím je nenahrazuji...dám tam možná trošku víc tekutiny, možná o trošku víc oleje, ale ne o moc...Bez ověření Vám to přesně neřeknu, prostě zkuste udělat těsto v konzistenci, aby šlo rozválet. Držím palce. Alemari
  6. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
    Srdečně Vás zdravím, milá Alemari. Dnes jsem zkoušela Váš kváskový závin. Trochu jsem váhala, protože jsem se obávala práce s těstem na utěrce. Byly to však obavy úplně zbytečné.... Šlo to krásně. A povedly se pořádné dva ´´nohance´´. Sice trochu smíchy při pečení popukaly, ale, jak píšete, žaludek to neuvidí. Ochutnávat a vychutnávat budeme až ráno, tak jsem zvědavá a pak ještě napíši.. Manžel nemůže žloutky, tak jsou plně bez vajec. Za náhradu žloutku jsem použila, dle Vaší rady, pouze víc oleje a vody (od oka) a za bílek na potření alternativní mléko. I během pečení jsem potírala a pak ještě hned po upečení. Při práci mě ale napadl malý zlepšovák pro přenos těsta na plech. Když mám závin úspěšně zavinutý švem nahoru, tak z části utěrky, která nás dva dělí (tedy mne a závin), smetu stranou mouku. Položím na tu ometenou část připravený (přistřižený) pečící papír a na něj rovnou překulím závin švem dolů. Ještě ometu z papíru opadanou mouku ze závinu a celé to čapnu a přenesu na plech. Brzy se pustím také do nějakého pečení s ječnou moukou, už ji mám doma. Přeji Vám i všem návštěvníkům Vašich stránek krásné dny. S úsměvem Jiřina
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jiřinko, krásný den. Děkuji za zprávu, za milá slova, za Váš zlepšovák. Ano je to tak lepší. Jste šikulka! Zdravím a přeji hodně radosti při pečení! Alemari
  7. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
    Milá Alemari, zdravím Vás a přeji hodně sil! Tak ještě doplnění mého předchozího.... Záviny jsou, spíše byly, výborné. Jeden jsme měli makový a druhý jablečný. Maková nádivka sice na mne byla málo sladká (jsem přece jen ještě trochu závislá na cukru, ale nemám ho zase až tak moc, tak si ho občas užívám), ale dnes, když jsem ho ke snídani dojídala, napadlo mne si ho potřít navrch medem. A to bylo to, co mi chybělo. Byl po tom medovém zákroku ÚŽASNÝ! S úctou a úsměvem Jiřina
  8. Anna Odpovědět
    100 g aktivováného kvásku, neni to příliž moc ? Děkují !
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji Anno. Podle mých zkušenosti je to tak akorát. Toto množství kvásku (to prosím není suchý kvásek, je to již bublající, aktivní, třeba z lednice,.... doporučuji pročíst odkaz pod textem, je to tam rozvedeno více) slouží k namnožení kvásku přes noc, právě když ho již v té lednici moc nemáme...a z toho pak vznikne ráno zhruba 340 g ranního kvásku, se kterým pak začneme zadělávat těsto. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*