
Z dobře prokvašeného kváskového těsta lze upéci i závin, který je v mnoha ohledech zdravější než kynutý kvasnicemi. Kynutí trvá déle a s těstem se musí také pracovat jinak, ale jde jen o zvyk. Výsledek mnohé překvapí.
Těsto připravujeme obdobně jako jsem zde již uvedla u jiných kváskových dobrot. Ve výsledku je řidší než těsto na koláče, ale zpracovat do závinu lze. První krok již znáte z předchozích receptů a zde doporučuji dobře prokvasit, koneckonců to vždy u každého kroku, ve výsledku je pak pečivo kypřejší. Proto zde uvádím dobu pro první krok o něco delší.
V druhém kroku přidáme, rozpustíme a rozkvedláme všechny uvedené ingredience, kromě mouky, do teplého rýžového „mléka“ a tuto obohacenou tekutinu, po prochladnutí, vlijeme do mísy, kde nám kvasí základ. Místo připraveného rýžového mléka je možné použít i ohřáté rýžové „mléko“ již hotové např. ze zakoupené krabice ze zdravé výživy nebo z DM drogerie.
Prokvašený základ z prvního kroku nejdříve naředíme připravenou tekutinou a pak teprve přidáme mouku, kterou opatrně metlou rozmícháme tak, aby ve hmotě nebyly žádné hrudky. Je dobré na závěr použít i stěrku, kterou se těsto dobře roztírá po stěnách a tak se sjednotí do hladka. Opět necháme nějakou dobu v klidu a pozorujeme kvašení. V mezičase si připravíme nádivku a to buďto čistě makovou nebo i s povidly.
V posledním kroku, kdy je již těsto v míse opět vzedmuté, přidáme další uvedené množství celozrnné špaldové mouky, těsto přivoníme citrónovým aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití a vařečkou dobře propracujeme. Není potřeba se obávat, že o nakypření přijdeme, ač se nám to může tak zdát, vše se obnoví a těsto bude kynout dál…
Měkké a ručně ještě málo zpracovatelné těsto posypeme v míse po povrchu moukou a připravíme si rovnou plochu, vál, stůl nebo prostě místo, kde budeme závin dotvářet. Na toto místo rozprostřeme čistou utěrku, kterou dobře posypeme moukou, abychom na ni mohli těsto vyklopit. Pomocí stěrky těsto vyklopíme na utěrku a místa na těstě nepokrytá moukou ještě posypeme také.
Pomoučenýma rukama těsto upravíme do oválu a nožem jej rozdělíme na dvě části. Jednu dáme mimo utěrku, ale také na místo posypané moukou, abychom jej pak nemuseli odškrabávat nožem od podložky :-)
Těsto, co nám zůstane na utěrce, zlehka párkrát přeložíme a zkusíme ručně zapracovat trochu mouky. Pomocí malého válečku, který také oválíme v mouce, těsto rozprostřeme po povrchu utěrky do obdélníku, jehož delší strana by měla odpovídat délce plechu, na který pak závin umístíme. Není na škodu mít plech přímo úzký, který podrží okraje a závin se pak nebude roztékat do šíře při dalším kynutí.
Připravíme si tedy již plech, který vyložíme papírem na pečení. Pakliže ale úzký plíšek po babičce nemáte, lze si pomoci následovně. Klasický plech rozdělíme na dva oddíly pomocí dalšího papíru na pečení, který srolujeme do ruličky a sepneme např. kancelářskými sponkami na obou stranách. Tuto ruličku trochu namáčkneme, aby se nekutálela po plechu :-) a umístíme ji po délce doprostřed plechu, aby se těsto mohlo o něco opřít při dalším kynutí a neroztahovalo se do šíře. Mohly by se nám oba záviny spojit. Je také dobré papír pomastit třebas olivovým olejem.
A nyní se vrátíme k těstu. Máme ho na utěrce a viditelně chce ještě pokračovat v kynutí. Manipulovat s ním lze jedině současně s utěrkou, protože jinak by se nám lepilo na vše… Ovšem co ještě snese, je rozprostření hotové a prochladlé nádivky po povrchu. Pomůžeme si lžicí a stěrkou. Z jedné strany necháme cca 7 cm volného prostoru bez nádivky. Tento konec zvednutím utěrky přeložíme směrem na střed na nádivku a pomocí utěrky závin zavineme, tak jak se zavinuje klasický tažený štrúdl.
Při zavinování postupujeme zvolna a díváme se, zda není někde těsto přilepeno k utěrce. To si pak pomůžeme stěrkou a trošku moukou, kterou vpravíme pod přilepené těsto.
Na plech závin přenášíme přímo na utěrce. Před tím však ometeme suchou mašlovačkou přebytečnou mouku z utěrky, aby se nám nedostala na plech a pak se tam nepálila. Z utěrky závin překulíme na plech a pomoučenýma rukama dorovnáme.
Na plechu necháme závin ještě aspoň 45 minut kynout. Je to dle teploty. Někdy méně a někdy až hodinu. Po nakynutí jej potřeme rozšlehanými bílky, které nám zbudou z vajec po oddělení žloutků, a posypeme pokrájeným mandlemi. Kdo má potíže se slinivkou, ať raději zvolí variantu bez tohoto vylepšení a možná i bez přidaných ořechů v nádivce. To je již na vašem zvážení…
Plech s připraveným závinem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě kolem 200 °C a pak zvolna dopékáme za nižší teploty (kolem 175 °C). Celková doba pečení bude asi tak 1 hodinu. Závin krájíme prochladlý a pak si již jen pochutnáváme. Je výborný s ajurvédskou kávou nebo i s nějakou bílou obilnou kávou, např. špaldovou.
„Pro oko“ jej můžeme vylepšit „pocukrováním“ ovesným sušeným nápojem.
Nádivka s mákem a ořechy
Do kastrolku dáme vodu a za ohřevu v ní rozpustíme sušený ovesný nápoj. Jakmile toto „mléko“ začne vařit, přisypeme pomletý mák a pilně mícháme do zhoustnutí. Mák takto v mléce krátce povaříme a pak již jen osladíme medem a přimícháme švestková povidla. Hustší konzistenci nádivky docílíme zahuštěním instantní kukuřičnou kaší nebo i kukuřičnou strouhankou.
Dochutíme skořicí a hřebíčkem a ovoníme citrónovým aromatickým olejíčkem. Nádivku vylepšíme sekanými ořechy. Samozřejmě, že jen tam, kde je toto vylepšení bezproblémové. Malým dětem a lidem s oslabenou slinivkou bych připravila variantu bez ořechů.
Maková nádivka bez povidel a ořechů
Je těžko říci, která nádivka je lepší, obě jsou dobré, když splní účel. To si již vyberte, co máte doma a kdo závin bude jíst.
Pokud nemáte švestková povidla bez cukru, hravě je připravíte namočením sušených švestek do vařící vody, v poměru třeba dle receptu na šulánky.
Připravovala jsem tento závin s oběma nádivkami a určitě můžete vymyslet další. Třeba z tofu natural, viz Tofu dezert nebo klasickou tvarohovou, ale mák v nádivce není samoúčelný. Je zde důležitý především jeho zásaditý charakter a určitě nepominutelný vysoký obsah organického vápníku.