Hledáme-li vitamíny v zelenině, která je skleníková a v této době u nás ještě na zahradách neroste, mnoho jich nenajdeme. Je vhodná spíš jen na ozdobu. Doporučuji se obrátit na tradiční kvalitní zdroj vitamínů, minerálních látek a i dalších obranných látek a tím je v našich krajích kysané zelí.
Kysané zelí nemusí být podáno „jen tak“, i když i to je pochoutka :-), ale můžeme si z něj dochucením vytvořit ještě voňavější variantu přílohového salátu. Množství jednotlivých ingrediencí v tomto případě uvádím „od oka“ a nechám je na vašem zvážení, ale jako cibulku doporučuji především jemnou cibuli červenou, která bude se zelím a koprem nádherně barevně ladit.
Kdo si zelí kvasí sám, asi nepotřebuje další rady a „zaloví“ pro zelí do vlastních zdrojů. Ale kdo nemá čas se při své práci zabývat touto bohulibou přípravou zdravého pokrmu, sáhne po kysaném zelí kupovaném. Pokud jsou u nás na trhu trhovci, obracím se nejraději na ně, ale přes zimu, kdy přísun dobrého „zelíčka“ z těchto zdrojů vyhasne, se s vděčností obracím k tradičnímu zelí tuřanskému, popř. i dalším. Vždy si vybírám, aby bylo zelí kvašené jen s kmínem a solí.
Sáček se zelím otevřu a ještě před vyjmutím odmáčknu ze zelí přebytečnou tekutinu do hrnečku, aby mi při krájení zelí netekla po stole. Je dobré si ji také uchovat a okyselovat jí další pokrmy, je to zdroj probiotik, ale zde část budeme vracet zpět do salátu.
Zelí na prkénku jemně překrájím a v míse jej smíchám s pokrájenou červenou cibulkou, koprem a dochutím trochu i nějakým kvalitním panenským olejem, který salát zjemní a obohatí o další tělu potřebné výživné látky. Přidám zpět i šťávu ze zelí, ale jen v množství, aby jí salát nebyl moc zavodněn a okyselen. A příprava je u konce. Chladit moc není potřeba, saláty by se nyní neměly podávat studené z ledničky, abychom tělo zbytečně v této roční době neochlazovali.
Připravený salát používám na oblohy a kdekoliv tam, kde se zelenina hodí. Jeho velkou předností je, že je dobře tráven i večer, kdy syrová zelenina již pro tělo není vhodná, ale kvašenou mohu jen doporučit.
Salát je jednoduchý a „nic na něm není“ :-), ale mnohdy není důležité vymýšlet složité variace, i v jednoduchosti je krása, a v našem případě zdraví.