Suroviny k tomuto salátu jsou k dostání téměř po celý rok a tak si jej můžeme připravit vlastně kdykoliv. Nemáme-li čerstvou bazalku, nahradíme ji mimo sezónu sušenou. Ledový salát nakrájíme na obdélníčky, pak ho teprve rozebereme a promyjeme. Přebytečnou vodu necháme okapat.
Rajčata nakrájíme na srpečky a marinované tofu na kostečky. Zelená paprika se bude pěkně vyjímat pokrájená na proužky a pórek klasicky na kolečka.
Všechny suroviny si připravíme do mísy a promícháme. V tomto stavu nám zeleninová směs na salát vydrží připravena dopředu před konzumací i pár hodin, ale v chladu a přikrytá. Jenom nesmíme ještě přidávat další ingredience, protože okyselením a osolením ledový salát velice rychle vadne. To je jeho jediná nevýhoda, že po ochucení ztrácí brzy svěžest, někdy téměř „před očima“. Ale zase chuťově se mu jen tak ledajaký jiný salát nevyrovná.
Zvlášť si připravíme dresing z olivového oleje, umeocta, pár kapek sojové omáčky „Johsen Shoyu“ a namixované čerstvé bazalky. Doopravdy není více bylinek potřeba. Bazalka, zvlášť je-li čerstvá, plně postačí k dokonalému ochucení.
Salát přelijeme připraveným dresingem, zlehka osolíme, rychle promícháme a hned podáváme.
Jíme s celozrnným pečivem, čerstvými slanými nebo neutrálními „obilnými plackami“:https://www.varimezdrave.cz/spaldove-placky-zakladni anebo jak kdo má rád.
Kdo stravu dělí, tak si dá salát bez další přílohy.