Linecké pečivo s fruktózou

různý počet dle velikosti tvarů

Ingredience:
  • 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ (nebo kaštanové mouky, popř. ovesné vlákniny)
  • 40 g fruktózy
  • 2 kapky citrónového aromatické oleje „Just“, ale nemusí nutné být

Tradiční linecké pečivo lze velice dobře připravit i z celozrnné špaldové mouky a též bez bílého cukru. Část cukru nahradíme fruktózou nebo glukózou a část sušeným ovesným nápojem „Oves Milk“, který přidáváme v práškové podobě. Žloutky a kvalitní máslo v receptu ponecháme.

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme a vypichujeme kytičky, hvězdičky či srdíčka apod. Stejné množství tvarů i s otvorem. Pečeme v mírné troubě při  160–180°C  a  asi  2×10 minut. Druhých 10 minut musíme hlídat, aby moc neztmavly.

Slepujeme marmeládou bez cukru. Po slepení můžeme pocukrovat fruktózou, anebo chceme-li co nejméně sladit, tak otiskneme cukroví „lícovou“ stranou v sušeném ovesném „mléce“.

Linecké kousky můžeme také před pečením potřít rozšlehaným vejcem a i posypat sekanými mandlemi. Máme hned další variantu cukroví. :-)

Poznámka: Toto pečivo je tmavší vzhledem k použité celozrnné špaldové mouce, ale chuti to neublíží. Je vhodné i pro lidi s oslabenou slinivkou.

Pikantní marmeládu si připravuji sama nebo používám francouzské marmelády bez přidaného cukru, které protřu přes jemný cedník, abych měla jenom hladkou marmeládu a ne džem s ovocem. To by se cukroví při slepování lámalo.

Po letech praxe už dávám místo sušeného ovesného nápoje něco jiného na doplnění objemové složky, třeba kaštanovou mouku nebo lupinovou nebo jen více mouky špaldové.  Také lze dát ovesnou vlákninu, kterou si připravím namixováním ovesných vloček na jemnou moučku s následným přesátím. Tím získáme jemnou vlákninu. Hotová kolečka lze též pak otisknout třeba v rozmixované instantní rýžové mouce nebo v připravené ovesné vláknině, aby získala světlý vzhled a podobné poprášení jakoby byla pocukrována, ale to je jen optický klam :-)

64 387 zobrazení článku
O autorce
40 Komentářů
  1. hanmar Odpovědět
    Zdravím Alemari :) Z určitou obavou jsem se letos pustila do zdravějšího pečení vánočního cukroví a musím napsat, že mělo velký úspěch. Nejvíce chutnalo linecké s fruktózou, které jsem slepila borůvkovou marmeládou bez cukru. Ale i úlečky bez vajíčka nebo vanilkové rohlíčky bez cukru chutnaly báječně. Děkuji za výborné recepty, protože opravdu chutnají i těm, kteří zdravé výživě moc nedají. Krásné a klidné vánoční svátky Všem :) hanmar
  2. Ravella Odpovědět
    Milá Alemari, klasické linecké už dělat nebudu, toto je opravdu povedená verze :) Jen jsem přidala do těsta 2 kapky citrónového éter. oleje, protože v mém oblíbeném receptu na klasické linecké byla citrónová kůra a myslím, že to rozhodně neuškodilo... Přeji krásný den všem, Ravella
    • Alemari Odpovědět
      Určitě to neuškodilo :-) Ano, citrónový olej je dobré přidat. Také již linecké „ovoňuji“ :-) Zdraví Alemari
  3. Alemari Odpovědět
    Děkuji Vám, milá Hanmar, za Váš kladný ohlas. Jsem moc ráda, že zdravější cukroví chutná. Klidné a spokojené svátky přeji též. Alemari
  4. Alemari Odpovědět
    Staré převedené komentáře jsou časově přeházeny, ale nově se budou řadit již správně.
  5. Mishka Odpovědět
    Dobrý den, letos se poprvé chystám péct cukroví pro mé malé dcerky a jelikož Vaše recepty vypadají úžasně, chtěla bych se zeptat, jak dlouho před Vánoci je dobré cukroví péct? Má se nechat několik dní nebo týdnů odležet? Lépe řečeno jak dlouho vydrží? Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Mishko, tak to mě těší, že se chystáte na cukroví dle mých receptů. Já jsem většinou začínala kolem Mikuláše s perníčky. Ostatní cukroví později. Tak 14 dní dopředu by mohlo na uvedené cukroví stačit. Cukroví, např. Mandlová srdíčka, Ořechové oválky, Klasické marokánky bez cukru, Linecké pečivo s fruktózou, Vanilkové rohlíčky je pečené a je většinou trvanlivé pečivo a těch 14 stačí a zase vydrží i dalších 14 dni po Vánocích. Jednou jsem ho zmrazila a po měsíci vyndala z mrazáku a bylo jako čerstvé...:-) Také kuličky ze sezamu, z ořechů, z máku vydrží dlouho. Pouze tam, kde je něco vařeného, bych byla opatrná a dělala je těsně před svátky, třeba kuličky z rýže nebo košíčky s rýžovým krémem atd. Držím palce, aby se podařilo a i chutnalo...Zdravím Alemari.
  6. jana Odpovědět
    Dobry den, recept vypada moc dobre. Prosim, je mozne necim nahradit to mleko Oves Milk - napr. detskym umelym mlekem. Ziji v zahranici a nevim, jestli se tu neco takoveho sezene. Dekuji.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jani, dobrý den též, asi ano, za zkoušku by to stálo..:-) Alemari.
      • jana Odpovědět
        Dekuji, vyzkousim a dam vedet, jak to dopadlo.
        • Alemari Odpovědět
          Děkuji Jani, vyzkoušejte. Budu ráda, když nám napíšete. Mějte se hezky a přeji ať se linecké podaří...Alemari
          • Martina
            Dobrý den, ráda bych upekla toto linecké a chtěla bych se zeptat zda lze použít místo fruktozy med. Pokud ano v jakém poměru? Když jsou v receptu uvedene oříšky čím je můžu nahradit?Mám alergii. Martina
          • Alemari
            Dobrý den milá Martino. Vaše příspěvky (všechny tři) vlítly do spamu a tak jsem je hned nenašla. Použít med můžete, ale je dost možné, že budete muset dát více mouky, bude se to asi lepit. Přec jen med má jinou konzistenci...Co takhle suchá Sladěnka? Místo oříšků si dejte do receptů, kde jsou, třeba pomletá ta semínka nebo oříšky, na která alergii nemáte. Třeba pomlet slunečnicová, smíchat i se sezamovými či lněnými, obojí také pomletými nebo namixovanými..Jinak nevím čím je nahradit. Když byste je nahradila přímo jen moukou, tak už to asi nebude ono, pakliže ty oříšky jsou tam i místo tuku a i pro svou specifickou příchuť. Alemari
          • jana
            Dobry den, tak linecke se povedlo. Sice je hodne krehke i testo se pri vyvalovani drolilo, ale myslim, ze to bude mym pekarskym umem (spise neumem) nez mlekem, ale chutnaji moc dobre. Tesim se, ze vyzkousim dalsi recepty. Dekuji za krasny web.
          • Alemari
            Děkuji Vám za zprávu i za milá slova o webu. Přeji hezké pečení. Alemari.
  7. Martina Odpovědět
    Alemari děkuji za odpověď. Mám políčeno na Vaše perníčky kde jsou vlašské ořechy tak proto jsem se ptala na náhradu. Zkusím pomletá semínka :) Pak dám vědět jak jsem dopadla, už se moc těším. Zdraví Martina
  8. Hana Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by to šlo i z celozrnné žitné mouky. Děkuji Hana
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hani, tak to nevím, nezkoušela jsem. Žitná mouka se chová trochu odlišně, ale možná to půjde. Tak si to zkuste z poloviny a třeba se to povede. :-) Pěkný podvečer. Alemari
  9. Lucka Odpovědět
    Dobrý den, letos jsem se rozhodla s Vojtíškem, že si upečeme zdravější variantu lineckého cukroví. Špaldovou mouku používám už hodně dlouho a u toho receptu bych se chtěla zeptat, zda je celozrnná jemná špaldová mouka to samé jako hladká celozrnná pšeničná bio špaldová, kterou uvádíte ve vašem receptu. V podstatě to svádí k tomu, že by to mělo být to samé, jemná a hladká a jde asi o výrobce, ale raději si to chci ověřit :-). Jinak doma už mi v utěrce odpočívají florentýnky a dneska je jenom usuším....jak dlouho je sušíte v troubě? Moc děkuji za informaci a přeji krásný předvánoční čas. Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den, milá Lucko, florentýnky suším v pootevřené troubě, kterou mám na mírno, i hodinu až hodinu a půl, nyní nevím přesně.., ale doopravdy jenom sušit, aby se to nespálilo...Musí z toho být jen suchárky... Jinak mouky jsou stejné...hladká, jemná, jak to který výrobce nazval. Vnímáte to správně. :-) Alemari
  10. Lucie Strnadová Odpovědět
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat z jakého důvodu se do těsta přidává ovesné mléko. Je to jen kvůli přislazení nebo to má ještě jiný důvod? Nemám ovesné mléko ani fruktózu, lze nahradit celé množství sladidla (tzn. 60g) sušenou sladěnkou)? Děkuji za odpověď, Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer. Ano, pochopila jste to správně, milá Lucie..Je to kvůli přislazení a objemově tam nahrazuje cukr, který byl v původním receptu ve větším množství. Myslím si, že to můžete zkusti nahradit sladěnkou, mohlo by to jít...Alemari
  11. Veru Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda do těsta na linecké pečivo přidáváte fruktózu rozdrcenou na prášek. Děkuji. Veru
    • Alemari Odpovědět
      Není potřeba, stačí i ta krupice...Ale na škodu to není, když byste měla z jiného cukroví třeba zbytek...Alemari
  12. Lucie Strnadová Odpovědět
    Dobrý den, Alemari. Vyzkoušela jsem vaše linecké cukroví s fruktózou, kdy jsem místo fruktózy a ovesného nápoje použila sladovit. Cukroví, i když není v základu sladké, je velmi chutné. Bohužel je však dost křehké. Má to tak být? Nebo je to proto, že jsem nepoužila do těsta fruktózu? Předem děkuji za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Je to možné, že je to absencí fruktózy a také asi i tím sladovitem. Přesně Vám to neřeknu, nemám to s ním odzkoušeno. Takže to nemohu s určitostí tvrdit. Alemari
  13. Kateřina Odpovědět
    Děvčata, fruktózu nepoužívejte, to už můžete zůstat u obyčejného cukru, a bude to zhruba stejně "zdravé." Izolovaná fruktóza stimuluje ukládání tuku v játrech (steatóza), fruktóza je zdravá jedině v přirozené formě, tedy v ovoci.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Kateřino. Děkuji za připomínku. Ano, ani fruktóza není to nejlepší, ale např. pro diabetiky je vhodnější, především protože má nížší glykemický index. Tam bych určitě cukr nedoporučovala. Neřeším na webu hubnutí, ale spíš stravu, která pomáhá lidem s různými obtížemi, ať již diabetem nebo oslabenou slinivkou, také zde najdou recepty i lidé s celiakii nebo s vyloučením kravského mléka. Pakliže je ale někdo zcela zdráv a je ale nyní obézní, tak pak má význam i vyloučení fruktózy.
  14. Kristyna Odpovědět
    Dobrý den, mohu místo fruktozy pouzit třtinový cukr? Vyjde to nastejno i co se týče gramáže? Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kristýnko, se třtinovým cukrem nepracuji, tak přesně neřeknu...Je to totiž také disacharid jako bílý rafinovaný cukr...Na stejno to nevyjde...Z tohoto hlediska je fruktóza jako monosacharid o něco málo lepší..Ale má vyšší sladivost, tak nevím...No, zkuste to, chcete-li použít třtinový cukr...zkuste ho dát stejně... Alemari
  15. Ala Odpovědět
    Dobré ráno, moc děkuji za inspiraci:-) včera upečena poloviční dávka v bezlepkové úpravě:-) moc Vám děkuji:- dříve bývalo linecké mé oblíbené cukroví a teď i s různým omezením si zase mohu ochutnat:-) děkuji ...přejí Vám ať se Vám daří dál jen nej nej nej...
    • Alemari Odpovědět
      Milá Alo, děkuji též za ta přání v závěru...Jsem ráda, že jste tu našla nějakou inspiraci. Alemari
  16. Lenka Odpovědět
    Dobrý den, předem chci velmi poděkovat, že s námi sdílíte recepty. Ráda bych se účastnila i kurzu, ale bohužel máte je jen v Brně a já jsem z Prahy. Co se týká té fruktózy, nemohu ji sehnat, je možno použít stévii a případně v jakém poměru? Jinak se těším na pečení dle Vašich receptů. Děkuji Lenka
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji, milá Lenko. Ano, kurzy mám jenom v Brně. V Praze nemám žádné zázemí. Ke kurzům potřebuji mít svoji kuchyni, protože to není jenom o vaření, ale dávám při kurzu ochutnávat a představuji i další suroviny, které Vám ve zdravé výživě ochutnat asi nedají...Nemám auto, není to pro mne vůbec reálné..Bohužel. Ale jezdí za mnou též děvčata i z Prahy, zájemci i z Kladna, Ostravy, Zlína a dokonce i z Toronta... :-) Co se týče náhrady fruktózy...stevie je velice sladivá, té doopravdy jenom špetku, ale nemám to s ní vyzkoušeno, moc ji nepoužívám, má takový zvláštní "ocásek" a nevnímám ji zas až tak vhodnou do pečiva. Snad na slazení nápojů, zmrzlin apod. Ale pakliže ji chcete vyzkoušet, musíte dát určitě více pevných složek, aby se recept povedl...To již bude na Vašem ověření. Recepty berte jako inspiraci, nejsou dogma, určitě můžete zaměnit ledacos...Držím palce. Alemari
  17. Lenka Odpovědět
    Alemari dobry vecer, dekuji za Vasi odpoved. Jiz se mi podarila fruktoza sehnat, tak mam pripraveno vse potrebne na vVase recepty. Tesim se na peceni a ochutnavku.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda...děkuji za zprávu. Alemari.
  18. Pavlína Odpovědět
    Krasny vecer, Alemari, dekuji za Vase stranky. Jiz treti rok pecu podle Vasich receptu. Jen jsem se chtela zeptat konkretne na Linecke.. i kdyz se presne drzim receptu, vzdy se mi testo pri valeni trha a droli. Vysledek pak sice stoji za to ale ty nervy;-) Nevite, co s tim? Dekuji.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Pavlíno, přeji krásnou neděli. Nu, nevím, zda poradím, nejsem u Vás, nevidím co se stalo..Občas se mi to také stane, to když nemám máslo vytemperované na stejnou teplotu...A snažím se ho pak rozehřát až rukama při zpracování a pak se mi to začne lístkovat nebo drolit...Co s tím pak? Nechat trochu v teple odpočinout? Možná to pomůže...Já vím, je to pak o trpělivosti. :-(. Také ho nevyvaluji ve velkém množství, raději po malých částech. Přeji, aby se dařilo a děkuji za přízeň. Alemari
  19. Radka Odpovědět
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné nahradit fruktózu kokosovým cukrem. Děkuji :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji též, milá Radko. No, oslazení jako oslazení, tedy zdravější :-), ale myslím si, že je to proveditelné, ovšem nezkoušela jsem to. Doporučuji jedině vyzkoušet a držím palce. Zdraví Alemari :-)

Zanechte odpověď

*